Начало » Новини » Интервю
26.11.2021 г.

Красимир Кумчев: Спрете кражбите и насърчете производството – това е решението за земеделието!

Мнението на бранша
Красимир Кумчев: Спрете кражбите и насърчете производството – това е решението за земеделието!

Красимир Кумчев Снимка: Личен архив

Трети ден земеделската общност изразява силното си недоумение от факта, че при обсъждането на бъдещите политики в сектора четирите партии, вероятни коалиционни партньори в новото управление, не поканиха дори един агроном по време на срещата – все пак, става въпрос за земеделие! С тези думи производителят с огромен опит в земеделието Красимир Кумчев представи първите си впечатления от проведената на 23 ноември среща, инициирана от победителя в изборите „Продължаваме промяната” и останалите три формации – „Демократична България”, „Има такъв народ” и Българската социалистическа партия.

На тази среща очаквах да чуя в три пункта какво ще направят политиците, така че да бъдат спрени кражбите и да бъде увеличено селскостопанското производство поне с 40% в близките 4 години, ако искаме да бъдем конкурентни на европейските пазари”, посочи Кумчев.

Ето какво обсъдиха коалиционните партьори на 23 ноември

Неведнъж в интервюта за медиите, включително и пред Синор.бг, производителят на плодове и зеленчуци от Пловдивско дебело е подчертавал сбърканите политики, която всяка управляваща партия е прилагала в областта на селското стопанство след влизането на България в Европейския съюз.   

„Още през 2015 година аз призовах властта да бъдат спрени субсидиите в целия Европейски съюз, защото ни пречат. Богатите държави така са създали законодаталството, че да има разлика в субсидирането на старите и на новоприсъединилите се държави. Докато тези субсидии не бъдат изравнени, ние не можем да говорим за справедлива конкуренция в този сектор”, посочи още производителят от Пловдивско.

Позицията на зърнопроизводителите 

За Кумчев е важно, че когато се правят нови политики, обещаващи борба с корупцията, е редно управляващите да се опрат на опита, натрупан от българските фермери през последните 20 години. Затова и той е бил силно изненадан от факта, че на 23 ноември т.г. половината от темите в дебатите са били за бъдещето на българската гора. „Не мислете, че съм против мерките за опазването на околната среда, напротив! Но преди да помислим за екологията, трябва да имаме един общ приоритет, който да посочи целта на всички земеделски прозводители”.

Тук ще цитираме думите на Красимир Кумчев в едно от неговите интервюта за Синор.бг, дадени в началото на тази година, които много точно представят очакванията му от всяка нова власт.

„През 2017 г. отново предложих  писмено на всички политици вместо да надуват балоните с предизборни обещания, да напишат в своите програми, че през 2021 г. 50% от плодовете, зеленчуците и месото в страната ще бъдат българско производство - а не 10-15%, както е сега. Тогава те не ме послушаха, затова се надявах поне сега да има чуваемост.

Но след като видях как се разработва Стратегическият план до 2027 г., съм силно обезсърчен. Не може администрацията само да чака някакви депеши от Брюксел, без да си постави главната цел как ще изглежда земеделието ни след 7 години. А тази цел може да бъде формулирана точно - и примерно не 50%, както предложих преди 4 години, сега съм по-снизходителен - поне 40% от плодовете, зеленчуците и месото на пазара ни да бъдат българско производство”.

Пълният текст на второто интервю за Синор.бг

Ето и предложението на Кумчев за това как точно да се постигне.

В известна степен моето ноу-хау, което създадох преди 9 години, също е свързано със справедливото разпределение на субсидиите. И то е свързано с необходимостта от поставяне на еднаква икономическа основа между участниците на пазара, защото още тогава изпъкнаха и огромните диспропорции в подпомагането между подотраслите в земеделието.

Формулата ми се базира на изискването да се дават субсидии върху дохода, получен от произведена и реализирана непреработена земеделска продукция. Ако се произвежда много и качествено, тогава и доходът ще бъде по-висок. И колкото повече произвеждаш, толкова по-големи субсидии ще получаваш. По дефиниция тогава и „чертожниците” биха отпаднали”. Тези предложения бяха представяни от Кумчев и пред лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, и пред президента Румен Радев.

„С предлаганото от мен ноу-хау нарушителите лесно биха могли да бъдат засечени и ако бъдат лишени от европейско подпомагане за пет години напред, тогава ще се спре и с източването на субсидии. Когато докажеш с фактури, че си продал дадената продукция и по силата на Закона за счетоводството ги пазиш поне 5 години, това ще помогне и на контролните ведомства. Дали инспекторите от НАП или тези от фонд „Земеделие”, но през тези пет години могат да бъдат проверени всички производители на плодове и зеленчуци. И ако си представил фалшив документ, това може лесно да се засече от данъчните. Защото контролът върви по нишката на финансовата отчетност, която ще докаже дали наистина си продал своята продукция по веригата. Тези мерки не изискват нови закони с решения на парламента. Защото, ако за пет години напред ти отрежат субсидиите заради измамата, тогава ти изчезваш от правното пространство”, посочи в едно от предишните си интервюта пред Синор.бг Красимир Кумчев.

Надяваме се, в следващите си срещи на политическо ниво представителите на четирите партии да се вслушат в някои от предложенията на експертите с опит, защото неведнъж земеделската общност е срещала неразбиране. А това не работи в полза на родното селско стопанство.

Интервюто взе:

Екатерина Стоилова  

Красимир Кумчев: Спрете кражбите и насърчете производството – това е решението за земеделието!
33367
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
По повод медийни публикации
НАЗ подкрепя преговорите на политическо ниво и не готви протести!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини