Начало » Новини » Страната
03.11.2021 г.

От 8 ноември кандидатствате за Ковид-мярката в 249-те общински служби по земеделие

Приемът продължава до 26 октомври
От 8 ноември кандидатствате за Ковид-мярката в 249-те общински служби по земеделие

sinor.bg

С днешна заповед на министъра на земеделието Христо Бозуков се съобщава, че от 8 до 26 ноември земеделските стопани могат да подават заявления по помощта за Ковид-19 в 249-те общински служби по земеделие (ОСЗ). Стопаните ще бъдат улеснени при подаването на документите, за да се избегне струпването на хора във връзка с усложнената епидемична обстановка в страната, съобщават от агроведомството.

В указанията, утвърдени и разписани от земеделския министър, е посочено, че за да кандидатстват по схемата „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19“, земеделските производители трябва да подават заявленията си в ОСЗ на МЗХГ по постоянен адрес на физическото лице или едноличния търговец и по седалището на юридическото лице.

Те могат да внасят документи лично или чрез упълномощено лице, след като представят нотариално заверено пълномощно по образец, изготвен от ДФ „Земеделие“.

Служителите на общинските служби по земеделие ще оказват помощ, като заявлението за подпомагане ще се генерира автоматично в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) в два екземпляра и ще се подписва от кандидата или упълномощеното лице. Датата на разпечатване и подписване се счита за дата на подаване на документите за подпомагане във фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Първият екземпляр от заявлението остава за кандидата, а вторият се предоставя по служебен път от ОСЗ на Областната дирекция на ДФЗ.

При констатиране на несъответствия от страна на ДФ „Земеделие“ служител ще се свърже с кандидата по телефон или с мейл. До 30 ноември кандидатът следва да отстрани откритите несъответствия.

В случай, че той не се яви в указания срок в Областната дирекция на ДФЗ за корекция на грешките, се счита, че няма подадено валидно заявление за подпомагане.

Бюджетът по схемата е в размер на до 72 млн. лв. Фермерите, които отглеждат едри и дребни преживни животни, ще бъдат подкрепени с до 37,5 млн. лв. 5 млн. лв. се предоставят на пчеларите за обезпечаване грижите за пчелните семейства. Производителите на плодове и зеленчуци ще бъдат подпомогнати с до 29,5 млн. лв. Субсидиите ще бъдат изплатени най-късно до 10 декември 2021 г.

Одобрени проекти по подмярка 6.3   

Право на подпомагане имат земеделски стопани (отглеждащи едри и дребни преживни животни, пчелни семейства и плодове и зеленчуци), които са регистрирани земеделски стопани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. Те трябва да отговарят на определението за малки и средни предприятия и да не са обявени в несъстоятелност.

Указанията по схемата са качени на сайта на ДФ „Земеделие“.

Необходимо е всички служители и кандидати по помощта да спазват стриктно противоепидемичните мерки и да носят лични предпазни средства.

От 8 ноември кандидатствате за Ковид-мярката в 249-те общински служби по земеделие
34762
 

Последни материали
Виж
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Свързани материали
Виж
От днес се приемат заявления по интервенциите в сектор „Пчеларство“
Ръководство за подаване на заявление по интервенциите за пчелари
Зам.-Министър Грудев:
Земеделските училища могат да кандидатстват за техника по ПРСР
Европейския парламент се организира конкурс за млади фермери
Владимир Уручев даде старт на конкурса „Европейска награда за млади фермери” 2015 г.
При кандидатстване по мярка Млад фермер не се иска документ за завършен образователен курс
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини