Начало » Новини » Страната
21.05.2015 г.

При кандидатстване по мярка Млад фермер не се иска документ за завършен образователен курс

Регистриран съм като Земеделски производител и имам стопанство от 50 овце-майки и 2 крави. Обработвам 70 дка земя. Студент съм първа година в Пловдивския аграрен университет. Искам да се включа в схемата за млад земеделски стопанин, но трябвало да съм завършил 150 часа курс в областта на селското стопанство. Бихте ли ми обяснили за какъв вид документ става дума и откъде бих могъл да си го получа? Въпроса задава Димитър Димитров.

След като нямате диплом за средно или висше аграрно образование, документ за завършен курс в момента не ви трябва. Едва след като в Държавен фонд „Земеделие“ одобрят проекта ви, трябва да поемете ангажимент да завършите обучителен курс в областта на селското стопанство от минимум 150 часа.

Такъв курс за млад фермер ще се изисква на третата година от изпълнението на бизнес плана, одобрен от фонд „Земеделие“. Според проекто-наредбата на МЗХ за млад земеделски стопанин в новата Програма за развитие на селските райони, има три възможности за образование на кандидатите. Те са следните:

- средно образование в областта на селското стопанство или ветеринарната медицина, или средно икономическо образование със земеделска насоченост

- висше образование в областта на селското стопанство или ветеринарната медицина, или висше икономическо образование със земеделска насоченост

-завършен курс от минимум 150 часа в областта на селското стопанство и/или по мярка “Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания”.

Вие съобщавате, че сте студент – първи курс в Пловдивския аграрен университет т.е. след три години няма да имате диплома за завършено образование. Следователно до 36 месеца от сключването на договора за отпускане на финансовата помощ по проекта ви с ДФЗ, ще трябва да представите документ за завършен 150 часов образователен курс. Документът се издава от фирмата, която организира съответния курс.

Кои фирми ще бъдат лицензирани да извършват специализираните курсове? Едва след като бъде пусната мярка 1 от новата ПРСР “Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания”, различни организации и фирми ще подават проекти за предоставяне на обучение на фермери. Списък с одобрените от тях ще бъде публикуван на страниците на ДФЗ и МЗХ. В последните промени на Закона за подпомагане на земеделските производители се урежда създаването на Система за съвети в земеделието, която включва както Националната служба за съвети в земеделието, така и другите лица, които предоставят обучение за земеделските стопани.

Предвижда се Националната служба по съвети в земеделието/НССЗ/ да организира безплатни образователни курсове за млади фермери. Засега е известно, че тази година няма да се организират такива. Но съветът на специалистите е да се обърнете към съответната областна служба на НССЗ, където безплатно ще ви изготвят бизнес план за кандидатстване по мярката за млад фермер. Там ще ви запознаят и с възможностите за образователен курс. fermera.bg

При кандидатстване по мярка Млад фермер не се иска документ за завършен образователен курс
13630
 

Последни материали
Виж
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Свързани материали
Виж
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
ДФЗ
Одобрени са 382 проекта за стартова помощ на млади фермери
Действия преди изборите на нов парламент
Еврокомисията ще отчита гласа на младите хора за политиките в ЕС
369 проекта на млади фермери и фамилни стопанства преминават на следващ етап на оценка в ДФЗ
Нови политики
Европарламентът с нов проект за лесен достъп до земя и заеми за млади фермери
Panda Labs
Излъчен е победителят в младежката програма на WWF за бъдещето на храната
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини