Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
22.10.2021 г.

Подходящи растения-партньори за малините

Чесънът като естествен фунгицид
Подходящи растения-партньори за малините

sinor.bg

Малината е сред най-популярните градински многогодишни растения, която при добри грижи може да ни радва с прекрасните си плодове много години. Съвременното земеделие се позовава не само на практическия опит, но и на потвърдените от науката правила при отглеждането й. Отдавна е установено, че съседството на едни култури с други видимо подобрява реколтата, а при други комбинации можем направо да ги загубим, камо ли да очакваме добри добиви.

При избора на съседи за малините е нужно да планираме профилактика срещу почвените патогени, защита от вредители и възможност за повишаване на добивите.

Малините не обичат замръзнала почва и това трябва да го имаме предвид при засаждането им. Ако няма достатъчно време преди трайното застудяване да се прихванат младите растения, тогава е по-добре да го отложим за пролетта, когато вече са преминали зимните студове.

Как да разпознаем недостига на хранителни вещества в растенията

Тази ягодоплодна култура обича добре дренирана и леко подкиселена почва, обогатена с органични вещества. Покривните култури вършат отлична работа, като едновременно подхранват и разхлабват почвата. Добра практика е отглеждането на ръж, тагетис или бобови култури за един сезон, преди да засадим малини на това място.

Малиновите храсти са достатъчно високи и разстоянието между тях е от 1 до 1,5 м, а това място е достатъчно за засаждане на подходящи компаньони.

Натурален инсектицид

Лукът расте отлично под и до малините, действайки като репелент срещу листни въшки и други вредители. За да си спестите малко труд, може да засадите многогодишен лук, който има целогодишно годни за консумация листа, а красивите му цветове привличат опрашители.

Този лук е известен още като Шнит лук или Сибирски. Той е добър вариант, защото луковичките са дребни, тънки и събрани по много заедно, листата му имат сиво-зелен цвят, достига височина 20-25 см, а ароматните му цветовете са обагрени в бяло, розово, лилаво или червено, в зависимост от сорта. За целта може да се засади всякакъв сорт лук (даже и посевен) и обикновено се сее или засажда през пролетта.

Натурален фунгицид

Високото съдържание на сяра в чесъна помага да се ограничи вертицилийното увяхване – гъбично заболяване, към което малините проявяват склонност. Чесънът може да се засажда около малиновите храсти, както и по периметъра на целия участък.

С какво да торим през есента

Привържениците на пермакултурата практикуват засаждане на чесъна в три реда, за да лекуват почвата. След израстване се прибират растенията от средния ред за зелен, а на негово място се засява рукола. Двата крайни реда се оставят за глави и така уплътняването е пълно.

Схемите за засаждане е добре да изберем в зависимост от ситуацията и предпочитанията ни.

Най-добрите живи капани

Ряпата е ненадминат жив капан за вредители по листата. Тя е характерна с това, че при пълна загуба на надземните части на растенията успява да даде реколта. Ряпата може да поеме атаките и на малиновия хоботник, листните бръмбари и листните въшки, като в същото време разрохква почвата и подобрява водния баланс.

Що се отнася до реколтата, тази култура се развива бързо и дава кореноплоди за около два месеца.

Подобрител на вкуса

Римската лайка е уникално лечебно растение – не само полезна, но и красива. Близостта на малината и лайка осигурява много ползи – увеличава се количеството и качеството на плодовете. Те стават повече, по-сладки и ароматни.

Римската лайка привлича повече опрашители и контролира развитието на плевелите, като образува растителна покривка, но сама по себе си не е конкурент на малините за влага и хранителни вещества.

Добре е лайката да се засее преди зимата, защото така семената ще преминат през естествен процес на стратификация. При пролетното засяване е важно да не се покриват с почва, а да останат на повърхността – нужна им е светлина за покълване.

Цветовете и листата на римската лайка могат да се събират и изсушават за домашната аптечка и за приготвяне на билков релаксиращ чай.

Подходящи растения-партньори за малините
13063
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Включват боровинките и малините
Важни промени в прилагането на схемите за плодове и зеленчуци за училищата
Цените достигнаха цикличното си дъно и само ще растат в краткосрочен план
Приходите от износа на малини от Сърбия, Полша и Украйна се сринаха
Ниските изкупни цени поставят производителите в незавидно положение
Спадът в износа на малини от Сърбия се превръща в тенденция
Силната буря през октомври се отрази зле на ягодовите култури
Площите с малини в Испания се свиват рязко заради ниските цени
Съвети към градинаря
Грешки, които често допускаме в есенните грижи за малините
При значителен спад в доставените количества от основните конкуренти
Износът на замразени малини от Украйна за САЩ скочи 6 пъти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини