Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
18.10.2021 г.

Как да разпознаем недостига на хранителни вещества в растенията

Ценни съвети
Как да разпознаем недостига на хранителни вещества в растенията

sinor.bg

До средата на есента обикновено реколтата е прибрана. Време е да помислим какво ще засадим следващия сезон и подготвяйки почвата за бъдещата реколта, да не сбъркаме с подхранването. Растенията са отличен индикатор за недостига на определени хранителни вещества. Опитните градинари не се нуждаят от анализ, а се ориентират по външния вид на различни култури за необходимите торове.

Невен

Това красиво и непретенциозно цвете с обилен и продължителен цъфтеж може да „сигнализира“ за недостиг на калций. Дефицитът на този микроелемент се отразява неблагоприятно върху цъфтежа – дава малко и деформирани цветове, а времето за цъфтеж рязко се свива до няколко дни. Друг признак за недостиг на калций е отслабеният имунитете на растенията. Те са изложени по-често на различни заболявания и стрдат от вредители – трипси, нематоди, листни въшки и др.

Ябълка

Тази овощна култура е много чувствителна не само към недостига, но и към излишъка на азот. При дефицит растежът и развитието на растенията спира, а цветът на листата се променя поради намаляване съдържанието на хлорофил. Броят на завръзите рязко намалява, а плодовете често не порастват до обичайните си размери и преждевременно опадат. Излишъкът на азот се изразява в прекалено големи листа, както и в ранно падане на плодовете.

Прасковата и кайсията понасят изключително болезнено недостига на фосфор. Основните белези са късен цъфтеж и бронзово-виолетово обагряне на листата. При недостиг на фосфор жилките на листата придобиват лилав оттенък, а плодовете вместо наситено жълти, сладки и сочни – остават зелени и кисели. Ако се забавим с внасянето на фосфор, тогава младите дървета е възможно да изсъхнат само за една година.

Слива и малина – индикатори за недостиг на калий. Поради липсата на този елемент растенията страдат от липса на влага. Характерен признак за калиева недостатъчност е изсъхване на върховете на дърветата и своеобразно „изгаряне“ по краищата на листата под формата на тъмни контури. При сериозен недостиг на калий листата изсъхват напълно.

При малините листата стават силно набръчкани, а оттенъкът се променя от зелен в сив.

Касисът може да изпрати сигнал за бедствие, ако има недостиг на магнезий. Храстите забавят растежа си, а листата между жилките пожълтяват и по тях се появяват кафяви петна.

При крушите листата дори почерняват, а листопадът започва от средата на лятото. Крушите и черешите са отлични индикатори и за недостиг на желязо. По правило този дефицит се среща на варовити почви, а в алкалните почви железните соли са недостъпни за растенията. Най-голямата грешка, която можем да направим е да внесем торове, които допринасят за увеличаване на алкалността, а такива са натриев, калиев и калциев нитрат. В този случай по-правилно е да се използват азотни торове.

Желязото се абсорбира слабо от растенията при неблагоприятни  метеорологични условия – продължително засушаване през лятото или силни студове през зимата.

Симптомите на недостиг на железни соли в растенията се изразяват в промяна цвета на листата, те избледняват, губят яркозеления си цвят, а по върховете и периферията потъмняват и засъхват.

Черешите, вишните и малините „съобщават“ за недостиг на манган. Най-напред пожълтяват краищата на листата, а жилките остават зелени, като промяната започва от по-старите листа. По върховете промяната става много бързо – сякаш с появата си листата започват да жълтеят.

Борният глад може да бъде разпознат по външния вид на ягодите и захарното цвекло. По правило се наблюдава на варовити и кисели почви. Младите листа на растенията се свиват в тръбички и опадат преждевременно.

Пукнатини в кората, преждевременно опадане на листата, изсушаване на летораслите на ябълковите дървета сигнализират за недостиг на мед. Забавяне на развитието поради недостиг на този елемент може да се наблюдава и при зеленчукови култури, растящи на торфени или кисели почви. Острият дефицит може да доведе до напълно спиране на растежа или появата на много странични разклонения.

Как да разпознаем недостига на хранителни вещества в растенията
10935
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Цените обаче покориха 12-годишен връх
Рекордно производство на захар в Бразилия натисна прогнозите за световния недостиг
Заради недостатъчните доставки на растителната мазнина
В кръчма в Мюнхен можете да си платите бирата с олио
Поставянето на служителите под карантина накъсва веригите за доставки
Основни хранителни стоки изчезнаха от магазините в САЩ заради коронавируса
Клиентите се надяват при високите цени поне не купуват подправен продукт
Сръбски пчелари чакат меда да поскъпне до 17 евро за килограм
Сърбия не е изключение от правилото
Недостигът на мед в света стимулира подправянето му
Оценка
Остър недостиг на технолози в леката индустрия във Варненско
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини