Начало » Новини » Страната
15.10.2021 г.

Тимерманс: Оптимист съм за прехода на България към зелена икономика

Форум в София
Тимерманс: Оптимист съм за прехода на България към зелена икономика

sinor.bg

„Оптимист съм за развитието на България във връзка с новите изисквания за преход към зелена икономика и мога да ви уверя, че Европейската комисия ще разгледа много внимателно вашия План за възстановяване и устойчивост, по чията подготовка работихме съвместно с вашето правителство”. Това съобщи днес в София изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за Европейския Зелен пакт, Франс Тимерманс, който участва в конференцията на тема „Зеленият преход - решения и предизвикателства за България”.

„Живеем в една климатична криза, която създава огромни проблеми за икономиките на всички държави затова е назрял моментът да използваме проектите си за преход от традиционните подземни източници на енергия към възобновяемата енергия”, посочи Тимерман. Като припомни, че повече от 200 години въгледобивните райони в Европа са били основните индустриални бази на държавите в ЕС, вицепрезидентът на ЕК обясни колко важно е да се направи плавен преход за преструктуриране на ткези региони. И това в пълна сила важи и за българската икономика. „И в България като в останалите държави не може всичко да се изгражда само около столиците. Затова е важно страната да намери точния баланс при преструктурирането.

„В България имате огромен мозъчен потенциал – особено в информационните технологии. Вече показахте огромни възможности и за развитието на електромобилостроенето, туризма и в сферата на услугите”, посочи още Тимерман.

Според него основният въпрос в момента е как да създадем по-добро бъдеще за въглищните райони, защото само в Европа те са 30. Дългосрочното им бъдеще не може да бъде обвързано само с добива на въглища. „Аз съм израснал в подобен регион, дядовците ми са били миньори. През 70-те години на миналия век имаше опит за преход, но той не беше направен правилно. Не беше инвестирано в тези райони”, припомни еврокомисарят. И наблегна на възможността, че точно ковид кризата дава добър шанс на всички държави-членки да акцентират върху новите възможности, разписани в Зеления пакт на Европа.

Инвестициите в земеделието са смешно малки

След като България днес предаде своя план в Европейската комисия, единствената държава, която все още няма подобен план, остава Нидерландия. „Мога да се ангажирам пред вас, че ще разгледаме вашия план много внимателно. Имате огромни предизвикателства в енергийния сектор, тъй като преходът във въгледобивните региони трябва да бъде направен плавно и добре”, заключи още Франс Тимерманс.

Във форума участваха още министър-председателят на страната Стефан Янев, еврокомисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, представители на институции и бизнес.

Тимерманс: Оптимист съм за прехода на България към зелена икономика
4811
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Отделен панел е посветен на земеделието
Франс Тимерманс участва в конференция за Зеления пакт в София
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини