Начало » Новини » Страната
28.09.2021 г.

Отпада длъжността научен секретар в звена от Селскостопанска академия с под 10 учени

Нормативни промени
Отпада длъжността научен секретар в звена от Селскостопанска академия с под 10 учени

sinor.bg

Служебният кабинет е разработил и предлага за обсъждане важни структурни промени в системата на Селскостопанската академия (ССА), като проектът за промени в устройствения правилник на ССА е качен днес на страницата на ведомството. Предложенията по него ще се приемат до 28 октомври, като трябва да се уточни, че промените няма да засегнат общата численост на персонала на академията.

Устройственият правилник на Селскостопанската академия е приет през 2018 г., след влизане в сила на измененията и допълненията на Закона за Селскостопанската академия. За изминалите три години са установени някои несъвършенства, свързани с организацията и функционирането на структурните звена на Централната администрация на Селскостопанска академия (ЦА на ССА), които трябва да бъдат изгладени, се посочва в мотивите за промени на постанововлението на МС.

Още с приемането на Закона за Селскостопанската академия и неговия устройствен правилник има различия, свързани с тълкуванията за статута на бюджета на ССА. По този повод агроминистерството е поискало становище от колегите си във финансовото министерство по статута на ССА, по смисъла на Закона за публичните финанси. В отговора се посочва, бюджетът на ССА е със статут на бюджет на първостепенен разпоредител, а не второстепенен, както е в момента.

В тази връзка, в чл. 2 е създадено изречение второ, в което е записано, че „Бюджетът на Академията е със статут на бюджет на първостепенен разпоредител  по смисъла на Закона за публичните финанси”.

В действащия Устройствен правилник съществува разпоредба, която създава определени затруднения при дефиниране функциите на заместник-председателя на ССА по време на законоустановен отпуск или друго отсъствие (например командировка) на председателя. Изисква се заповед на председателя за всеки конкретен случай, което не винаги е възможно да бъде организирано, особено при спешни командировки или при отпуск по болест. Предлага се нова разпоредба, така че „правомощията на председателя при служебно негово отсъствие или когато ползва законоустановен отпуск, да се изпълняват от заместник-председателя, с изключение на сключването и прекратяването на трудови договори, налагането на дисциплинарни наказания и разпореждането с недвижими имоти – държавна собственост. При невъзможност, функциите се изпълняват от главния научен секретар, в който случай се издава заповед на председателя.”

Финансиране на проекти между бизнес и наука

В новия проект е предвидена и възможност за участието на представители на синдикатите в работата на Управителния съвет, когато имат отношение към разглежданите въпроси от дневния ред на заседанията.

Във връзка с пандемичната обстановка от Ковид 19 и наложилата се в последната година схема за частична дистанционна форма за работа на служителите се добавя възможност за дистанционно провеждане на заседанията на Управителния съвет на ССА.

Изчистват се дублираните с председателя компетенции на Управителния съвет на ССА във връзка с приемане и утвърждаване на вътрешните нормативни документи.

Ето и няксои структурни промени в Устройствения правилник на ССА, свързани с общата и специализирана администрация. Въведен е нов принцип на структуриране на Централната администрация. В Раздел V Обща администрация, дейността е обединена в две дирекции – дирекция „Финансово управление и човешки ресурси” и дирекция „Управление на административната дейност”.

- Дирекция „Финансово управление и човешки ресурси” е предвидено да обедини всички дейности по управлението на бюджета на ССА, включително и дейността по човешките ресурси, която към настоящия момент е част от дирекция „Административно-правна, обществени поръчки и човешки ресурси“;

- Дирекция „Управление на административната дейност” се предвижда да обедини дейността на досегашните дирекции „Управление на собствеността и стопански дейности”, „Административно-правна, обществени поръчки и човешки ресурси”, „Маркетинг и търговска дейност” и „Информационно обслужване”. Към тази дирекция ще бъдат насочени и служителите от дирекция „Международно сътрудничество, връзки с обществеността и протокол”, отговарящи за връзките с обществеността и протокола.

В раздел VI Специализирана администрация дирекция „Наука, образование и иновации” поема допълнително и функциите по международното сътрудничество, като новото наименование е дирекция „Наука, образование, иновации и международна дейност”, като самостоятелно звено към тази дирекция е Центърът за професионално обучение на ССА. Дирекция Библиотечна и издателска дейност остава като самостоятелна дирекция в раздел VI Специализирана администрация.

В структурата на ССА има и 29 научни институти и научни центрове, но поради ниската численост на хабилитирани лица в някои от тях не е оправдано да съществува отделна длъжност „научен секретар”, която да бъде изпълнена със съдържание и натоварена със съответните компетенции. По тази причина се въвежда възможност, когато хабилитираните лица са под 10, тази длъжност да се съвместява, като са поставени конкретни изисквания към лицето – да бъде хабилитирано или поне притежаващо академична длъжност „главен асистент”. Предвидена е и възможност за самостоятелно наличие на такава длъжности в структурни звена с численост под 10 хабилитирани лица, но такава длъжност може да бъде разкрита по изключение, след мотивирано предложение на директора, одобрено от председателя на ССА.

В разпоредбите за назначаване на ръководители на първични научни звена в научните институти и научните центрове се предлага да отпадне условието за избор на ръководител от страна на научния състав на звеното, преди назначаването му от директора. Основанията ни са, че в значителна част от структурите тези звена са с малка численост и длъжността има основно административни функции по подпомагане работата на директора за организиране на процесите, свързани с научната и образователната дейност в звеното.

Допълва се и съставът на Дирекционните съвети в разпоредбите за научните институти и научните центрове, като се добавя и главният счетоводител за редовен член на тези съвети. Мотивите са, че бюджетните и финансовите теми съставляват значителна част от компетенциите на Дирекционните съвети, респективно от темите за обсъждане, което прави необходимо присъствието на съответното компетентно лице.

В структурните звена на ССА – научни институти и научни центрове числеността на членовете на академичния им състав е критично малка и са налице случаи, в които няма обективна възможност да бъдат заети поотделно съответните административни длъжности. Поради това и поради обстоятелството, че естеството на работата е сходно, се допуска възможността за съвместяване на длъжностите „научен секретар” и „ръководител на първично звено” при членовете на дирекционния съвет.

Отпада длъжността научен секретар в звена от Селскостопанска академия с под 10 учени
10798
 

Последни материали
Виж
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Германия създаде нов консултативен съвет за растителна защита
Свързани материали
Виж
Целта е производството на повече и по-качествено мляко и месо
Министър Вътев и учени от ССА обсъдиха проекти за подобряване на контрола в селекционния процес
Отпуснаха допълнителни 3 милиона лева за заплати в Селскостопанската академия
Проф. д-р Виолета Божанова е новият председател на Селскостопанска академия
Председателят на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов е освободен от длъжност
Разследването се води срещу председателя на Селскостопанската академия и професор в института Пушкаров
Двама професори са в ареста по обвинение за измама със земеделска земя, с цел строеж на фотоволтаици
Решения на Министерския съвет
Кабинетът гласува нови З млн. лева за заплати в Селскостопанска академия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини