Начало » Новини » Страната
06.01.2021 г.

Одобрени са 26 иновативни проекта за 15,6 милиона лева на фермери и институти

До момента са сключени 10 договора на стойност 6.3 млн. лева
Одобрени са 26 иновативни проекта за 15,6 милиона лева на фермери и институти

sinor

Проектни предложения на стойност 15,6 млн. лева са одобрени по мярката за иновации от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. С тези средства ще бъдат финансирани 26 проекта по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“, съобщиха от министерството на земеделието. До момента са сключени 10 договора на стойност над  6,3 млн. лева, продължава подписването на договори с останалите одобрени кандидати, увериха от ведомството.

Проектите на одобрените оперативни групи, по които са сключени договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, са разработени в различни сектори на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост. Те са насочени към устойчиво биологично управление на почвеното и хидропонно производство с полезни микроорганизми, развитие на екосистемите чрез внедряване на методи за мониторинг и биологичен контрол.

Договорирани са и проекти за дигитализиране на биологично пчеларство, както и за разработване и внедряване в практиката на нови методи за повишаване на репродуктивните способности на пчелните семейства. Ще бъдат финансирани и проектни предложения за въвеждане на високо иновативни технологии при хранене на бройлери и кокошки, изпитване на нови технологии при производството на пъдпъдъчи яйца, създаване на високопродуктивни племенни стада за производство на хибридни патета-мюлари и други.

Договорираните проекти са за подкрепа на сътрудничество между оперативни групи от земеделски стопани, екипи от учени, преподаватели от университети и представители на научни институти. Това са Институтът по аграрна икономика – София, Аграрен Университет – Пловдив, Институтът по зеленчукови култури „Марица“ - Пловдив, Земеделският институт – Стара Загора, Институтът по декоративни и лечебни растения – София, Институтът по животновъдни науки – Костинброд, Лесотехническият университет и Институтът по криобилогия и хранителни технологии – София.

Колко иноваивни групи има в ЕС

Целта е да се създаде благоприятна среда за иновативни решения в практиката. Подкрепят се проекти, насочени към разработване и тестване на нови продукти, процеси, методи и технологии или към доразвиване и адаптиране на съществуващи продукти и практики.

От ведомството припомнят, че поради проявения интерес към разработване на проектни предложения, насочени към иновации в сферата на селското стопанство, както и наличието на свободен финансов ресурс, беше отворен втори прием по подмярката. Той продължава да тече, като крайният срок за подаване на проектните предложения е 15 януари 2021 година. Бюджет по него е над 20,6 млн. лева.

Одобрени са 26 иновативни проекта за 15,6 милиона лева на фермери и институти
11005
 

Последни материали
Виж
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Свързани материали
Виж
ДФЗ
От 2024 г. ще се изпълняват 2 оперативни програми за градинари и овощари по Стратегическия план
Равносметка от втория програмен период
В ЕС се изпълняват цели 1 600 проекта на оперативни групи, в България – нула!
ПРСР
Отхвърлени оперативни групи по подмярка 16,1 оспорват решенията на фонд “Земеделие”
50 проектни предложения на стойност 18.1 млн. евро са подадени по подмярка 16.1
Европейски форум
Оперативни групи от цяла Европа се събраха на втора среща за иновациите
Решения на Министерския съвет
Томислав Дончев: През 2019 г. ще бъдат финансирани 53 процедури за набиране на проекти за 1,150 млрд. лeва
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини