Начало » Новини » Света
23.09.2021 г.

Европа обявява 23 септември за ден на биологичното производство

Официална церемония
Европа обявява 23 септември за ден на биологичното производство

sinor.bg

Европейският парламент, Съветът на Евросъюза и Европейската комисия решиха да обявят 23 септември за „Ден на биологичното производство в ЕС“. Трите институции подписаха днес съвместна декларация, с която отсега нататък тази дата се установява като Ден на биологичното производство в ЕС, съобщиха от пресцентъра на ЕК. Решението е взето като етап от прилагането на Плана за действие за развитието на биологичното производство, приет от ЕК на 25 март 2021 г., така че да се повишаване на осведомеността за биологичното производство сред обществеността.

При подписването на документа комисарят по въпросите на селското стопанство Януш Войчеховски заяви, че „датата 23 септември бележи есенното равноденствие, когато денят и нощта са еднакво дълги — символ на хармонията между селското стопанство и околната среда, която осигурява идеални условия за биологичното производство”. „Радвам се, че заедно с Европейския парламент, Съвета и основни участници в този сектор имаме възможността да поставим началото на ежегодното честване на този ден — чудесна възможност за повишаване на осведомеността за биологичното производство и популяризиране на ключовата роля, която то има в прехода към устойчиви продоволствени системи.

Общата цел на Плана за действие за развитието на биологичното производство е значително да се стимулира производството и потреблението на биологични продукти, за да се допринесе за постигането на целите на стратегията „От фермата до трапезата“ и Стратегията за биологичното разнообразие, като например намаляване на употребата на торове, пестициди и антимикробни средства. Секторът на биологичното производство се нуждае от подходящите инструменти, за да расте, както е посочено в Плана за действие. За да се осигури балансиран растеж на сектора, се предлагат 23 действия, структурирани около 3 направления — стимулиране на потреблението, увеличаване на производството и по-нататъшно подобряване на устойчивостта на сектора.

Действия

За да се стимулира потреблението, Планът включва действия като предоставяне на информация и осъществяване на комуникация по въпросите на биологичното производство, насърчаване на потреблението и стимулиране на по-широкото използване на биопродукти в обществените столове чрез обществени поръчки. Освен това, за да се увеличи биологичното производство, общата селскостопанска политика (ОСП) ще продължи да бъде ключов инструмент за подпомагане на прехода към този вид земеделие. Тя ще се допълва например от организирането на информационни мероприятия и работата в мрежа за споделяне на най-добри практики, както и от сертифицирането по-скоро на групи земеделски стопани, отколкото на отделни стопани.

За да се подобри устойчивостта на биологичното земеделие, Комисията ще насочи най-малко 30 % от бюджета, предназначен за научни изследвания и иновации в областта на земеделието, горското стопанство и селските райони, към теми, които са специфични или от значение за сектора на биологичното производство.

Биологичното производство осигурява някои важни ползи: използваните за такова производство полета се отличават с около 30% по-голямо биологично разнообразие, отглежданите по биологичен начин животни са в по-добро състояние и приемат по-малко антибиотици, земеделските стопани, занимаващи се с биологично производство, имат по-високи доходи и са по-адаптивни, а потребителите знаят какво точно получават благодарение на логото на ЕС за биологични продукти.

Европа обявява 23 септември за ден на биологичното производство
5792
 

Последни материали
Виж
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Свързани материали
Виж
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Обучения
Национален парк Рила отбелязва Световния ден на Земята
След споразумение между производителите и министерството на развитието
В Гърция свалиха цените на някои стоки за Великден
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини