Начало » Новини » Страната
22.09.2021 г.

Отбелязваме 113-та годишнина от Независимостта на България!

Национални празници
Отбелязваме 113-та годишнина от Независимостта на България!

Турска карта от 1907 г., в която е отразено Княжество България, а Източна Румелия е в пределите на Османската империя Снимка: Wikipedia

На днешния ден преди 113 години княз Фердинанд I официално обявява във Велико Търново независимостта на България. Датата е 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година, а мястото - църквата „Свети 40 мъченици“, където той прочита манифестта за обявяването на независимостта. С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ с Берлинския договор от големите европейски държави, а българският княз приема титлата „цар“.

Независимото Царство България е признато от Великите сили през пролетта на 1909 година.

Отхвърлянето на османското върховенство от България е последвано от анексирането на османските провинции Босна и Херцеговина от Австро-Унгария и предизвиква една от многобройните кризи в международните отношения в навечерието на Първата световна война.

Следват заплахи с война от страна на Османската империя, на които България отговаря с военна мобилизация и същевременно декларира готовност за мирно уреждане. Тъй като Берлинският договор е двойно нарушен (от София и от Виена), а Великите сили не са готови за мащабна война, усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската независимост.

Българо-османските противоречия са уредени с помощта на Русия. През април 1909 г. са подписани българо-руски, руско-турски и българо-турски протокол. Според тези споразумения Русия опрощава османските задължения, останали от войната от 1877 – 1878 г., а в замяна на това Османската империя се отказва от всякакви финансови претенции към доскорошното трибутарно княжество България, а българската страна се задължава да изплати 82 милиона франка на Русия в срок от 75 години. През същия месец империята признава независимостта на България, последвана и от Великите сили.

С провъзгласяването на независимостта на България се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите държави.

Създадени са предпоставки за освобождаване на последните останали под османска власт български земи в Тракия и Македония.

И все пак Независимостта има реални проекции като национално и държавно постижение. България вече можеше да сключва договори направо, премахнаха се всички финансови обременения върху нея, тя вече може да участва във всички междудържавни конференции, национализирани са и източните железници. И по този начин окончателно е свален духовният фес от лицето и главите на всички българи.

Независимост, разбира се, е можело да се прояви и преди това събитие и тук се сблъскваме с парадоксалния факт, че преди 1908 г. България като че ли е била по-самостоятелна и решителна в своите действия, отколкото по-късно, когато започва да участва в коалиции, в съюзнически комбинации и в различни договорености с европейските и балканските държави.

В този смисъл можем да кажем, че Независимостта е празник, но той не е възпят нито в поема, нито в песен, нито в някаква друга възвишена форма на национално утвърждение. Тя обаче е била необходима стъпка по пътя на окончателното откъсване на държава като България от нейното минало на поробена страна.

България е била в независимост от великите сили дотолкова, доколкото е могла да избира между зависимости. Затова и до 1908 г. тя е била по-самостоятелна в решенията си. От друга страна, се наслагва едно тягостно впечатление, че винаги, когато сме взели самостоятелни решения след 1908 г., обикновено сме грешали, посочва историкът Андрей Пантев.

Отбелязваме 113-та годишнина от Независимостта на България!
5286
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Зам.-министър Йоцев:
Подпомагането да се насочи към разширяване на производството, поддържане на високо качество и достойна реализация
Отпадат последните форми на подчинение спрямо Османската империя
Честваме 114 години от обявяването на България за независима
Намаляват количествата биомаса от местните ниви
Производството на биогорива не увеличи енергийната независимост на Франция
В Търново е положено началото на самостоятелното развитие на България
Честваме 109 години независимост
Кулминацията на честванията е във Велико Търново
108 години независимост
Годишнина
Празнуваме 107 години от обявяването на независимостта на България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини