Начало » Хоби земеделие » Малката градина
07.09.2021 г.

„Любов в мъглата” – за здраве, за букет или в марината

„Любов в мъглата” – за здраве, за букет или в марината

Растение с много имена – нигела, черен кимион, римски кориандър, полска челебитка, момини мигли, а в англоговорящите страни много романтично я наричат “любов в мъглата”. Нигела е едногодишно тревисто растение, принадлежащо към сем. Лютикови – студоустойчиво, непретенциозно и много лесно за отглеждане. Най популярни са Nigella damascena и Nigella sativa. За родина на нигела се смятат три континента – Южна Европа, Северна Африка и Азия.

Тагетес или турта – цвете, билка и биопестицид

Растенията са с височина 15-90 см. Цветовете са обагрени в различни нюанси на синьо и червено, бели или пъстри. Листата са дребни, двойно или тройно разсечени и изграждат фина ажурна зелена мрежичка, а нежните цветове сякаш са потънали в нея, поради което наричат нигелата – момини мигли. Семената са твърди и наситено черни.

Отглеждане на нигела

Нигела вирее добре на открити слънчеви места, но расте и на полусянка. Не понася много сенчести места, а при цветни композии не трябва да е в близост до почвопокривни растения.

Характерно за нигела е, че може да се самозасява. Освен на открито се отглежда и в сандъчета. Предвид студоустойчивостта на растението, есеното и предзимното сеене е подходящо.

Почвата трябва да е лека, пропусклива и плодородна, защото цветето не обича много наторяване.

Нигелата се полива умерено при необходимост – не понася преполиване, но и пресушаване.

Къде и как да използваме нигела?

Цъфтежът на нигела не е особено продължителен – около един месец, но семенните кутийки имат много интересна и характерна форма, а декоративната им стойност ги прави подходящи за цветни композиции и сухи букети. Може да се засява между пролетно цъфтящите луковични цветя – докато те прецъфтяват и отмират, нигелата постепенно поема щафетата. Въздушността на нигела придава особен чар на смесените насаждения с петуния, годеция и матиола. Засадена до гладиолите смекчава праволинейността на стъблата им. Нигела нюансира перфектно огромните съцветия на лилиите, а еуфорбията изглежда много тържествено сред сините красавици.

Нигела се използва и за оформяне на много нежни сватбени букети.

Всички видове нигела са добри медоноси и привличат пчели и други опрашители. Ажурните листа на нигела са не само красиви, но и ядливи – съдържат витамин С, каротин, калций и са прекрасна добавка към летните салати.

Семенните кутийки са прекрасни сами по себе си, но съдържанието им е безценно.

Семената на всички видове нигела могат да се използват за хранителни и медицински цели. Те съдържат различни количества етерични масла, които им придават един или друг аромат – ягода, анасон, индийско орехче, кимион, но съдържанието на витамини и микроелементи е едно и също.

Семената имат пикантен пиперлив вкус, което обуславя кулинарната им употреба за овкусяване и пикантно допълнение към салати, супи, основни ястия и маринати. За разлика от пипера, семената на нигела не дразнят стомаха.

Семената съдържат високи количества масла със забележими нива на Омега-3, Омега-6, Омега-9. Те са студено пресовани и не са подходящи за термична обработка, но за сметка на това са много ароматни и здравословни – прекрасна добавка към салати. В продажба се намират под името “масло от черен кимион”.

Семената на нигела, зашити в торбички и поставени в гардероба предпазват дрехите от молци.

Лекарствено приложение на черния кимион

Растението се използва от древността в арабската, египетската и индийска медицина не едно хилядолетие.

Може би едни от най-търсените качества на черния кимион са имуностимулиращите, антибактериалните и противогъбичните. Медицинските изследвания потвърждават ефективността на тези свойства.

Най-бързото нещо, което можем да направим е да смелим една равна чаена лъжичка семена и да ги смесим с една супена лъжица мед и половин чаена чаша вода. Разделя се на три дози и се изпива 10-15 минути преди ядене. Дозата е за възрастни, а за деца наполовина.

В случаи на респираторни заболявания (бронхит, асма, белодробни лезии) е добре да се използва тинктура от семена – една част семена към пет части водка престоява седмица на тъмно място. Половин лъжичка сутрин в малко вода се оставя в устната кухина, така че парите да проникнат в дихателните пътища и след това се преглъща. Полезно е и при възпалителни процеси в устната кухина. Такава дезинфекция е подходяща и вечер, но само изплакваме устата и не поглъщаме.

При безсъние е добре да се ароматизира спалнята с капка масло. Лекият аромат на нигела успокоява и главоболие.

Маслото от семена на нигела има мощни противопаразитни свойства и е добре да се включва в менюто.

Настойка от зелените семена на нигела, престояли седмица в хладилник е отличен тоник за кожата– замразява се на кубчета във фризер и се използва за обтриване, а маслото се използва за стимулиране растежа на косата.

В традиционната медицина препарати, приготвени от семена на нигела се използват за лечение на съдови заболявания. Има медицински доказателства, че стимулират производството на костен мозък. Правят се изследвания за влиянието върху инхибиране растежа на туморните клетки.

От семената на Nigella Damascus се произвежда препарарат “Нигедаза”.

Семената се използват при лечение на стомашно-чревни заболявания и като диуретик.

 

„Любов в мъглата” – за здраве, за букет или в марината
20209
 

Последни материали
Виж
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини