Начало » Новини » Страната
06.09.2021 г.

Честваме Съединението на Княжество България с Източна Румелия преди 136 години

Почитаме паметта на героите от Сръбско-Българската война
Честваме Съединението на Княжество България с Източна Румелия преди 136 години

Днес се навършват 136 години от Съединението на България. Денят, в който се обединяват Княжество България и Източна Румелия и е поправена донякъде несправедливостта с разпокъсването на страната на Берлинския конгрес. На 6 септември 1885 година в Пловдив се създава временно правителство, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Актът е прелюдия към Сръбско-Българската война, чийто победен изход утвърждава резултатите от политическите действия на едно от малкото неподкрепени от чужда помощ усилия в българската нова история.

Съединението на България получава дипломатическо и международно признание през 1886 година.

Честванията за историческото събитие започнаха снощи в град Съединение с възстановка на събитията отпреди 136 години, а на тържествената заря-проверка в Чирпан президентът Румен Радев призова жителите на града да пазят паметта на предшествениците си и да я предават на поколенията. „Вярвам, че тази невидима нишка на памет и почит ще продължи напред да ни вдъхновява, да ни посочва пътя, да ни дава сила, за да проправяме заедно като народ пътя си към утрешният ден“, каза Радев.

Днес годишнината ще бъде отбелязана в цялата страна. Център на честванията е Пловдив, където тържествената заря проверка на площад „Съединение“ започва в 20,30 часа. Слово ще произнесе президентът Румен Радев.

В София Съединението ще бъде отбелязано с тържествена церемония пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг, а в 12 часа пред сградата на президентството ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Във Варна ще бъдат положени венци и цветя пред паметната плоча на княз Александър Батенберг, на сградата на Държавния  архив и пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война.

В Бургас ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на всички герои, дали живота си в борбата за Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Веднага след това ще бъдат положени венци и цветя на признателност към всички, паднали в Сръбско-българската война от 1885 г.

Във Враца за пета поредна година празникът на Съединението ще бъде отбелязан пред паметника на загиналите във войните за национално обединение. Военният монумент, познат като „Лъвчето“, е изграден с дарения в знак на признателност преди близо век.

Във Велико Търново, където Съединението за първи път е признато като политически акт от княз Александър Първи, честванията днес ще бъдат ознаменувани с камбанен звън от всички църкви в града. С военен ритуал пред общината ще бъде издигнат националният флаг. Пред паметника „Майка България“ ще бъдат поднесени цветя на признателност, а свещеници ще отслужат празничен богослов. Курсантите на Националния военен университет ще преминат в тържествен марш в центъра на града. Вечерта ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

В Габрово в 10 часа започват честванията за отбелязване на 136 години от Съединението на България. Пред паметника на Продан Тишков-Чардафон в града от регионалния клон на Национално дружество „Традиция“ организират почетен караул.

В Ямбол отбелязването на Съединението ще започне с изпълнения на патриотични и възрожденски песни на Ямболския духов оркестър на площада пред общината. След издигането на националния флаг и отслужването на благодарствен молебен честването ще продължи със шествие по централните улици до паметника на загиналите за националното ни освобождение, където ще бъдат поднесени цветя и венци.

Честваме Съединението на Княжество България с Източна Румелия преди 136 години
5985
 

Последни материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 6-12 септември 2024 година
Времето се променя към неустойчиво с валежи от стопанско значение
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Закупено бе само половината от планираното количество
Фуражният ечемик поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Постигнато въпреки съпротивата на Великите сили
За 139-и път България празнува Съединението
Близо 7 млн. лв. струва реконструкцията на напоителния канал „Алеко Потока“ край Съединение
Бургас отмени тържествата заради потопа, в Царево е ден на траур
Честваме 138 години от Съединението на България
Национални празници
Честита 137-ма годишнина от Съединението на България!
Навършват се 135 години от една от най-светлите дати в българската история
Честваме Съединението разединени
Национални празници
За 134-и път България празнува своето Съединение
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини