Начало » Хоби земеделие » Малката градина
30.07.2021 г.

Защо не завръзват плодове на патладжана?

Защо не завръзват плодове на патладжана?

Патладжанът е доволно капризна култура. Дори и при благоприятни регионални климатични условия не винаги се получава добра реколта от този зеленчук, особено ако се пренебрегват агротехническите правила. Един от най-честите проблеми е малкото количество плодове или пълното им отсъствие.

Много често растенията изглеждат добре и се развиват пълноценно на вегетативна маса, но липсват плодове. Наблюдава се опадане на цветовете и завръзите на патладжана поради факта, че няма опрашване – вятърът и насекомите са тези, които помагат за това. До леко разклащане на растенията и пренасяне на прашец с четчица прибягват опитните производители при отглеждане в закрити съоръжения. Най-често опашването е затруднено от температурните условия и повишената влажност.

Какво да засадим след лука като втора реколта

Рязко застудяване, екстремни горещини, облачно и дъждовно време, мъгли, неправилно подхранване, преуплътнено засаждане, болести и вредители – всичко това влияе негативно върху добивите.

Неподходяща температура

Патладжанът е много взискателен към температурата на въздуха. За пълноценно развитие на тази култура оптималните температури трябва да бъдат 23-27 градуса по Целзий. Ако дневните и нощни температури се колебаят в широк диапазон – растенията изпитват стрес и започват да изхвърлят цветовете и плодовете.

Ако в периода на цъфтеж температурите достигнат и се задържат над 33-34 градуса, тогава има вероятност прашецът да стане стерилен и да не настъпи опашване. При такива условия е наложително засенчване с мрежа и редовно поливане на насажденията.

Нередовно поливане

Важно е да се обърне специално внимание на поливането, особено в период на цъфтеж и плододаване. Почвата в кореновия слой на дълбочина 30-40 см трябва да се поддържа винаги влажна, но без застой на вода. Честотата на поливане се определя от условията. Препоръчва се мулчиране с трева, угнили дървени стърготини или друг материал. Това ще съхрани влагата в почвата и ще подобри структурата и. Освен това мулчът елиминира необходимостта от разхлабване, което често води до увреждане на корените.

Добре е растенията да се поливат сутрин, преди повишаване на температурите, за да се избегне провокирането на болестно развитие.

Голям брой култуци

Патладжанът не винаги се нуждае от формиране – компактните сортове се развиват с малък брой странични разклонения при отглеждане на открито. Това зависи както от сортовите особености, така и от условията на отглеждане. В защитни съоръжения, особено на плодородна почва, развитието е по-интензивно, образуват се мощни храсти с непрекъснато растящи колтуци. За да могат растенията да формират и изхранят плодовете, необходимо е да се оставят 2-3 най-мощни странични разклонения, а останалите да се прищипат.

Важно е да се отбележи, че при интензивно растящите сортове разклоненията се отстраняват през целия вегетационен период, а в края на сезона се прищипват и върховете, за да могат плодовете да узреят.

Струва си при патладжана да се премахнат и долните листа, които пречат на вентилацията. Най-напред се отстраняват тези до първото разклонение, а след това се премахват последователно на всеки колтук до първия плод. При твърде много странични разклонения и листа растенията са по-податливи на заболявания.

Неправилно подхранване или неподходяща почва

Патладжанът се развива добре и плододава само върху плодородна и рохкава почва, за което трябва да се погрижим преди засаждането му.

През вегетационния период растенията се подхранват на всеки две седмици, като първото трябва да съдържа пълен набор от макро- и микроелементи и достатъчни количества азот. В началото на сезона могат да се редуват – с органични и минерални вещества.

По време на цъфтеж и плододаване е много важно растенията да получават достатъчни количества калий и фосфор, а азотът трябва да бъде ограничен. Голямото количество на азот в почвата на този етап стимулира растежа на зелената маса, а може да бъде причина за опадането на цветовете и завръзите или липсата им. За подхранване могат да се използват калиев сулфат, суперфосфат, калиево-магнезиеви торове или инфузия на пепел, глухарче, бананова кора и др. За стимулиране появата на завръзи е добре по време на цъфтеж да се пръска с разтвор на борна киселина (2,5 г на 10 л вода).

При отглеждане на патладжан е важно киселинността да се поддържа в диапазона 6,5-7 рН. Много киселата или алкална почви правят някои хранителни елементи недостъпни за растенията, а това не само ограничава растежа и развитието, но и цъфтежа им. Този фактор се променя непрекъснато и редно да се следи постоянно.

Вредители

Вредителите, които оказват съществено значение върху реколтата от патладжан са колорадският бръмбат и паяжинообразуващият акар.

Бръмбарите обичат да се угощават с листата и дръжките на растенията и могат да ги унищожи само за няколко дни.

Акарите се хранят със соковете на листата, като най-напред се появяват малки бели точки, листата постепенно изсъхват, а цветовете и завръзите падат – често растенията умират.

За увеличаване на завръзите по време на цъфтеж може да се използва фитохормон, представляващ регулатор на растежа – гибералинова киселина. Третирането помага да се увеличат значително добивите.

Само интегрираният подход при отглеждането на патладжан и спазването на всички агротехнически правила ще помогнат да се получи добра реколта.

Защо не завръзват плодове на патладжана?
38282
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Методи за комплексен предзимен контрол на колорадския бръмбар
Патладжани с чесън и лук
Кюфтета от тиквички и патладжани
Практично
Ето как да решите проблемите с пипера и патладжана
Свинско месо с патладжани
Полезни съвети
Как да отглеждаме патладжани
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини