Начало » Новини » Интервю
02.07.2021 г.

Десетте процента преразпределително плащане биха удовлетворили малкия бизнес, смята служебният министър

Блиц интервю на актуални теми
Десетте процента преразпределително плащане биха удовлетворили малкия бизнес, смята служебният министър

Министър Бозуков (вляво) и председателят на НАЗ Костадин Костадинов при откриването на жътвата в Славяново Снимка: sinor

Само преди ден земеделският министър Христо Бозуков откри жътвата в полетата на фирма "Ненови" ООД, край град Славяново, Плевенско, където заедно с председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадин пожела успех на бранша преди началото на кампанията. Ден преди това Бозуков участва в заседанието на земеделските министри в ЕС, на което беше подписано окончателното споразумение по законодателството за бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП).

В кратко блиц интервю Синор.бг зададе няколко въпроса, на които министърът отговори, за да свали напрежението, създало около таваните на директните плащания и начина, по който българските земеделски производители трябва да реагират след новите промени.

- Г-н Бозуков, кога ще назначите заседание на тематичната работна група (ТРГ) по Националния стратегически план, така че браншът да има яснота за политиките в агросектора, прилагани на родна почва до 2027 г.?

- Още този месец трябва да започне работа по Националния стратегически план, защото сроковете за предаването му в ЕС изтичат в началота на 2022 г. и е важно да имаме готовност. Все още не сме разговаряли със зърнопроизводителите по отношение на таваните върху директните плащания. Но тавани така или иначе ще има, защото решението е взето от премиер министрите на държавите членки на ЕС. Вярно, че това решение е доброволно и всяко държава-членка може да реши дали да има или да няма тавани. Но аз смятам, че и в момента имаме тавани, така че браншът е подготвен за подобна стъпка. Големият въпрос е по време на преговорите в ТРГ  как браншовите организации ще преговарят по тези тавани - важно е да се стигне до широко обсъждане със съгласуване между подсекторите, като за целта бъдат направени и съответните анализи. Целта ни е да се стигне до най-справедливо разпределение на средствата и това би могло да се постигне в обсъжданията до края на годината.

Началото на жътвата - прогнози

- Да, но голямото притеснение е в разпокъсването на стопанствата, което би последвало с въвеждането на таваните. Как това ще се отрази на целия бранш?

- При положение, че таваните падат до 100 хиляди евро, не виждам как няма да има разпокъсване. Но според мен нещата няма да са толкова критични, защото нашите стопани са стабилни на пазара. Би могло да се стигне до взаимно изгодно сътрудничество между големите и средните фермери и това може да стане със съответните пломени в стратегическия план. Точно затова е важно съгласуването да протече с взаимен компромис между големите, средните и малките стопанства.

- В тази връзка как си обяснявате исканията на някои животновъди да използват част от резерва, получен от орязването на таваните, за подпомагане на малкия бизнес?

- Сматам, че при сегашното състояние на бранша те ще бъдат напълно удовлетворени от преразпределителното плащане, чийто размер беше увеличен по време на преговорите в Люксембург. Знаете, че предложението на Европарламента и на Еврокомисията бяха процентът на тези плащания да бъде 7,5% от общия ресурс за директни плащания.

Буквално в последния ден обаче се решихме този процент да бъде увеличен на 10%, което в цифрово изражение е значителен бюджет. Затова смятам, че ще има за всички. Няма основание и поводи за притеснение.

Интервюто взе:

Екатерина Стоилова

Десетте процента преразпределително плащане биха удовлетворили малкия бизнес, смята служебният министър
17311
 

Последни материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
Свързани материали
Виж
Земеделската общност трябва знае
Бозуков премълча, но Иванов разкри: Ще спасяваме 100 млн. лв. за „Напоителни системи”
Разширяване на стокообмена
Втора среща на служебния кабинет с посланика на Азербайджан
Българска телеграфна агенция
Бозуков и екипът му представят политиките в сектора на храните
Христо Бозуков отново е служебен земеделски министър
145 хиляди тона винено грозде се очаква да бъде прибрано
Първо заседание на земеделската комисия от 46-я парламент
При 100 хил. евро таван на плащанията ще бъдат засегнати 705 фермери
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини