Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
29.03.2021 г.

Деформираните листа на разсада – присъда или зов за помощ

Практично
Деформираните листа на разсада – присъда или зов за помощ

sinor

Отглеждането на разсад е отговорен процес, изискващ определени грижи и познания, защото от това зависи до голяма степен качеството и количеството на бъдещата реколта. По време на своето развитие младите растения се сблъскват с различни проблеми. Един от тях е нарушен процес на развитие на листата – те стават усукани и деформирани. Този симптом може да се прояви по различни причини и в различни етапи от развитието на разсада.

Неравномерно развитие на листните петури

Здравите листни пластини са плоски, с леки отклонения от центъра на листа към върха или основата, в зависимост от вида на растението. Изключение правят декоративните растения с вълнообразни и неправилни листа – при тях това е даденост. При някои култури усукването на листата се дължи на изпреварващ растеж на жилките спрямо листните пластини. В такива случаи листата не само се усукват, но се деформират в различни посоки и изглеждат като смачкани. Асиметричното развитие често е временно и впоследствие изчезва.

Причини за усуканите листа и как да ги отстраним

1. Неподходящ състав на почвата и хранителните вещества

Всички разсади харесват леки, рохкави почви, които осигуряват достъп на въздух до кореновата система и добър дренаж. Когато почвата се уплътни в резултат на поливането, корените слабо абсорбират хранителни вещества, при което листата започват да се усукват и деформират. Това често се случва тогава, когато почвените частици се слепват и образуват повърхностна кора. За да се избегнат подобни ситуации, е необходимо да се ползва висококачествена почва с добавяне на разрохкващи и дренажни фракции – едър пясък, перлит, вермикулит, керамзит (експандирана глина) и др.

Опитните градинари знаят, че за разсада е по-добре недохранване, отколкото пренасищане. При високи концентрации на азот, калий, манган, цинк и сяра се получават деформации на листата или влияят косвено върху усвояването на други елементи, отговорни за нормалния растеж.

Деформация на листата се получава и при недостиг на: магнезий, калий, фосфор, мед, молибден и цинк. Видно е, че за  усукването и деформациите на листните петури са отговорни не само недостигът, но и излишъкът на хранителни вещества. Разсадът се нуждае от балансирано подхранване и в правилните пропорции с необходимите макро- и микроелементи.

2. Неправилни грижи

Грешки при отглеждането на разсада са чести причини за деформация на листата. Нещо повече, те най-често са комплексни – преовлажняване на почвата в комбинация с ниски температури или пресушаване при висока степен на осветеност. Почвата в контейнерите трябва да бъде постоянно леко влажна, а температурата за повечето култури в диапазона 18-25 градуса по Целзий. При недостиг на светлина се препоръчва допълнително осветление.

Симптом на преовлажняване е усукване на листата нагоре, а при недостиг се огъват надолу и увисват.

Листата на разсада могат да се деформират при продължително излагане на пряка слънчева светлина, както и при допълнително  осветяване с лампи, разположени близо до растенията. Някои култури са много чувствителни към студени течения и реагират дори на краткотраен приток на студен въздух, особено ако се охлади кореновата система.

3. Нападение от вредители

Една от най-честите причини за деформация на листните петури на разсада е поражение от различни вредители – трипси,  белокрилка, листни въшки или паяжинообразуващи акари.

Най-напред трябва да се идентифицират правилно нападателите, а след това да се вземат необходимите мерки. Пазарът предлага препарати с широк спектър на действие: Ним Азал Т/С, Натуралис, Хелиосол, Лимоцид и др. Те могат да се справят с най-честите вредители по разсада.

Вредителите се хранят със соковете на растенията, нарушавайки метаболизма и процеса на фотосинтеза. Засегнатите листа се огъват, свиват, а по-късно пожълтяват и падат.

Повечето вредители са ясно видими с просто око и наличието им се установява по-лесно, но паяжинообразуващите акари действат скрито и се забелязват едва тогава, когато са нанесли сериозни щети.

4. Болести по листата на разсада

Сред патогените, причиняващи болести по разсада има както гъбички, така и бактерии. Най-чести са следните заболявания: бактериоза, фузариум, брашнеста мана, бяло и сиво гниене. В напреднали случаи лечението може да има слаб ефект, а  разсадът изостава в растежа и развитието си. За третиране на растенията се използват фунгициди, а почвата и контейнерите се обработват с дезинфектанти.

Профилактиката на болестите по разсада е по-ефективна от лечението и правилата трябва да се спазват още с подготовката  на семената, контейнерите и пръстта.

Подозрителните растения трябва да се изолират от основната група и да се наблюдава развитието им, а предприемането на подходящи действия става след установяване на истинските причини.

Деформираните листа на разсада – присъда или зов за помощ
12511
 

Последни материали
Виж
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Свързани материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини