Начало » Новини » Коментари
10.05.2021 г.

Напъните да изкараш един земеделец наркоман е жалка пародия на самозащита

Ден преди обявяването на служебния кабинет
Напъните да изкараш един земеделец наркоман е жалка пародия на самозащита

sinor

От 5 май насам цяла България е потопена в скандала „Илчовски”, който влезе в полезрението на всички медии, но не защото разкритията му бяха новина нечувана, а поради дадената за първи път възможност на крупен зърнопроизводител да разкаже пред народните представители от 45-я парламент историята си за това как приближени до властта се опитват да откраднат бизнеса му.

Практика, широко прилагана през последните 10 години във всички сфери на икономиката, но за първи път разказана от първо лице в подробности – и то пред народните представители, което силно стресна досегашните управляващи от партия ГЕРБ. Да не говорим за упреците срещу Българската агенция по безопасност на храните, които според Илчовски е параван за редица схеми за внос или износ на фирми, покровителствани от хора, близки до властта.

Последва нечувана канонада от оплювания срещу Светослав Илчовски, върхът на която беше пуснатият слух, че фермерът бил наркоман, който лъжел и по никакъв начин не можел да докаже своите твърдения. Върхът на глупостта беше „идеята” на една от парламентарните журналистки (срам за цялата гилдия) да тестват с дрегер фермера преди заседанието на комисията, защото видите ли, той не знаел какво говори.

Е, това вече преля чашата! Защото да наречеш един здраво стъпил на земята български фермер наркоман, си е чист алогизъм и реакция на истерични хора, които изобщо не познават родните земеделци. Затова с право целият земеделски бранш вече се присмива на това безсилие на досега управляващите да замажат дълбоката си поквара.

През последните години няма фермер, който да не си е патил по един или друг повод от така наречените управляващи. За конкретния случай със Светослав Илчовски от Кнежа няма да говорим, защото той бъде разследван от прокуратурата. А и самият фермер увери депутатите, че има достатъчно доказателства, за да докаже тезата си.

И понеже Синор.бг винаги е стоял далеч от политическите дебри на предизборните кампании, в която очевидно навлизаме, поводът да отразим скандала „Илчовски” е не толкова конкретният случай с на кражбата на бизнес. Колкото да ви припомним десетките случаи на мълчание от страна на администрацията по повод безбройните сигнали за кражби на бизнес и за източване на европейски средства, за които земеделските производители са ни сигнализирали.

Искаме да посочим само някои от текстовете и интервютата, които сме публикували през последните години, свързани с разкрития за източване на средства, без обаче по тях да има един разкрит или осъден.

През април миналата година в няколко писма до земеделския министър Десислава Танева дребни производители на зеленчуци зададоха конкретни въпроси, свързани с проверки от страна на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, чийто резултат не беше обявен. В писмото си от 22 април градинарите пишеха следното:

„В доклад на ОЛАФ от 3 септември 2019 г. се казва, че в България са установени 94 случая с нарушения в изплащането на евросубсидии, които са нанесли щети от 10 милиона евро. По-интересното е, че от страна на министерството са предприети действия само по 13 случая, от които обвиняем е само един, за 9 не са взети никакви мерки, а 3 от проверките не са неприключили. За останалите над 80 броя нищо не се казва. Затова ние питаме защо властта е подала само 3 сигнала за нередности към ОЛАФ? Защо..?” Отговори на техните въпроси така и не бяха дадени.

Какво поискаха дребните градинари през миналата година

Година преди това, през пролетта на 2019 г. биологичните производители масово се вдигнаха на протест срещу наглия натиск, упражнен от администрацията върху бранша заради схемите за източване на евросредства, в които бяха замесени сертифициращи организации, приближени до властта.

Пълен крах на чиновниците да набедят биофермерите

Скандалът изригна заради огромни полета с кориандър, заявени като биологични, което си беше чиста лъжа, защото под чадъра на местни политически структури евросредствата бяха изплатени на мними земеделци, в резултат на което бюджетът на биологично земеделие беше изчерпан. Европейските одитори констатираха проблема и наложиха сериозни санкции на страната. И досега обаче няма нито един осъден, независимо от обещанията, дадени от последния кабинет „Борисов 3”.

Огромен скандал се завихри преди години и около така нареченото подпомагане на групите и организациите на производителите по ПРСР, където реалните земеделци нагло бяха изхвърлени, защото властта беше измислила схемичка да даде евросредствата на кухи структури, сиреч на новосформирани групи. За целта изсмукаха от палците си едни наредби с неизпълними изисквания, така че 30 млади земеделски производители от производителния пазарджишки регион станаха „недопустими”. И с това смачкаха бизнеса на малкото останали производители на плодове и зеленчуци в Тракийското поле.

Властта осъди на емиграция Венци Петков

И понеже примерите с наглед процъфтяващото досегашно управление са много, ще спрем дотук. В очакване на служебното правителство, което да направи по-поносим прехода между 45-то и 46-то Народно събрание.

Екатерина Стоилова

Напъните да изкараш един земеделец наркоман е жалка пародия на самозащита
16388
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Позиция на бранша
Русалов: За българското земеделие 2023-а е най-лошата година след 2007-а и 2017-а!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини