От първи октомври 2021 г. български производители, които са ползвали рецептата за производство на кипърското сирене „Халуми” в страната, вече нямат право на това, тъй като на 12 април кипърските им колеги са защитили традиционния си продукт на пазара в ЕС. Това съобщиха от Асоциацията на млекопреработвателите в България по повод вписването на „Халуми” в Европейския регистър на храните със защитени наименования за произход и географските указания.
Според тази защита продуктът може да се продава само от кипърски млекопреработватели, които спазват традиционните рецепти и ползват местни продукти за съответния географски регион.
В тази връзка зам. министърът на земеделието Янко Иванов е изпратил писмо до изпълнителния директор на агенцията по храните Паскал Желязков, който от своя страна трябва да уведоми областните дирекции.
Целта е администрацията навреме да информира всички български мандри, които до този момент са произвеждали този продукт, че ще бъдат санкционирани, ако продължат да ползват рецептата и да продават сиренето на нашия пазар.
България е в процедура да защити сиренето и киселото си мляко в ЕС
Според еврорегламента защитата ще се прилага от първи октомври 2021 г. Това означава, че само кипърски производители със сертификат ще могат да предлагат „Халуми” (Halloumi) Hellim на територията на ЕС.