Начало » Новини » Страната
10.04.2021 г.

Осъдиха бивши служители на ОДБХ в Пловдив за подготвяна контрабанда

Общо 1200 румънски агнета трябвало да бъдат прехвърлени в Турция
Осъдиха бивши служители на ОДБХ в Пловдив за подготвяна контрабанда

Апелативният съд в Пловдив осъди бившия директор на Областната дирекция за безопасност на храните в града С.В. за престъпления по служба, документно престъпление и подготовка за осъществяване на контрабанда на 1200 агнета с произход от Румъния през турската граница, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в областния град

В периода от 3 май 2012 г. до 30 май 2012 г. като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, при  условията на продължавано престъпление бившият директор на ОДБХ не е изпълнил и  нарушил служебните си задължения с цел да набави облаги за други лица, от което престъпление са настъпили значителни вредни последици – регистриран е животновъден обект „Събирателен център за дребни преживни животни”, неотговарящ на ветеринарномедицинските изисквания за карантинни депа за износ на животни за Турция и за хуманно отношение към  животните, създадена е опасност за разпространение на заразни болести при хората, подменени са ушните марки на 1200. агнета с произход от Румъния, уронен е престижът на ОДБХ в Пловдив, създадени са условия за смущения в нормалното функциониране на Българската агенция за безопасност на храните и ОДБХ в.Пловдив – престъпление по чл. 282 ал. 2 във връзка с ал.1 от НК във чл. 26 от НК.

През периода 28 май 2012 г. – 29 май 2012 г. чрез използване на документи с невярно съдържание С. В. е осъществил приготовление към престъпление по чл. 242, ал.4 от НК (контрабанда) – да се пренесат с търговски цели през българо-турската граница стоки без знанието и разрешението на митниците 1200 агнета, родени в Румъния, на стойност 184 654,60 лв., подсигурил е средства за извършване на престъплението – 1200 ушни марки, като предметът на престъплението е в особено големи размери и случаят е особено тежък – престъпление по чл. 242 ал. 9 вр. с ал.4, вр. с ал. 1 вр. чл. 20 вр. чл. 17 от НК.

За тези две престъпления С.В. е бил оправдан от Окръжния съд в Пловдив.

Пловдивският Апелативен съд е потвърдил първоинстанционната присъда в частта, с която С.В. е осъден за това, че на 3 май 2012 г. в качеството си на длъжностно лице – директор на ОДБХ в Пловдив, в кръга на службата си е съставил официален документ, в който е удостоверил неверни обстоятелства, че „Събирателният център за ДПЖ” е одобрен от комисия, назначена с негова заповед, с цел документът да бъде използван като доказателство за тези обстоятелства – престъпление по чл.311, ал.1 от НК.  

На 7 април 2021 г. Апелативният съд в Пловдив е определил на С.В. за трите престъпления едно общо най-тежко наказание от 2 години лишаване от свобода, като на основание чл. 66 от НК е отложил изпълнението за срок от 4 години, както и лишаване от право да заема длъжност в БАБХ за срок от 3 години, считано от влизане на присъдата в сила.

По същото наказателно производство фактически за престъпление по чл. 242 ал. 9 вр. ал. 4 във вр. ал. 1 вр. чл. 20 ал. 2 вр. чл. 17 от НК (приготовление към контрабанда) е осъден П.Д. на наказание 2 години лишаване от свобода, като на основание чл. 25 вр. чл. 23 от НК му е определено едно общо най-тежко наказание 3 години лишаване от свобода, като на основание чл. 66 от НК е отложено изпълнението му за срок от 4 години. Заедно с него фактически са осъдени Й.Й., главен инспектор в отдел „Здравеопазване на животните“ при ОДБХ в Пловдив, и В.Д. – за престъпление по чл. 311 ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 от НК – на по 8 месеца лишаване от свобода, чието наказание е отложено за изпълнение на основание чл. 66 от НК с изпитателен срок от 3 години за всеки един от тях.

Първоначално обвинителния акт спрямо четиримата е бил внесен в Окръжния съд в Пловдив, след което делото е разгледано от Апелативния съд в Пловдив. Той е потвърдил оправдателна присъда на първата инстанция на директора на ОДБХ по чл. 282 ал. 2 от НК, чл. 242 ал. 9 от НК, преквалифицирал е престъплението по чл. 311 от НК и е прекратил наказателното производство за последното поради изтекла давност. Съдът се е произнесъл и по отношение на другите подсъдими, като е потвърдил първоинстанционната присъда  в останалата част. Присъдата е била протестирана от Апелативната прокуратура в Пловдив. С решение на Върховния касационен съд от юни 2019 г. е уважен протестът на Апелативната прокуратура в Пловдив. Делото е върнато за ново разглеждане на Апелативния съд в Пловдив, който на 7 април 2021 г. е постановил горепосочената присъда.

Присъдата на Апелативния съд в Пловдив подлежи на протест и обжалване пред ВКС.

Осъдиха бивши служители на ОДБХ в Пловдив за подготвяна контрабанда
9103
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Предстои „Ден на кариерата в Аграрен университет- Пловдив“
Международната конференция за винен туризъм - IWINETC
От БАБХ предприемат мерки за пресичане на разпространението на болестта
Откриха изхвърлени трупове на домашни свине с АЧС в Пловдивско
Какво може да видите на АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2024
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини