Начало » Новини » Страната

Трябва ли да се обработват семената на тиквичките преди засяване

Полезни съвети
Синор.БГ / 28.03.2021 г.
Трябва ли да се обработват семената на тиквичките преди засяване

За ранно полско производство на тиквички е необходимо да се отгледа 30-35 дневен разсад. Той се изнася на открито тогава, когато опасността от слани вече е преминала, а почвата трайно е затоплена до температури 13-15 градуса по Целзий. Когато се използва разсад, беритбеният период се придвижва напред с около месец.

В практиката се използват различни предсеитбени обработки на семената за „зареждане“ с допълнителни възможности за дружно поникване и предпазване от инфекции.

Какво обработване на семената е необходимо и защо?

За събуждане на семената и ускоряване на покълването се препоръчва да се държат в престояла вода (още по-добре, ако водата е дъждовна или снежна) със стайна температура за 8-12 часа. Вместо чиста вода могат да се използват смеси, притежаващи дезинфекциращи и подхранващи свойства.

Количеството влага, което е необходимо за напълно набъбналите и събудени семена на тиквичките, е около 35% от сухата маса, защото съдържат повече въглехидрати.

За предпазване на семената от инфекция ще помогнат следните мерки и препарати:

1. 1 г калиев перманганат в 5 л топла вода, но трябва да се има предвид, че този разтвор до известна степен инхибира покълването на семената.

2. 5 г сода за хляб на 1 л вода.

3. 1 кибритена кутийка пресята дървесна пепел на 5 л вода.

4. Престояване във вода с температура 45-50 градуса за 2 часа, а за предотвратяване на охлаждането ѝ е необходим термос или периодично добавяне на топла вода. В края на процеса семената се поставят в студена вода, взета от чешмата за 2-3 минути.

За ускоряване покълването на семената може да се използват различни фитохормони (стимулатори на растежа) – Корен, Циркон, Епин, Натриев хумат и други, а количествата са указаните на опаковката. С тяхна помощ дружните и енергични кълнове много скоро ще се покажат на повърхността.

Накиснатите семена могат да се поставят допълнително в хладилник за 3 денонощия и така ще преминат процедура на закаляване. Това ще увеличи устойчивостта на разсада към болести и ще ускори развитието му след засаждане на открито.

Как да събудим старите семена от тиквички?

Кълняемостта характеризира жизнеспособността на семената  и свойството им при определени условия да поникват със здрави  и силни кълнове. Тиквичките запазват кълняемостта си за 5-6 години, като добре узрелите се запазват по-продължително, но във времето процентно постепенно намалява.

Известни са техники за повишаване на кълняемостта на семената при използване на ниски, високи или променливи температури. Полезното действие на променливите температури върху семената е свързано със засилване притока на вода и кислород, а също и с активиране на ензимите.

За пробуждане на семената и насърчаване на растежа се използва следната практика:

– поставяме семената в марлена торбичка;

– вземаме два съда с еднаква вместимост и в единия наливаме гореща вода (около 90 градуса), а в другия – студена;

– потопяваме семената последователно в горещата и студена вода, като задържаме във всеки съд за 2-3 секунди;

– ако количеството семена е по-голямо, за да се предотврати бързото охлаждане и затопляне на водата се използват съдове с по-голям обем;

– във всеки съд семената се потапят по 5 пъти (общо 10).

Ако разполагаме с малко семена или сортът е рядък, тогава има смисъл да се прилага тази процедура.

Трябва ли да се обработват семената на тиквичките преди засяване
10770
 

Последни материали
Виж
На заседание на Управителния съвет на камарата
Илия Проданов е новият председател на БАК
Ремонти ще има при спешност
Заради липсата на проекти в напояването не са заделени средства в Бюджет 2026
Форум
Близо 100 винарни развиват и регионален туризъм
Договорена е доставката на общо около 200 000 тона през февруари и май
Фуражната царевица поскъпна на търгове в Южна Корея спрямо последния
Обявени са днес
ЕК предлага нови пенсионни схеми за по-адекватни доходи
Информационна кампания
И във Врачанско ръст на биофермерите – с 34 на сто повече спрямо 2024 г.
Свързани материали
Виж
Съвети за градинаря
Есенен ренесанс за тиквичките
Отглеждане на тиквичките като домати за по-добра реколта
Миризливки – кафяви и опасни за всички култури от семейство Тиквови
Тиквички плакия
Причини за гниене на тиквичките
Защо горчат тиквичките?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини