Начало » Пазари » Зърно
22.02.2021 г.

Пазарите на аграрните стоки са в очакване на нов супер цикъл

Цените на зърното ще останат високи
Пазарите на аграрните стоки са в очакване на  нов супер цикъл

Световните цени на зърното ще останат на високо ниво за дълго време напред, прогнозира Ден Бас (Dan Basse), президент на една от водещите  американски аналитични компании AgResource.  „Смятам, че  цените на зърното ще останат високи  през 2022 г., а е възможно и през  2023 г.“, посочи и известен  анализатор пред делегатите на 12 Международна агробизнес конференция  „Where the margin is 2021“ в Москва. Ден Бас съветва  фермерите да „засеят всеки декар земя“. "Моите изследвания подсказват, че всеки свободен декар в света трябва да се засее. И ние се нуждаем от добро време", добави той.

Ден Бас акцентира върху стремителното поскъпване на зърнените храни  през миналата година. Експертът констатира, че световните цени на пшеницата скочиха с 100 долара за тон, царевицата - с 120 долара, а на соята  - с 200 долара за тон. Според AgResource, съотношението на световните запаси от пшеница към нивото на потреблението  в момента е на  13-годишно дъно.

В статията, публикувана в петък в германското електронно издание  „Agraheute”, се посочва, че  все повече експерти говорят за началото на глобален супер цикъл за селскостопанските  стоки с много високи цени (Globale Agrarpreise im Höhenrausch – Neuer Superzyklus?). „Бум в търсенето”, който не само поддържа цените, но и мотивира движението им ногоре. 

Данните на НСИ за пазара на зърното

Анализаторите от  Goldman Sachs са на мнение, че аграрните суровини и като цяло селскостопанските  стоки са „на ръба на тъй наречения „Бичи пазар” (Bull Market), което предполага възходящата ценова конюнктура. 

Данните на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) показват, че  през януари 2021 г. световните  цени на аграрните стоки след седем месечно покачване    достигнаха  най-високите стойности  от юли 2014 г. насам. Ежемесечните индекси на експортните цени практически във всички групи на хранителните стоки скочиха много рязко, като с най-изразено темпо на покачване  бяха зърнените храни, маслодайните семена  и растителните масла, следвани от млякото, месото и захарта.

Индексът на ФАО на цените на зърното  през януари достигна  124,2 пункта, ръст с  8,3 пункта (7,1 %) в сравнение с декември 2020 г. Най-изразено повишение на международните цени  се наблюдава на пазара на царевицата с 11,2 на сто през   януари 2021 г. и с 42,3 процента на годишната база до най-високите стойности от юли  2013 година насам.  В момента царевицата се търгува на най-голямата борса в света Чикагската по около $5,43 за бушел или $214 за тон, в сравнение с $3,77 за бушел или $148 за тон на 19.02.20 г.

Една от основните причини за ценовото рали е при аграрните сурувини и основните храни в световен мащаб и продължаващата коронавирусна пандемия. COVID-19 наруши веригите на доставки по целия свят, доведе до панически настроения  и презапасяване не само от страна на частните потребители, но и от целите държави.

Кароновирусната зараза стана причина за инфлацията при храните и множеството търговски ограничения - дори в такива важни за глобалната продоволствена сигурност страни като  Русия и Аржентина.

Експертите отбелязват „огромният принос” на Китай за поскъпването на основните храни в световен мащаб. „От една страна, китайците купуват огромни количества свинско и млечни продукти на световния пазар; от друга страна, те внасят огромни количества храна и фуражно зърно”, коментират експерти.

Брет Стюарт, ръководителят на Global AgriTrends, споделя  в интервю за „Agraronline” (Agraronline-Dienst successful farming), че е възможно начало на нов глобален  аграрен  супер цикъл (Agrarsuperzyklus).

„Цените на царевицата, пшеницата и соята  се покачват. В момента имаме невероятно търсене на царевица в Китай. Азиатската държава е и основна движеща сила на межудународните  пазари за говеждо, свинско и птиче месо.”  Според Стюарт, с постепенното възстановяване след COVID ни очаква глобален подем за световните стокови пазари. Вече е факт започването на ценовото рали на пазара за енергийните източници. „Цените на суровия петрол са се повишили с 70 на сто, а и природният газ също поскъпна драстично. Това увеличава разходите на фермерите. Но ако цените на селскостопанските стоки  се вдигнат  по-бързо, това не би било толкова голям проблем”, коментира експерта.

Подобно на Global AgriTrends представителите на големите банки JP Morgan и Goldman Sachs също се изказват в полза на идеята за „начало на нов много по-дълъг структурен  възходящ супер цикъл за суровинните стоки”.

България с производството на слънчоглед през 2020 г.

„Пандемията отшумява и ще има много мерки за финансово стимулиране на икономиката. Резултатът ще е бум на суровинните пазари  и това е началото на супер цикъл”, заяви тези дни  инвестиционният експерт    Лари Макдоналд (Larry McDonald) в интервю за „Onlineportal the marke”.  Според  него, за   съживяването на световната икономика вече  говори раздвижването на   фрахтовия пазар, където цените на товарните превози  се повишават.

Източници: Agrarheute Dr. Olaf Zinke,, Reuters, CBOT, FAO, IKAR.

Пазарите на аграрните стоки са в очакване на  нов супер цикъл
16100
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
ЕС продължи безмитния внос от Украйна
Фунгицид на Corteva Agrisicience™ - УНИВОК® с ново активно вещество Inatreq™ active
Доказалият се фунгицид Унивок®
При пшеницата за частния сектор са оставени само 10 на сто от квотата
Китай определи количествата зърно за внос по понижени митнически ставки
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Безмитния внос от Украйна се удължава до юни 2025 година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини