Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.02.2021 г.

Защо на прорастващите семена остават семенните обвивки

Интересно за разсада
Защо на прорастващите семена остават семенните обвивки

Често срещан проблем е на една част от прорастващите семена да остават семенните обвивки, които задържат неотворени семеделните листа. Забелязва се, че тези новопокълнали растения изглеждат много по-хилави и изостават в развитието си в сравнение със своите родственици. Твърдата обвивка на семената има специална роля, отредена от природата – тя ги защитава от външни въздействия. Когато семената се отворят и кълновете достигнат повърхността на земята, те трябва да се освободят от нея, защото повече не им е нужна.

Как се прави бордолезов разтвор

Ако семенните обвивки останат, то това може да се дължи на няколко причини:

1. Първата и независеща от нас причина е – ниско качество на семената и в този случай преобладаващата част от кълновете остават със своите семенни обвивки. Когато семената са силни и имат достатъчно енергия – кълняемостта е висока. Колкото се доближават до крайните срокове на годност, толкова запасът от хранителни вещества намалява и кълняемостта също, а проблемът със семенните обвивки вече ще бъде налице. Това налага да се провери качеството преди засяване.

Как да защитим разсада от сечене?

2. Семената се засяват директно в почвата – без предварително рътене. Ако почвената смес е лека, то задължително след засяване трябва да се уплътни. Не направим ли това, голяма част от прорастващите семена ще останат с обвивките си.

3. При засяване семената не са поставени на необходимата дълбочина. Когато се намират по-плитко на повърхността, тогава няма достатъчно съпротивление при прорастване и обвивката остава.

Дълбочината на засяване зависи от различни фактори – от едрината на семената, особеностите на покълване и никнене, от механичния състав на почвата и др. Тя се движи в границите 0,5-12 см за различните култури. Обикновено дребните семена се засяват по-плитко, защото имат по-малък запас от хранителни вещества, а той трябва да е достатъчен, за да могат кълновете да достигнат повърхността на почвата. Когато са поставени много дълбоко, тогава може съвсем да не се покажат.

4. Пресушаване на почвата и сух въздух в помещенията за отглеждане на разсада. При недостиг на влажност семенната обвивка не може да се размекне и да се отвори добре, а в резултат на това не позволява на семеделните листа да се отворят. Наличието на достатъчна влажност позволява на кълновете сами да се освободят от нея.

5. По възможност не трябва да се игнорира краткотрайното накисване (без значение дали ще има стимулатор на растежа или само вода), защото това ще помогне на семената сами да се освободят от семенната обвивка.

Не бива да забравяме, че в природата няма нищо безполезно или излишно – семенната обвивка до определен етап изпълнява важна функция. Намесата е оправдана само при крайна необходимост.

Какво можем да направим при наличие на семенни обвивки?

Не бива да бием тревога преждевременно. Когато тези растения са незначително количество – нека естествения подбор да реши проблема. Щом не са имали достатъчно сили да се освободят от обвивките, то и в бъдеще ще се развиват по-бавно.

Ако сортът си заслужава намеса или е важен за нас – тогава ще трябва да помогнем на растенията да се освободят, но в никакъв случай не трябва да се действа механично.

Семеделните листа са крехки и нежни и може да се увредят.

Растенията се преместват на сянка и с помощтта на пипета, спринцовка или пулверизатор се мокри обвивката неколкократно. За създаване на парников ефект с необходимата влажност може да се покрият с полиетиленов пакет или прозрачна бутилка за известно време. След омекване на обвивката тя ще падне сама, а в краен случай може да помогнем малко с тъпата част на игла, но без да нараняваме нежните листенца.

Защо на прорастващите семена остават семенните обвивки
18042
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Шест съвета как да спрете разпространението на ToBRFV
Полезни съвети
Водородният пероксид е ценен помощник при отглеждане на разсад
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Важно за разсада
Срокове за годност на зеленчуковите семена и техните особености
Трябва ли да накисваме семената преди сеитба?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини