Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
10.02.2021 г.

Оранжерийните фермери влизат в регистър, за да получат обвързана помощ

ТРГ - предстоящо
Оранжерийните фермери влизат в регистър, за да получат обвързана помощ

sinor

През следващия програмен период производителите на оранжерийна продукция ще бъдат вписвани задължително в регистър, преди да получават подкрепа, обвързана с производството. Той ще съдържа данни за техническите и технологични характеристики на стопанствата, географското им положение и други параметри, които все още не са определени.Новите правила за обвързаната подкрепа са записани в проектопредложенията за Стратегическия план, по който вървят обсъждания в ТРГ.

На заседанието на 15 февруари браншовиците ще дискутират подробно върху предложението от министерството изисквания, на които зеленчукопроизводителите с оранжерии трябва да отговарят, за да получат еврофинансиране.

Оранжерийните фермери ще разчитат на тази подкрепа, ако през съответната година са добили и реализирали на пазара минимални и средни  добиви от допустимите за подпомагане зеленчуци, определени съобразно спецификите за всяка конкретна култура. Кандидатите с площи със сертифицирано биологично производство и площите в преход към биологично земеделие ще доказват минимални добиви от заявените площи за съответната култура в размер на 50% от добивите, определени за културата.

Градинарите по схемата задължително трябва имат и документи, доказващи, че купените от тях семена или посадъчен материал са сертифицирани. Като количество семената трябва да са съобразени и с размера на площите и с разходната норма за единица площ, за които се очаква подпомагане. Това изискване не важи единствено за ягодите и малините.

Ягодите и малините следва да са вписани в Регистъра на трайните насаждения, а при производството им трябва да са спазени всички агротехнически мероприятия.

Плюсът е, че схемата за оранжерийните производители може да се комбинира с всички останали схеми за зеленчуци полско производство.

Полезно за оранжерийните производители

Размерът на подпомагане ще се определя от постигането на задоволителна добавка към по-високите нужди от подкрепа на доходите на земеделските стопани в секторите с ниска рентабилност, стимулиращ ги да продължат земеделското производство, се посочва още в мотивите на министерството на земеделието. Какво означава обаче тази „задоволителна добавка”, на този етап и администрацията не знае, защото не го е отразила в документите.

Записано е обаче, че тази обвързана подкрепа е за повишаване на доходите  в стопанства, осъществяващи дейност в производство на плодове и зеленчуци- оранжерийно производство, което би довело до увеличаване на тяхната конкурентоспособност и би повишило нивото на специализация и подобряване на тяхната пазарна ориентация.

Допустимите получатели на помощта са стопани, които отговарят на изискванията за „истински земеделски стопани“ и които стопанисват и заявяват за подпомагане минимум 5 декара земя (0,5 ха заедно или поотделно) с оранжерийно производство от следните видове култури и домати, краставици, пипер, ягоди и малини.

Целта е да се създадат благоприятни условия за развитие на дейността на стопанствата чрез извършване на инвестиции и подобряване на ликвидността чрез финансиране за оборотни средства. Интервенцията е обвързана с вида на производството, насочена е към всички земеделски стопани, които произвеждат зеленчуци оранжерийно производство от допустимите за подпомагане култури, ягоди и малини.

Оранжерийните фермери влизат в регистър, за да получат обвързана помощ
8676
 

Последни материали
Виж
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
Свързани материали
Виж
ТРГ - Стратегически план
Неков: Заложеният растеж в земеделието ще се постигне само чрез коопериране
Позиция по бъдещата ОСП
Стоилко Апостолов: По зелените изисквания има снишаване, което не е от полза за фермерите!
Журналистическа позиция
Шест часа ТРГ и никаква конкретика, само лозунги по темите за бъдещата ОСП
Внезапен обрат
Отлагат за догодина тематичната група по Стратегическия план
Очакват се новите назначения
Трима от зам. министрите на земеделието са освободени, ТРГ се отлага за 23 декември
Браншът изригна срещу орязания бюджет за техника
България ще внесе в ЕК Стратегическия план за земеделието през феврурари 2022 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини