Когато става дума за доверието на потребителите, фермерите са на първо място сред всички европейски участници във веригата за доставки на хранителни продукти до трапезата ни, сочат данни от доклад на Европейския институт за иновации и технологии EIT Food, цитирани от електронното издание AgroPortal.
От EIT Food анкетирали 19 800 потребители от 18 държави-членки на ЕС, за да определят нивото на доверие към системата за снабдяване с храни и безопасността на хранителните стоки. Изследването е проведено с участието на група научни звена, сред които университетите в английския град Рединг, датския град Орхус, град Льовен в белгийска Фландрия и в полската столица Варшава, както и Европейският съвет за информация за храните.
Според проучването доверието на потребителите през периода на коронавирусната пандемия регистрира ръст по отношение на целия сектор на храните, като за отделните сегменти увеличението е с между 3% и 8%. Общо над две трети (67%) от европейските потребители са посочили, че имат доверие на фермерите, докато 13% не им вярват.
Над половината (53%) от анкетираните се доверяват на търговците на дребно, като увеличението спрямо изследването от 2918 г. е със 7 процентни пункта. Вероятно това се дължи на мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса, които обаче на практика не се отразиха на достъпността на хранителните продукти в магазините.
Доверието към държавните институции и преработващите предприятия обаче е по-слабо, като съответно 47% и 46% от европейските потребители имат доверие в тях, а нивата на недоверие достигат 29% и 26%.