Начало » Пазари » Животинска продукция
03.02.2021 г.

Молбата за защита на киселото мляко и саламуреното сирене е изпратена за одобрение в ЕК

Начало на европейската процедура
Молбата за защита на киселото мляко и саламуреното сирене е изпратена за одобрение в ЕК

sinor

След съответните проверки на документацията, подготвена от браншовите организации, министерството на земеделието е изпратило двете заявления за вписване на „Българското кисело мляко“ и „Българското бяло саламурено сирене“ като защитени наименования за произход (ЗНП) в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания на земеделски продукти и храни. Самото заявление е подготвено от специално създаденото за целта сдружение „Български традиционни млечни продукти“, съобщиха от агроминистерствотно.

На 9 декември 2020 г. браншовите организации започнаха процедурата в България

Националната процедура по обработка на заявленията включва освен преглед на спецификациите, също и експертни срещи с представители на сдружението, на които са отразени бележките и коментарите на агроведомството.

Следващият етап от процедурата е самата Европейската комисия да даде начало на процедура по проучване на документацията, която ще продължи не повоче от половин година. Ако 6-те месеца бъдат просрочени, Комисията писмено посочва причините за това.

Освен преглед и изпращане на коментари и бележки на евроекспертите до България право на възражение по процедурата ще имат не само останалите държави-членки на ЕС, но и трети страни. При липса на възражения наименованията ще бъдат вписани в Европейския регистър.

Вписването на българските продукти като защитени наименования осигуряват по-широки пазари и по-високи доходи за производителите. Ще бъде постигната и единна закрила на наименованията като право на интелектуална собственост на територията на ЕС и защита от неправомерна употреба и имитация. С правото на употреба на европейските знаци за качество върху български продукти се цели защита на интересите на производителя срещу нелоялна конкуренция и злоупотреба, се посочва още в прессъобщението. Продуктите със защитени географски означения могат да бъдат включвани и в споразумения между ЕС и трети страни за взаимно признаване, сътрудничество и закрила в областта на географските означения. Това подобрява конкурентостта и достъпа на български продукти до нови пазари.

С регистрацията на „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ ще се постигне защита и затвърждаване на добрата репутация и високото качество на тези традиционни български млечни продукти.

Към момента страната ни има вписани в Европейския регистър на защитените географски указания  “Горнооряховски суджук” и „Българското розово масло", както и пет храни с традиционно специфичен характер – „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска”, „Роле Трапезица”, “Кайсерован врат Тракия” и „Пастърма говежда“.

А „Странджанският манов мед“/ „Манов мед от Странджа“ беше първият български продукт със Защитено наименование за произход.

По отношение на вината на европейско ниво са регистрирани 54 български вина – 52 със защитено наименование за произход и 2 със защитено географско указание.

Молбата за защита на киселото мляко и саламуреното сирене е изпратена за одобрение в ЕК
12126

Последни материали
Виж
На 92 земеделци
Над 5 млн. лева са платени на 92-ма фермери, достигнали тавана на украинската помощ
Позиции
Цанев: Еленската мандра е сред малкото, които работят с българско мляко
WWF
Поредна кампания на WWF срещу нелегалната сеч в горите
ДФЗ изплати близо 2,8 млн. лева по 15 проекта от рибарската програма
Зам.-министър Стратев подписа над 120 договора на стойност 13,19 млн. лева по ПМДР
Предвидени са още информационни събития, обучения и семинари
Експерти на МЗХ представиха мерките за подпомагане на био сектора
Свързани материали
Виж
От 1 до 3 септември
За осма година в Момчиловци се провежда Фестивалът на киселото мляко
Пазари
И Полша обмисля производство на мляко с българска закваска
Време е и за киселото зеле
Бактерията с имуногенен белтък е получена чрез генно инженерство
Руснаците ще се ваксинират срещу коронавируса с кисело мляко
С рекламата на българското мляко
Момчиловци с проекти за туризъм на форум в Пекин
След провал на преговарящите
България преговаря с ЕК да запази млякото, лютеницата и останалите традиционни храни
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини