След съответните проверки на документацията, подготвена от браншовите организации, министерството на земеделието е изпратило двете заявления за вписване на „Българското кисело мляко“ и „Българското бяло саламурено сирене“ като защитени наименования за произход (ЗНП) в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания на земеделски продукти и храни. Самото заявление е подготвено от специално създаденото за целта сдружение „Български традиционни млечни продукти“, съобщиха от агроминистерствотно.
На 9 декември 2020 г. браншовите организации започнаха процедурата в България
Националната процедура по обработка на заявленията включва освен преглед на спецификациите, също и експертни срещи с представители на сдружението, на които са отразени бележките и коментарите на агроведомството.
Следващият етап от процедурата е самата Европейската комисия да даде начало на процедура по проучване на документацията, която ще продължи не повоче от половин година. Ако 6-те месеца бъдат просрочени, Комисията писмено посочва причините за това.
Освен преглед и изпращане на коментари и бележки на евроекспертите до България право на възражение по процедурата ще имат не само останалите държави-членки на ЕС, но и трети страни. При липса на възражения наименованията ще бъдат вписани в Европейския регистър.
Вписването на българските продукти като защитени наименования осигуряват по-широки пазари и по-високи доходи за производителите. Ще бъде постигната и единна закрила на наименованията като право на интелектуална собственост на територията на ЕС и защита от неправомерна употреба и имитация. С правото на употреба на европейските знаци за качество върху български продукти се цели защита на интересите на производителя срещу нелоялна конкуренция и злоупотреба, се посочва още в прессъобщението. Продуктите със защитени географски означения могат да бъдат включвани и в споразумения между ЕС и трети страни за взаимно признаване, сътрудничество и закрила в областта на географските означения. Това подобрява конкурентостта и достъпа на български продукти до нови пазари.
С регистрацията на „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ ще се постигне защита и затвърждаване на добрата репутация и високото качество на тези традиционни български млечни продукти.
Към момента страната ни има вписани в Европейския регистър на защитените географски указания “Горнооряховски суджук” и „Българското розово масло", както и пет храни с традиционно специфичен характер – „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска”, „Роле Трапезица”, “Кайсерован врат Тракия” и „Пастърма говежда“.
А „Странджанският манов мед“/ „Манов мед от Странджа“ беше първият български продукт със Защитено наименование за произход.
По отношение на вината на европейско ниво са регистрирани 54 български вина – 52 със защитено наименование за произход и 2 със защитено географско указание.