Време е и за киселото зеле | Хоби земеделие
Начало » Хоби земеделие » Рецепти от село
13.10.2020 г.

Време е и за киселото зеле

Време е и за киселото зеле

Киселото зеле ще е вкусно, само ако използваме добре узрели твърди зелки от късни сортове. Горните листа се изхвърлят, добре се почистват загнилите и повредени места. Кочаните се изрязват, защото придават горчив вкус. Хубаво кисело зеле става само в емайлирани и дървени съдове. Пластмасовите са удобни, но вкусът няма да е същият. Ако смесваме зелето с моркови, не трябва да ги пестим - колкото повече сложим, толкова по-вкусно става. Важно е да дозираме добре солта - на 10 кг зеле се слагат 100-150 г сол. Ако харесваме пикантните храни, можем да получим специфичен вкус и аромат с прибавянето на ябълки и боровинки, както правят например чехите и руснаците. На 1 кофа нарязано зеле се слагат 1 кг цели твърди недоузрели ябълки и 200-250 г червени боровинки.

Тежестта, която поставяме върху зелето, трябва да отговаря на 10% от общата маса зеле.

Първите дни нарязаното зеле се държи при температура 18-20 градуса, за да започне ферментация. Всеки ден с пръчка зелевата маса се пробожда до дъното. Ако се появи пяна, внимателно се изгребва. След това зелето се пренася на хладно, за да протече ферментацията бавно и да не прокисне.

Кисело зеле за бърза консумация става, като твърдите и здрави зелки се накълцат ситно и се залеят с вряла вода. След това зелето се облива със студена вода в гевгир, осолява се и се оставя да ферментира под тежест 5-6 дни.

Шарена салата

Много вкусна и красива салата можем да приготвим от 8 кг бяло зеле, 100 г хрян, 100 г чесън, 50-100 г пресен магданоз, 300 г червено цвекло, като любителите на лютото могат да прибавят 3-4 червени люти чушлета. Зелето се почиства и се премахват кочаните. Нарязва се на парчета по около 200-300 г. Хрянът се настъргва на ренде, а чесънът и магданозът се нарязват на дребно. Цвеклото се нарязва на по-едри кубчета. Добре размесените зеленчуци се слагат в емайлиран съд и се заливат с топла марината, приготвена от 4 л вода, 200 г морска сол и 200 г захар. Притискат се с тежест и съдът се похлупва. Престоява две денонощия при стайна температура, след което се пренася на хладно. След 5-7 дни може да поднесем от готовата салата.

Време е и за киселото зеле
34017
 

Последни материали
Виж
В щата се произвеждат около 30 на сто от световните количества
Реколтата от орехи в Калифорния намаля с близо една трета
Мусака от макарони - Гърция
Квотите за внос на слънчогледово семе и слънчогледово масло в Турция вече са в сила
Заради неблагоприятни метеорологични условия през пролетта и лятото
Пчелните семейства в Украйна намаляха с 20-25 на сто през миналата година
Местните жители смятат да търсят правата си в съда
Регламентирано обезлесяване в Софийско довело до поголовна сеч
Предишното огнище на болестта в Европа е у нас през 2011 година
Германия потвърди първи случай на шап от 37 години до границата с Полша
Свързани материали
Виж
От 17 до 26 януари
Биоикономиката е акцент на изложението „Зелена седмица“ в Берлин
Втора промяна на Стратегическия план
До 80% е субсидията за проекти в агроекология на групи и организации
Секторът е приоритет в държавната политика само на хартия
Българските градинари не определят цените на плодовете и зеленчуците
Баница с кисело зеле и праз
Електронните формуляри за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци са на сайта на ДФЗ
Сарми от кисело зеле със зеленчуци
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини