Начало » Хоби земеделие » Рецепти от село

Време е и за киселото зеле

Синор.БГ / 13.10.2020 г.
Време е и за киселото зеле

Киселото зеле ще е вкусно, само ако използваме добре узрели твърди зелки от късни сортове. Горните листа се изхвърлят, добре се почистват загнилите и повредени места. Кочаните се изрязват, защото придават горчив вкус. Хубаво кисело зеле става само в емайлирани и дървени съдове. Пластмасовите са удобни, но вкусът няма да е същият. Ако смесваме зелето с моркови, не трябва да ги пестим - колкото повече сложим, толкова по-вкусно става. Важно е да дозираме добре солта - на 10 кг зеле се слагат 100-150 г сол. Ако харесваме пикантните храни, можем да получим специфичен вкус и аромат с прибавянето на ябълки и боровинки, както правят например чехите и руснаците. На 1 кофа нарязано зеле се слагат 1 кг цели твърди недоузрели ябълки и 200-250 г червени боровинки.

Тежестта, която поставяме върху зелето, трябва да отговаря на 10% от общата маса зеле.

Първите дни нарязаното зеле се държи при температура 18-20 градуса, за да започне ферментация. Всеки ден с пръчка зелевата маса се пробожда до дъното. Ако се появи пяна, внимателно се изгребва. След това зелето се пренася на хладно, за да протече ферментацията бавно и да не прокисне.

Кисело зеле за бърза консумация става, като твърдите и здрави зелки се накълцат ситно и се залеят с вряла вода. След това зелето се облива със студена вода в гевгир, осолява се и се оставя да ферментира под тежест 5-6 дни.

Шарена салата

Много вкусна и красива салата можем да приготвим от 8 кг бяло зеле, 100 г хрян, 100 г чесън, 50-100 г пресен магданоз, 300 г червено цвекло, като любителите на лютото могат да прибавят 3-4 червени люти чушлета. Зелето се почиства и се премахват кочаните. Нарязва се на парчета по около 200-300 г. Хрянът се настъргва на ренде, а чесънът и магданозът се нарязват на дребно. Цвеклото се нарязва на по-едри кубчета. Добре размесените зеленчуци се слагат в емайлиран съд и се заливат с топла марината, приготвена от 4 л вода, 200 г морска сол и 200 г захар. Притискат се с тежест и съдът се похлупва. Престоява две денонощия при стайна температура, след което се пренася на хладно. След 5-7 дни може да поднесем от готовата салата.

Време е и за киселото зеле
36974
 

Последни материали
Виж
Рапичният скритохоботник обаче е по-разпространен от миналата година
Фермерите в Германия разшириха засетите площи с есенна рапица
Близо 5000 фермери са подали заявления за почти 300 000 декара
Обещават изплащане на основното подпомагане за измръзванията до края на месеца
Изясняват се причините за поява на огъня и размерът на щетите
Пожар в доспатско село унищожи 4 кубика дърва и земеделски инвентар
В ден с групов лов на дива свиня на местната дружина в района
Откриха 2 трупа на сърни в багажника на колата на ловец в Монтанско
С над 150-процентов ръст на фермерите и площите в сектора за година
Област Шумен показва отлични резултати в биологичното производство
Продължава предлагане на стара пшеница и търсене на фуражна
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
Свързани материали
Виж
Безконтролна спекула
Ако зелето е 0,30 лв./кг при производител, кой го продава за 0,90 лв. на тържищата?
В магазините е 3 пъти по-скъпо
И. Кабуров: Свръхпроизводството на зеле бутна цената на 0,30 лв./кг. при 0,80 през 2024 г.
Въпроси към МЗХ
Градинари и овощари настояват за яснота по 200% националното съфинансиране за кризи
Пълнена постна зелка
Позиция
Съвет ЕС: България иска ясни екоизисквания без излишна тежест за фермерите
Македонска супа с фасул от консерва и зеленчуци
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини