Начало » Хоби земеделие » Рецепти от село
13.10.2020 г.

Време е и за киселото зеле

Време е и за киселото зеле

Киселото зеле ще е вкусно, само ако използваме добре узрели твърди зелки от късни сортове. Горните листа се изхвърлят, добре се почистват загнилите и повредени места. Кочаните се изрязват, защото придават горчив вкус. Хубаво кисело зеле става само в емайлирани и дървени съдове. Пластмасовите са удобни, но вкусът няма да е същият. Ако смесваме зелето с моркови, не трябва да ги пестим - колкото повече сложим, толкова по-вкусно става. Важно е да дозираме добре солта - на 10 кг зеле се слагат 100-150 г сол. Ако харесваме пикантните храни, можем да получим специфичен вкус и аромат с прибавянето на ябълки и боровинки, както правят например чехите и руснаците. На 1 кофа нарязано зеле се слагат 1 кг цели твърди недоузрели ябълки и 200-250 г червени боровинки.

Тежестта, която поставяме върху зелето, трябва да отговаря на 10% от общата маса зеле.

Първите дни нарязаното зеле се държи при температура 18-20 градуса, за да започне ферментация. Всеки ден с пръчка зелевата маса се пробожда до дъното. Ако се появи пяна, внимателно се изгребва. След това зелето се пренася на хладно, за да протече ферментацията бавно и да не прокисне.

Кисело зеле за бърза консумация става, като твърдите и здрави зелки се накълцат ситно и се залеят с вряла вода. След това зелето се облива със студена вода в гевгир, осолява се и се оставя да ферментира под тежест 5-6 дни.

Шарена салата

Много вкусна и красива салата можем да приготвим от 8 кг бяло зеле, 100 г хрян, 100 г чесън, 50-100 г пресен магданоз, 300 г червено цвекло, като любителите на лютото могат да прибавят 3-4 червени люти чушлета. Зелето се почиства и се премахват кочаните. Нарязва се на парчета по около 200-300 г. Хрянът се настъргва на ренде, а чесънът и магданозът се нарязват на дребно. Цвеклото се нарязва на по-едри кубчета. Добре размесените зеленчуци се слагат в емайлиран съд и се заливат с топла марината, приготвена от 4 л вода, 200 г морска сол и 200 г захар. Притискат се с тежест и съдът се похлупва. Престоява две денонощия при стайна температура, след което се пренася на хладно. След 5-7 дни може да поднесем от готовата салата.

Време е и за киселото зеле
28911
 

Последни материали
Виж
Приеми за над 100 млн. лв. ще бъдат отворени по ПМДРА до края на 2024 г.
ДФЗ
Изплатени са близо 80,5 млн. лв. по еко схемата за разнообразяване на културите
ДФЗ
Преведени са над 30,5 млн. лева за биологично растениевъдство за 2023 - ето ставките!
Предстоящо
На 29 юни в Козлодуй ще се проведе Фестивалът на рибата
Министерство на иновациите и растежа
Меморандум за сътрудничество в областта на зеления водород
Наръчник Кампания 2024
Срокове и дейности, приложими през 2024 г. за екосхемата Еко-БРЕИ
Свързани материали
Виж
Министерство на иновациите и растежа
Меморандум за сътрудничество в областта на зеления водород
ДФЗ изплати 76,5 млн. лева обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци
В МЗХ очакват много добра реколта и добиви от пшеницата и ечемика
Изплащат обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци до 31 май
Изборът е голям
Какви овощни и зеленчукови култури можем да засадим до краставиците?
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини