Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
27.01.2021 г.

Биофермери предлагат да се удължи срокът за регистрация при оповестяване на пръсканията

Мнението на бизнеса
Биофермери предлагат да се удължи срокът за регистрация при оповестяване на пръсканията

sinor

В писмо до земеделския министър Десислава Танева представителите на Националната био асоциация предлагат да се удължи крайният срок 31 януари 2021 година, в който земеделските производители, които използват препарати за растителна защита, могат да се регистрират в Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейностти (ЕПОРОД). Този регистър е регламентиран с промени в Наредбата за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитните, дезинфекциозни и дезинсекционни дейности.

Според тези изисквания за новорегистрираните земеделски стопани и животновъдни обекти (пчелини) регистрацията в ЕПОРД се извършва в едномесечен срок от регистрацията на земеделския стопанин или животновъдния обект (пчелин), като фермерите се регистрират с имейл и номер на сертигикат по чл.83 от Закона за защита на растенията, наличен в регистъра на лицата, притежаващи сертификат, доказващ правото им да използват продукти за растителна защита от професионална категория на употреба, припомнят от биоасоциацията.

В тази връзка браншовиците са получили сигнали от регистрирани биофермери, които НЕ използват препарати за растителна защита от професионална категория, поради което тази регистрация не им е необходима, защото те не притежават сертификат за обучение по чл.83 от ЗЗР. Тук влизат редица непрофесионални групи, за които НЕ Е НЕОБХОДИМО притежанието на Сертификат по чл.83 от ЗЗР, посочват от биоорганизацията.

В тази връзка ръководството на браншовата асоциация посочва, че биофермерите винаги "сме били предвидим и последователен партьор на Министерство на земеделието, храните и горите и твърдо подкрепяме създаването на системата ЕПОРОД и засиления контрол над провеждане на растително-защитните мероприятия”. Затова предлагат да се удължи срокът за първоначална регистрация в Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейностти (ЕПОРОД).

Фермерите, вписани в регистъра до 7 януари

В същото време настояват и за промени в реда за регистация в ЕПОРОД, така че да не се изискава притежание на Сертификат по чл.83 от ЗЗР. По този начин ще се предостави възможност и на земеделските стопани, използващи НЕПРОФЕСИОНАЛНА КАТЕГОРИЯ препарати за растителна защита, да се регистрират и да оповестяват своите растително защитни дейностти подобно на останалите фемери, е мотивът на биофермерите.

Браншовиците предлагат още регистрацията в системата ЕПОРОД да става от всеки земеделски стопанин с Е-MAIL и ИМЕ и ЕИК/БУЛСТАТ.

Те се обръщат лично към Танева за бърза намеса, "тъй като част от земеделските стопани нямат нито задължението, нито необходимостта да притежават сертификат за професионална употреба на препарати за растителна защита, въпреки че имат намерение да изпълнят разпоредбите на Наредба 13/2006, те са поставени в обективна невъзможност за това. От организацията се обръщат към министър Танева и с молба да провери реда, по който БАБХ е организирала регистрацията в системата ЕПОРОД на земеделските стопани, защото „по косвен начин незаконосъобразно и неправилно те биват притискани - да преминават обучение по чл.83 от ЗЗР – в полза на частни организации за обучения”, се посочва още в писмото.

Биофермери предлагат да се удължи срокът за регистрация при оповестяване на пръсканията
9547
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 8-14 март 2024 година
НИМХ прогнозира скорошни студове, внимавайте за цъфналите овошки
Управителен съвет ДФЗ
Отпускат се 10 млн. лева за зимните пръскания през 2024 г.
Близо 2 млн. лева изплати ДФЗ за зимни пръскания
Почти всички допустими за подпомагане са получили средствата
Преведоха над 5,7 млн. лева за зимните пръскания
Фонд „Земеделие”
До 17 март овощари и градинари заявяват помощ за зимни пръскания
Управителен съвет ДФЗ
За зимните пръскания овощарите ще разполагат с 8 млн. лв.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини