Начало » Новини » Коментари
11.01.2021 г.

Фермери питат: На каква база е изчислен бъдещият Стандартен производствен обем (СПО) на стопанствата

Проектът се обсъжда днес от МЗХГ
Фермери питат: На каква база е изчислен бъдещият Стандартен производствен обем (СПО) на стопанствата

sinor

На 11 януари от 10,30 часа експерти от министерството на земеделието ще обсъждат дистанционно с браншовите организации проекта на таблиците, по които ще се изчислява Стандартният производствен обем (СПО) на стопанствата през следващия програмен период. Проблемът според фермери е, че администрацията не дава пълна информация за базата, върху която стъпва, при изчисляването на разходите за производство на определени култури. Затова възникват съмнения доколко проектният СПО би ощетил някои от земеделците и в резултат на това те вероятно биха се отказали от традиционните за тях култури. И дали не се поставят основи за бъдещи схеми за източване на подпомагане чрез култури с нереално висок СПО, сигнализираха земеделци от страната. Защото в бъдещия Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2021 – 2027 г. стандартният обем ще бъде основният показател за одобряване на подпомагането и на големи, и на малки стопанства и ферми.

За най-популярните плодове и зеленчуци, които се отглеждат в страната, проектът на СПО отговаря на разходите, затова и при отглеждането на домати, краставици, пипер, ябълки, сливи или череши фермерите нямат забележки по представения проект.

Съмненията идват по отношение на СПО, при някои технически, маслодайни, овощни и други фуражни култури.

Земеделците са учудени например защо при някои овощни видове със сходни операции има толкова огромно разминаване в СПО. Примерно при черешите и вишни изчислението правилно е върху 1 403 лв. за декар, но при кайсиите и зарзалите пада на 1 042 лв., а при прасковите и сливите този СПО е занижен още повече  - 997 лв./дка за прасковите и 529 лв./дка за сливите.

Фермери с опит в отглеждането на арония определят като ниска база 319 лв. разходи за декар, каквото е предложението на агроминистерството. В същото време при ябълките СПО е 1 509 лв./дка, а при крушите - 1 280 лв./дка, което е доста по-високо от това на аронията, където има немалко обработки.

Кардинално новите искания за уязвимите сектори

От техническите култури, които са с високи разходи за ръчно окопаване и прибиране, според земеделците разходите за производство на захарно цвекло е нереално ниско - 24 лв./дка. Ниски са и разходите при памука, чийто СПО се предлага да бъде 60 лв./дка. Необяснима е и разликата в СПО между отглеждането на коноп - 237лв./дка и на коноп като семена за фураж - 37 лв./дка.

Липсва икономическа аргументация за определянето на СПО и при някои от маслено - етеричните култури. СПО при сравнително сходните дейности за производство на лавандула примерно е 486 лв./дка, а при ментата е 705 лв./дка. Лайката, която не е толкова претенциозна култура, е със СПО 243 лв./дка, докато на салвията е едва 164 лв./дка. СПО при кориандъра се изчислява на 93 лв./дка, а на анасона – на 402 лв./дка.

Малките фермери оспорват таваните на СПО в бъдещата ОСП

Фермерите питат и на какъв принцип са различните стойности за определянето на СПО на следните фуражни култури - люцерна - 96 лв./дка; естествени ливади - 38 лв./дка; пасища и мери - 37 лв./дка и други фуражни - 126 лв./дка.

Затова и на днешното заседание, което ще се проведе видеоконферентно чрез системата Cisco Webex, представителите на браншовите организации ще поискат точно обяснение за базата, върху която е изчислен СПО при тези сходни култури.

Фермери питат: На каква база е изчислен бъдещият Стандартен производствен обем (СПО) на стопанствата
20626
 

Последни материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
Свързани материали
Виж
МЗХ очаква предложения от сектора във връзка с предстоящи промени в Наредба № 10
Консултативният съвет за плодове и зеленчуци обсъди мерки за подобряване на конкурентоспособността
Позиция
Аграрната камара твърдо стои зад промените в закона за земята
Въпросителна около това дали проектът ще се одобри и в пленарна зала
Земеделската комисия единодушно прие на първо четене промените в закона за земята
Предстоящо
На 13 март се открива единственото изложение за мебели в България
Промените в закона за земята минават по бързата процедура
До 10 хил. лева ще бъде глобата за шефове на комисии, отдали пасища на фиктивни животновъди
Министър Вътев и пет браншови организации подписаха споразумение за подпомагане и развитие на сектора
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини