Кошничка с 500 грама череши от новата реколта бе продадена на първите за тази година търгове в японската префектура Ямагата за 1 млн. йени (9800 долара по текущия курс – бел. ред.), обявиха от местната асоциация на селскостопанските кооперативи, цитирани от агенция „Новости”.
Скъпата покупка е за няколко десетки отбрани големи плода от сорта „Сато Нишики” – най-ранозреещият в Япония. Високата цена обаче е напълно обяснима при прилаганата технология на производство на тези череши. Дръвчетата се отглеждат в специални вани. От юни до началото на октомври ги поставят в хладилни камери, а след това ги пренасят в парници, където дневната температура се поддържа на ниво 25 градуса по Целзий, а нощната – 13 градуса. Отглеждането на открито е почти невъзможно, тъй като черешите от сорта се пукат лесно при дъжд.
Префектурата Ямагата се смята за доставчик на най-вкусните череши в Япония и осигурява 75% от националното производство на този плод. Градът Тендо, където се отглежда сортът „Сато Нишики”, пък се гордее с най-ранната черешова реколта в страната.