Последните оперативни данни на министерството на земеделието за първите плодове и зеленчуци на пазара показват, че единствено при черешите имам ръст в реколтата. Към 20 юни в страната са обрани 25 338 т череши, което е близо с 1 процент над количествата спрямо 2019 г. За останалите плодове все още е рано, но на този етап при вишните и малините е отчетен спад в прибраните количества спрямо миналата година - съответно с 9,9% и 62,8%, като при малините това се дължи на по-бавния темп на прибиране на реколтата, поясниха от агроведомството.
С 31% под миналогодишното е производството и на ягоди, което се дължи на по-малкото засадени и реколтирани площи. Тази година са засадени само 6 970 декара, като до този момент са прибрани 4 740 т ягоди.
След финала на розобера агроведомството отчита увеличение в производството с 24,5% спрямо 2019 г., като това основно се дължи на нарастване на розовите градини. За този период в плододаване са настъпили нови градини с маслодайна роза, в резултат на което общо обраният цвят достига 15 219.
По отношение на зеленчуците данните към 18-20 юни показват, че в оранжериите са произведени 6 250 тона домати и 13 730 т краставици. Вече е започнало прибирането на зелето и краставиците от откритите площи. Към този момент българското зеле е 2 052 тона, а краставиците - 94 т.
През последната седмица е започнало прибирането на реколтата и от домати от открити площи, като са добити 300 килограма в област Велико Търново.
Към 18 юни засадените площи с пипер на открито са с 1,8% над отчетените спрямо същото време на 2019 г., а тези с дини и пъпеши – съответно с 35% и 49,9%. С пипер са засадени 25 650 дка, а с домати – 27 360 дка. От друга страна, засадените площи с картофи на открито се свиват с около 6% спрямо миналата година, като общо ще се чака реколта от 95 320 дка.
На този етап продукцията от картофи е с близо 91% повече спрямо година по-рано, което се дължи на по-бързия темп на прибиране на реколтата.