Начало » Новини » Интервю
09.09.2020 г.

Не очаквайте мрънкане от овощарите, въпреки 50-процентния срив в доходите

Бранш под криза
Не очаквайте мрънкане от овощарите, въпреки 50-процентния срив в доходите

sinor

За дунавските овощари статистиката за добивите през 2020 година е твърде мрачна, а и не може иначе след ледената пролет със сланите и измръзванията плюс поредното сухо лято, когато 90 дни не паднаха дъждове с икономическо значение. А там, където все пак валя, градушките сериозно повредиха продукцията, в резултат на което очакваната реколта от ябълки и круши също пострада и голяма част от нея ще отиде за преработка. С тези думи двама от представителите на Сдружението „Съюз на дунавските овощари” – председателят Николай Колев и Димитър Рачев от управителния съвет, обобщиха картината при производството на плодове в Северна и Североизточна България тази година.

Ето и данните за щетите при основните плодове – пълно измръзване при 97% от кайсиевата реколта, а при черешите и прасковите пораженията са съответно върху 60 и 40 на сто от площите. Единствено сливовите градини пострадаха най-малко с около 20% измръзвания. При ябълките и крушите ситуацията през пролетта беше добра, но пък там се намесиха градушките през лятото. Или, обобщено казано, според Димитър Рачев доходите на овощарите ще спаднат с около 40 на сто спрямо миналата година. Подобно е мнението и на председедателя Колев, но според него доходите вероятно ще спаднат наполовина. Без да бъде категоричен, тъй като реколтата от ябълки и круши все още не е приключила и е рано за прогнози .

За производителите на кайсии обаче сривът в доходите тази година е пълен. Колкото до останалите плодове, всяко поражение в добивите над 30% от очакваното, означава загуба за градинарите като цяло, обясни още Николай Колев. Но добави, че сривът ще се компенсира отчасти с лекото поскъпване на цените на плодовете – поради слабото предлагане. „Първите сигнали от Полша, която диктува цените на ябълките в ЕС, са за по-слаби добиви, така че е възможно есента да донесе глътка въздух поне при реализацията на този плод”, обясни Николай Колев.

Помощите за преработка на плодовете и зеленчуците

Независимо от финансовия срив през 2020 г. членовете на сдружението не се оплакват. Може би, защото земеделците винаги са били жилави хора. И ако някой ги попита „коя година е най-добрата за фермерите”, то Димитър Рачев и колегите му ще отговорят, че това е следващата. Добрата новина засега е, че след последните напоителни валежи в Североизточна България стопаните се надяват на добра есен. В Силистренско са паднали между 40 и 50 литра на квадратен метър, а в Русенско – около 40 литра, а в някои райони и до 60 л.

Измръзванията през пролетта

„Независимо от трудностите мнозина от нас вече подготвят 2021 г., разчитайки отчасти и на помощта, отпусната от държавата тази година”, посочи председателят на сдружението. Фермерите със 100 процента измръзнали кайсиеви градини, чиито протоколи бяха подписани, ще бъдат компенсирани според правилата за държавна помощ. Повечето от тях застраховат градините си, затова и подкрепата ще дойде навреме. За градинарите с под 100% унищожени плодове държавата осигури подкрепа по схемата „де минимис” (de minimis).

Колкото до подкрепата за реализация на български плодове в търговските вериги, там подкрепата е символична. Реалната подкрепа е за малцина фермери, които през годините успяха да се обединят и да инвестират в пакетажа и съхранението на пресните плодове, припомни Николай Колев. Според него проблемът с нежеланието да се сдружават, остава най-сериозната пречка за производителите на плодове и зеленчуци. Защото, ако в близките години те не започнат създават групи и организации на производителите, достъпът им до големите супермаркети ще остане отрязан.

Интервютата взе: Екатерина Стоилова

Не очаквайте мрънкане от овощарите, въпреки 50-процентния срив в доходите
36866
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Експерти ще отговарят на фермерски въпроси на изложението „Дунавски овощари“ 2023 г.
Изложението на Дунавските овощари се удължава с два дни
Николай Колев: Има до 100% измръзване при някои кайсии заради мартенските студове
Съобщиха от браншовото сдружение
И мартенският форум на дунавските овощари се отлага заради корона вируса
Срещи с бранша
Дунавските овощари проведоха поредната си четвърта среща в Русе
Правилната посока
Дунавски овощари: Отпадането на орехите качи ставката за останалите плодове със 70 лева на декар
Предстоящо
На 24 март дунавските овощари се събират на четвъртата си годишна среща в Русе
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини