Ако проследим целия път на развитие на зеленчуковите култури – от засяване на семената до прибиране на реколтата, виждаме, че постоянно трябва да се осигуряват подходящи условия, обезпечаващи добрата реколта, която е потенциално заложена в добрите семена. Необходимо е да се вземат предвид и факторите, забавящи процеса на формиране на добивите или снижаващи нивото им. И все пак, какво води до загуба на добив в началния етап на вегетационния период.
Причините за намаляване на добивите могат да бъдат различни. Примерно, ако за посев използваме определено количество семена от производител или собствено производство. Когато са купени от търговската мрежа, е важно да са от сертифициран производител с указни срокове на годност и кълняемост. Ако семената са от собствената градина, разбира се, че са взети от най-добрите растения и плодове по външни характеристики. Но знаем, че има години, според климатичните условия, благоприятни за отглеждане на определени видове или група растения - „зелева“ година, на „краставицата“, „доматена“, на „лука“ и др.
Това важи в еднаква степен за всички семена
Често се случва така, че и най-добрите на външен вид семена да не оправдаят очакванията. Причината се крие във възможни скрити вътрешни дефекти като например вирусна инфекция, недостиг на определени вещества (белтъчини, въглехидрати, витамини и др.), непълно преминаване през цикъла на зреене, загуба на състав преди сеитба поради недостатъци в режима на съхранение.
В тези случаи може да помогне предсеитбената подготовка, която във всички случаи не е излишна. Ако тя се извършва внимателно и в съответствие с препоръките, тогава пълноценните семена допълнително ще укрепят своето състояние, а тези, които имат някакви недостатъци – ще се освободят от тях. При тези обстоятелства очакванията за максимален добив могат да се оправдаят, защото няма нарушения в агротехническата верига.
Операциите за предсеитбена подготовка (загряване, дезинфекция, неправилно дозиране на хранителните елементи, прекомерно задържане във вода или разтвори и др.) са строго регламентирани и всяко отклонение води до загуба на реколта, и никаква последваща оптимизация няма да помогне.
Следващата стъпка по пътя към добра реколта е засяването на семената. Тук е важна правилната подготовка на почвата, хранителната среда, дълбочината на засяване, нормата на посев, съобразена с кълняемостта. Най-важно за покълване на семената е осигуряване на оптимална температура и влажност на почвата. Това зависи от вида на културата и недостигът или излишък са еднакво вредни.
Температурата на почвата под дълбочината на засяване на семената може да бъде по-ниска от оптималната – това няма да се отрази негативно.
Приодът от появата на кълновете на повърхността на почвата до началото на формиране на истински лист е много отговорен за размера на добива. Загуби са напълно възможни в следните случаи – за растения със семена, които бързо поникват и се забавят повече от два дни от биологично планираните дати; за растения, които бавно поникват закъснението е повече от три дни. Загубите заплашват не само ранната, но и общата реколта.
Какво създава проблеми за растенията през този период
Прекомерното време, прекарано от кълновете в почвата, влияе отрицателно на първоначалните метаболитни процеси, протичащи в тях, променя хода на биохимичните реакции и забавя началото на фотосинтезата при разсада. От евентуалната липса на светлина и висока температура на въздуха клетките – „тухлички“ на хипокоталната (подсемеделна) част на стъблото, се разполагат не плоско една над друга, а вертикално. По тази причина подсемеделното коляно става неестествено дълго и слабо, склонно към полягане и огъване. Всичко това се отразява негативно на последващото развитие на растенията и съответно на добивите.
Изводът е, че добрата реколта е потенциално заложена в доброто семе, когато няма нарушения в агротехническата верига.