Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
31.12.2020 г.

Внасянето на сняг в оранжерията – полза или загубено време..?

Практика
Внасянето на сняг в оранжерията – полза или загубено време..?

sinor

За неопитните градинари внасянето на сняг в оранжерията може да изглежда като пълен абсурд. Тогава възниква и въпросът – защо? Там няма растения, което означава, че нищо не трябва да се предпазва от замръзване. Факт е, че почвата в оранжерията се  различава от тази на открито по своите свойства и настъпващи промени в нея. В закритите съоръжения тя се намира под постоянен „похлупак“ и следователно – има нужда от повече внимание и в този случай важна роля се отрежда на снега.

Защо трябва да се внася сняг в оранжерията

Погрешното мнение, че почвата в оранжерията не може да замръзне, се формира от един напълно безспорен факт по отношение на температурата, която винаги е по-висока, отколкото външната. Но тук има една малка подробност – това се отнася до температа на въздуха, а не на почвата. Ако това е възможно за неотопляема оранжерия, то тогава могат да се отглеждат различни култури без отопление, но на практика това се постига само в затворени съоръжения.

А какво става със земята в тези съоръжения в зимните месеци, когато не се отглеждат култури? Влагата се изпарява, а почвата постепенно става все по-твърда и плътна. При замръзването загиват вредителите и патогените, но заедно с тях загиват и полезните микроорганизми, а това води до намаляване на плодородието.

Какво дава снегът на почвата в оранжерията? Най-очевидният отговор е  – възстановява загубата на влага, а заедно с това защитава от замръзване и ерозия, запазва полезните микроорганизми и хранителни елементи.

Изисквания към дворната оранжерия

Снегът притежава способността да забавя химичните процеси в почвата, а снежната вода стимулира кълняемостта, растежа и развитието на кореновата система и надземните части на растенията.

Как, колко и кога да внасяме сняг в оранжерията

Ако е паднал малко сняг, но синоптичните прогнози са за застудяване, тогава може да се събере по-малко от необходимото количество, но е важно да не се загребва заедно с него и пръст.

Оптималният вариант е 25-30 см върху лехите. В никакъв случай не трябва да се прекалява, защото после ще се наложи да се изхвърля обратно.

Важно е количеството сняг, което ще се внася да бъде съобразено и с нивото на подпочвените води. Ако са много високи, тогава слоят се намалява значително, защото след стопяване ще останат локви вода.

Внасянето на сняг в оранжерията – полза или загубено време..?
11080

Последни материали
Виж
Планирано е приемане на Закон за виното и спиртните напитки до края на 2024 година
Създадоха консултативен съвет и за лозаро-винарския сектор
С лектори от Турция и Сърбия
Организираха пчеларски семинар в Търговище
Зам.-министър Стратев връчи дипломи на абсолвенти от Тракийския университет
Заповед на министър Вътев:
41,07 лв. е ставката по преходната национална помощ за овце-майки и кози-майки за Кампания 2023 г.
До 15 декември се подават заявления по интервенциите за реклама на вина в ЕС и трети страни
ДФ „Земеделие“ нареди за плащане близо 19,7 млн. лв. за реализирането на 65 проекта от ПРСР 2014-2022
Свързани материали
Виж
Стотици служители от горските предприятия премахваха пораженията след обилния сняг
Прогноза за времето
Сериозни валежи се очакват едва след 21 януари, но не за дълго
С топящата се рекордна снежна покривка
Наводнение заля 1500 хектара с есенници в житницата на Русия
Намалените валежи
Тревога около липсата на сняг и тази зима
Синоптиците предупреждават
Код за поройни валежи в Западна България
Помощ, на която се разчита през последните години
Зърнопроизводители от цялата страна се включват в разчистването на снежните пътища
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам