Начало » Новини » Коментари
30.12.2020 г.

И 2020 година премина с оглушителна тишина около къщите за гости

В годината на коронавируса
И 2020 година премина с оглушителна тишина около къщите за гости

sinor

За разлика от 2019 година, когато с почти агресивно настървение управлаващи и прокуратура се заеха да си връщат държавните и европейски пари, раздадени извън правилата по селската програма, тази година темата отново излезе от полезрението на контрола. И както след 2016 година, когато скандалът за първи път гръмна, но без особени последствия, така и сега отзвучава безмълвно – но този път под знака на Ковид пандемията, оправдаваща бездействието в редица области от българското съвремие. 

Ако върнем лентата само с година назад, ще си спомним, че сегашният земеделски министър Десислава Танева за втори път след 2016 година обеща веднъж завинаги да събере парите от тъщи, свекърви и други непреки роднини на първенците в местната власт, изградили извънградските си вили с пари от европейските фондове и замаскирани като селски къщи за гости.

Само през 2019 година инспектори от фонд „Земеделие”, НАП и други контролни ведомства обходиха 295 къщи за гости, които попадаха в петгодишния период за наблюдение и контрол, прилаган според еврозаконодателството. Тези инспекции откроиха нарушения при цели 253 къщи, в резултат на което бяха открити производства срещу нарушителите. Тогава беше обявено, че субсидията, която ще се търси от държавата, е за 46,4 млн. лв. и всички ние очаквахме фонд „Земеделие” да обяви окончателните данни по тези проверки през лятото на тази година. Уви, без резултат!

Защо и занаятчиите изгоряха покрай къщите за гости

Ще припомним, че мерките с къщи за гости бяха отворени почти в края на първия програмен период от влизането на България в ЕС, затова и повечето от тях бяха одобрявани през 2012-2013 г. Петгодишният период на наблюдение за тях изтичаше в периода от 2016 до 2019 г. Затова и държавата се опита да си възстанови сумата поне по тях, тъй като при схемите от първия период парите безвъзвратно бяха загубени.

Единствената добра новина около проверките дойде в началото на 2020 година, когато прокуратурата съобщи, че поставя под специален надзор 23 от къщите за гости. Тогава с разпореждане на главния прокурор Иван Гешев апелативните прокуратури в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново взеха „под специален надзор 23 досъдебни производства за престъпления, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз и други престъпления от общ характер, свързани с финансирането на т.нар. къщи за гости“. Това беше резултатът от проверките, разпоредени през април 2019 г. при 746 къщи за гости, финансирани със средства на Европейския съюз.

Важното е, че по тези 23 досъдебни производства са представени неверни сведения, в резултат на което е получено финансиране от фондове, принадлежащи на Европейския съюз или предоставени от ЕС на българската държава, което представлява престъпление по чл. 248 а от Наказателния кодекс.

Досъдебните производства бяха образувани от Софийска градска прокуратура -11, от Окръжна прокуратура Монтана – 3, от Окръжна прокуратура Хасково - 1, от Окръжна прокуратура Пазарджик – 1, от Окръжна прокуратура Пловдив – 1 бр., от Окръжна прокуратура Ямбол – 1, от Окръжна прокуратура Плевен – 1, от Окръжна прокуратура Велико Търново – 2, от Окръжна прокуратура Силистра – 1 бр. и от Окръжна прокуратура – Варна – 1 бр. По всички останали случаи през 2020 година проверките продължават, но до този момент резлутати по тях не са обявявани.

В края на годината се молим дано не минат всички законови срокове, в които държавата все пак би могла да си върне парите. Защото е сигурно, че Европейската комисия ще изиска от България да възстанови вече дадените средства, само че тези данни ще фигурират само в отчетите на фонд "Земеделие".

И 2020 година премина с оглушителна тишина около къщите за гости
14842
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Купувачите с по-ниски доходи се отказаха от мечтата за живот на спокойствие
Селските къщи в Благоевградско остават желани въпреки поскъпването им
След 47-то Народно събрание
И този парламент ще решава казуса с къщите за гости
Липса на капацитет или на експертиза?
Пълна медийна мъгла над казуса с къщите за гости вече десети месец
Европейската прокуратура погна измамниците с къщи за гости за агротуризъм
Казус с десетгодишна история
Фонд „Земеделие” не е приключил кореспонденцията с ОЛАФ по казуса с „къщите за гости”
Съвместни инспекции на ОЛАФ и фонд Земеделие
Нови проверки на къщите за гости включват проекти, подписани преди 10 години
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини