Начало » Новини » Коментари
30.12.2020 г.

И 2020 година премина с оглушителна тишина около къщите за гости

В годината на коронавируса
И 2020 година премина с оглушителна тишина около къщите за гости

sinor

За разлика от 2019 година, когато с почти агресивно настървение управлаващи и прокуратура се заеха да си връщат държавните и европейски пари, раздадени извън правилата по селската програма, тази година темата отново излезе от полезрението на контрола. И както след 2016 година, когато скандалът за първи път гръмна, но без особени последствия, така и сега отзвучава безмълвно – но този път под знака на Ковид пандемията, оправдаваща бездействието в редица области от българското съвремие. 

Ако върнем лентата само с година назад, ще си спомним, че сегашният земеделски министър Десислава Танева за втори път след 2016 година обеща веднъж завинаги да събере парите от тъщи, свекърви и други непреки роднини на първенците в местната власт, изградили извънградските си вили с пари от европейските фондове и замаскирани като селски къщи за гости.

Само през 2019 година инспектори от фонд „Земеделие”, НАП и други контролни ведомства обходиха 295 къщи за гости, които попадаха в петгодишния период за наблюдение и контрол, прилаган според еврозаконодателството. Тези инспекции откроиха нарушения при цели 253 къщи, в резултат на което бяха открити производства срещу нарушителите. Тогава беше обявено, че субсидията, която ще се търси от държавата, е за 46,4 млн. лв. и всички ние очаквахме фонд „Земеделие” да обяви окончателните данни по тези проверки през лятото на тази година. Уви, без резултат!

Защо и занаятчиите изгоряха покрай къщите за гости

Ще припомним, че мерките с къщи за гости бяха отворени почти в края на първия програмен период от влизането на България в ЕС, затова и повечето от тях бяха одобрявани през 2012-2013 г. Петгодишният период на наблюдение за тях изтичаше в периода от 2016 до 2019 г. Затова и държавата се опита да си възстанови сумата поне по тях, тъй като при схемите от първия период парите безвъзвратно бяха загубени.

Единствената добра новина около проверките дойде в началото на 2020 година, когато прокуратурата съобщи, че поставя под специален надзор 23 от къщите за гости. Тогава с разпореждане на главния прокурор Иван Гешев апелативните прокуратури в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново взеха „под специален надзор 23 досъдебни производства за престъпления, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз и други престъпления от общ характер, свързани с финансирането на т.нар. къщи за гости“. Това беше резултатът от проверките, разпоредени през април 2019 г. при 746 къщи за гости, финансирани със средства на Европейския съюз.

Важното е, че по тези 23 досъдебни производства са представени неверни сведения, в резултат на което е получено финансиране от фондове, принадлежащи на Европейския съюз или предоставени от ЕС на българската държава, което представлява престъпление по чл. 248 а от Наказателния кодекс.

Досъдебните производства бяха образувани от Софийска градска прокуратура -11, от Окръжна прокуратура Монтана – 3, от Окръжна прокуратура Хасково - 1, от Окръжна прокуратура Пазарджик – 1, от Окръжна прокуратура Пловдив – 1 бр., от Окръжна прокуратура Ямбол – 1, от Окръжна прокуратура Плевен – 1, от Окръжна прокуратура Велико Търново – 2, от Окръжна прокуратура Силистра – 1 бр. и от Окръжна прокуратура – Варна – 1 бр. По всички останали случаи през 2020 година проверките продължават, но до този момент резлутати по тях не са обявявани.

В края на годината се молим дано не минат всички законови срокове, в които държавата все пак би могла да си върне парите. Защото е сигурно, че Европейската комисия ще изиска от България да възстанови вече дадените средства, само че тези данни ще фигурират само в отчетите на фонд "Земеделие".

И 2020 година премина с оглушителна тишина около къщите за гости
15111
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Предстоящо
По „Хоризонт“ всяка неделя ще има предаване за туризъм, включително за селски къщи
Купувачите с по-ниски доходи се отказаха от мечтата за живот на спокойствие
Селските къщи в Благоевградско остават желани въпреки поскъпването им
След 47-то Народно събрание
И този парламент ще решава казуса с къщите за гости
Липса на капацитет или на експертиза?
Пълна медийна мъгла над казуса с къщите за гости вече десети месец
Европейската прокуратура погна измамниците с къщи за гости за агротуризъм
Казус с десетгодишна история
Фонд „Земеделие” не е приключил кореспонденцията с ОЛАФ по казуса с „къщите за гости”
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини