Начало » Новини » Страната
24.02.2020 г.

ДФЗ оряза заявленията по мярката за занаяти като кисели краставици

Половината проекти се оказаха прикрити къщи за гости
ДФЗ оряза заявленията по мярката за занаяти като кисели краставици

„Разплащателна агенция” към Държавен фонд „Земеделие” приключи оценката за административно съответствие и допустимост на постъпилите чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН) проектни предложения за занаяти по подмярка 6.4.1 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., съобщиха от ведомството. От постъпилите 29 проекта 25 са преминали до оценка за административно съответствие и допустимост, а 4 не получават минималния брой точки за класиране. От 25-те проекта до следващия етап на разглеждане (техническа и финансова оценка) достигат само 2 проекта. Оценителната комисия в ДФЗ-РА прецени, че 14 от недопуснатите проекти не съответстват на целите, заложени в процедурата. Въпросните 14 проекта са със заложени строително-монтажни дейности за обекти, чието функционално решение предполага използването им с туристическа цел като къщи за гости или за лично ползване от собствениците им. От останалите 9 проекта 7 са отхвърлени на други основания, а по още 2 се извършват допълнителни проверки.

На официалната интернет страница на ДФЗ е публикуван списък с проектите, които не преминават на последващ етап – техническа и финансова оценка. От разплащателната агенция ще изпратят уведомителни писма за недопускане до техническа и финансова оценка на кандидатите, чиито проектни предложения попадат в списъка, както по реда на чл. 61 от Административнопроцесуалния кодекс, така и чрез ИСУН. В едноседмичен срок след получаването им кандидатите могат да подадат възраженията си пред изпълнителния директор на ДФЗ. След приключване на процедурата по обжалване за допустимите проектни предложения ще бъде извършена техническа и финансова оценка.

От ДФЗ припомнят, че ръководството на ведомството многократно е съобщавало, че през настоящия програмен период 2014 – 2020 г. финансирането на къщи за гости със средства от ЕС е недопустимо. Къщите за гости се превърнаха в нарицателно за лоши практики по ПРСР 2007-2013 г. Още през 2015 г. Управляващият орган на програмата в лицето на МЗХГ предприе нужните действия пред българските и европейски институции да се преустанови субсидирането на туристически дейности в селските региони за подобни инвестиции.

ДФЗ оряза заявленията по мярката за занаяти като кисели краставици
9120
 

Последни материали
Виж
Заради свиването на засетите площи с двете култури
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
Освен промените в климата в световен мащаб
И обезлесяването е подпомогнало пагубните наводнения в Бразилия
На националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир
Фермерите представиха 60 млечни продукта в състезанието за вкус
Полезни съвети
Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията
МЗХ ще продължи да подкрепя животновъдството, увери замминистър
За втория транш от украинската помощ ще трябва актуализиране на бюджета
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Свързани материали
Виж
Фонд Земеделие
Проекти за занаяти с над 10 точки имат шанс за одобрение до 14 февруари
Решения на Министерския съвет
Габровският музей Етъра вече е с регионално значение
Фонд Земеделие
Проектите за занаяти по подмярка 6.4.1. с набрани 10 точки, покриват 96,13% от бюджета
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини