Начало » Новини » Света
24.12.2020 г.

Обявиха 2021-ва за международна година на плодовете и зеленчуците

За да осъзнаем значението им за пълноценното хранене и икономиката
Обявиха 2021-ва за международна година на плодовете и зеленчуците

Генералният директор на Организацията за земеделие и прехрана Цюй Дуной обяви 2021 г. за Международна година на плодовете и зеленчуците, се посочва в съобщение на агенцията към ООН. Оттам смятат, че по този начин се осигурява възможност за повишаване на осведомеността за значението на плодовете и зеленчуците за здравето, храненето и продоволствената сигурност.

Дуной отбеляза, че коронавирусната пандемия принуди човечеството да търси нови пътища в борбата с глада и непълноценното хранене. Той подчерта също, че международната година на плодовете и зеленчуците ще покаже важността на цифровите технологии за повишаването на качеството на храненето и за разширяване на пазарните възможности. „Плодовете и зеленчуците са ценен източник на целулоза, витамини и минерали, на полезни фитохимични вещества. Организацията за земеделие и прехрана и Световната здравна организация препоръчват на всеки възрастен да включва всеки ден в менюто си най-малко 400 грама плодове и зеленчуци. Това ще помага за профилактиката на хроничните заболявания, включително на рак, диабет, сърдечно-съдовите заболявания и затлъстяването, и няма да се стига до недостиг на микроелементи в организма”, отбелязват от организацията.

Изтъквайки проблемите, с които е свързано подобряването на производството и велигите за доставка на храни, генералният директор на организацията призова държавите да приемат годината като възможност да усъвършенстват инфраструктурите си и методите за управление на селското стопанство, като по този начин подкрепят дребните фермери. По думите му плодовете и зеленчуците могат да се превърнат в стабилен източник на доходи за фермерите. От организацията добавят, че популяризирането на потреблението на пресни плодове и зеленчуци съдейства за засилването на ролята на дребните и семейните стопанства и открива широки пазарни възможности за милиони селски семейства. Оттам призовават да не се подминава и въпросът за равенството на половете, тъй като в много домакинства водещата роля в производството и потреблението на плодовете и зеленчуците играят жените.

Дуной призна, че в сектора на плодовете и зеленчуците загубите и развалянето на продукцията остават сериозен проблем, водещ до значими последици, и че подходите, които могат „да осигурят поддържането на безопасността и качеството, удължаването на сроковете за съхранение на пресните плодове и зеленчуци и тяхната хранителна ценност”, са от решаващо значение. „Намаляването на загубите и на развалянето на хранителните продукти съдейства за повишаване на продоволствената сигурност и за подобряване на храненето, за намаляване на емисиите парникови газове, за понижаване на натиска върху водните и земните ресурси, както и за увеличаване на продуктивността и за осигуряване на икономически растеж. До 50% от плодовете и зеленчицути, произвеждани в развиващите се страни, се губят в отделните звена на веригата за снабдяване от прибирането на реколтата до потреблението”, подчерта той.

Обявиха 2021-ва за международна година на плодовете и зеленчуците
11312
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
По казуса с контрола върху вноса на плодове и зеленчуци
ВАС отмени връщането на частната лаборатория на Капитан Андреево
С изключение на ябълките и мандарините миналогодишната реколта е пълен провал
Производството на плодове в Хърватия се срива от година на година
Събирачите на диворастящи гъби и плодове ще имат право на пенсия
Предстоящо
Бъдещето на консервната индустрия ще се дискутира на 4 април в Старосел
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини