Генералният директор на Организацията за земеделие и прехрана Цюй Дуной обяви 2021 г. за Международна година на плодовете и зеленчуците, се посочва в съобщение на агенцията към ООН. Оттам смятат, че по този начин се осигурява възможност за повишаване на осведомеността за значението на плодовете и зеленчуците за здравето, храненето и продоволствената сигурност.
Дуной отбеляза, че коронавирусната пандемия принуди човечеството да търси нови пътища в борбата с глада и непълноценното хранене. Той подчерта също, че международната година на плодовете и зеленчуците ще покаже важността на цифровите технологии за повишаването на качеството на храненето и за разширяване на пазарните възможности. „Плодовете и зеленчуците са ценен източник на целулоза, витамини и минерали, на полезни фитохимични вещества. Организацията за земеделие и прехрана и Световната здравна организация препоръчват на всеки възрастен да включва всеки ден в менюто си най-малко 400 грама плодове и зеленчуци. Това ще помага за профилактиката на хроничните заболявания, включително на рак, диабет, сърдечно-съдовите заболявания и затлъстяването, и няма да се стига до недостиг на микроелементи в организма”, отбелязват от организацията.
Изтъквайки проблемите, с които е свързано подобряването на производството и велигите за доставка на храни, генералният директор на организацията призова държавите да приемат годината като възможност да усъвършенстват инфраструктурите си и методите за управление на селското стопанство, като по този начин подкрепят дребните фермери. По думите му плодовете и зеленчуците могат да се превърнат в стабилен източник на доходи за фермерите. От организацията добавят, че популяризирането на потреблението на пресни плодове и зеленчуци съдейства за засилването на ролята на дребните и семейните стопанства и открива широки пазарни възможности за милиони селски семейства. Оттам призовават да не се подминава и въпросът за равенството на половете, тъй като в много домакинства водещата роля в производството и потреблението на плодовете и зеленчуците играят жените.
Дуной призна, че в сектора на плодовете и зеленчуците загубите и развалянето на продукцията остават сериозен проблем, водещ до значими последици, и че подходите, които могат „да осигурят поддържането на безопасността и качеството, удължаването на сроковете за съхранение на пресните плодове и зеленчуци и тяхната хранителна ценност”, са от решаващо значение. „Намаляването на загубите и на развалянето на хранителните продукти съдейства за повишаване на продоволствената сигурност и за подобряване на храненето, за намаляване на емисиите парникови газове, за понижаване на натиска върху водните и земните ресурси, както и за увеличаване на продуктивността и за осигуряване на икономически растеж. До 50% от плодовете и зеленчицути, произвеждани в развиващите се страни, се губят в отделните звена на веригата за снабдяване от прибирането на реколтата до потреблението”, подчерта той.