Украински фермери коментират, че добивите от плодовете и зеленчуците в южната част на страната са нараснали с 15-20% заради по-ранното узряване, а краставиците, доматите, салатите и чесънът може да се засаждат и съответно обират по-рано, съобщи местният вестник „Украина молодая”.
„Климатът в Украйна се променя още по-бързо от затоплянето в световен мащаб. Ако средното повишаване на темпетарутите в света кйм днешна дата е 1,1 градуса по Целзий, в Украйна този показател достига 1,5 градуса, а през последното десетилетие температурата на въздуха в нашата страна като цяло се е вдигнала с 2 градуса по Целзий”, обяснява началникът на отдела за селскостопанска метеорология в Украинския хидрометеорологичен център Татяна Адаменко.
От изданието твърдят, че в Херсонска област климатичните условия вече са като тези в субтропическите региони, а местните фермери са наясно с това, тъй като им се е наложило да преминат на по-топлолюбиви селскостопански култури. Лятото на 2020 г., което в Украйна се оказа най-топлото от 150 години насам, пък доказало целесъобразността от приспособяването в южните области на Украйна към отглеждането на бадеми, нарове, смокини, банани и други цитрусови плодове. Нещо повече, субтропическият климат в Херсонска област дава възможност на фермерите да прибират по 2-3 реколти от традиционни зеленчуци като кромид лук, моркови, картофи, дини, пъпеши и зеле, както и да се замислят за отглеждането на още по-скъпи екзотични плодове.
„В моята градина растат даже ананаси. На вилата съм засадил фиданки мандарини, портокали и лимони, а съседите проявиха интерес и помолиха да споделя опита си с тях. Реколтата от едно дърво достига 20-30 килограма и всички дървета понасят добре последните зими, тъй като температурите дори през нощта не падат под минус 5 градуса по Целзий. Проблемът с напояването обаче става все по-актуален с всяка изминала година. Водата поскъпва и инсталирането на качествено капково напояване е затормозяваща и скъпа инвестиция”, разказва жителят на Херсонска област Роман Гнений.
Експерти смятат, че до 2050 г. половината растителни видове в света могат да изчезнат, ако не успеят да се приспособят към повишаването на температурите.