Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.10.2020 г.

Начини за възстановяване на почвеното плодородие

Екологично
Начини за възстановяване на почвеното плодородие

sinor

Всеки селскостопански производител знае, че с течение на времето плодородният почвен слой става по-тънък, колонизира се от почвени болести и вредители, променя се киселинността, уплътнява се прекалено и др. Умората на почвата се проявява по различни начини, но всеки проблем има своето решение. Важното е да не чакаме да се изтощи напълно, защото замяната на почвения слой е доста скъпо удоволствие.

1. Дебелината на плодородния слой намалява

Този проблем възниква на участъци при продължително отглеждане на култури с повърхностна коренова система, особено ако сме спестили допълнителното торене. Внасянето на компост ще намали умората на почвата и ще подобри почвените показатели.

Друг чудесен начин е зеленият тор (сидератите). Те могат да се засяват на свободните парцели, както и между растенията. Важно е да бъдат съобразени с културите, които отглеждаме – лупината е добър предшественик на домати, краставици, пипер, патладжан и тиквички, а белият синап помага в борбата с нематодите и подготвя почвата за отглеждане на картофи и зимни култури. Рапицата осигурява допълнителна защита на морковите и цвеклото от вирусно и бактериално гниене.

Зеленият тор за доматите

Ако горният слой е изтънял и загубил плодородието, засадете растения със силна коренова система (грах, боб, люцерна), които ще извлекат от дълбоките слоеве на почвата много полезни вещества.

2. Разпрашаване на почвата

В този случай почвата започва да абсорбира лошо влагата и се разпилява под поривите на вятъра. Много вредно е при подобна ситуация честото окопаване – това само ще влоши картината.

Внасянето на органични торове – 2-3 кофи компост на квадратен метър, вграден на дълбочина 10-на см, ще направи почвата по-тежка и по-питателна.

За предотвратяване разпрашаването на почвата, мулчирайте с трева, компост, дървени стърготини, кора или плевели без семена. Мулчът не само ще предпазва от последваща ерозия, но при разлагането си ще се превърне в органичен тор, който постепенно ще я обогатява, отделяйки  хранителни вещества.

3. Почвата е твърде уплътнена

Уплътняването може да се дължи на неправилна агротехника, дъждовно време или често поливане. Тогава на повърхността се образува водо- и влагоустойчива кора.

В този случай е добре да се разхлаби на дълбочина 10-на см. Това се прави преди настъпване на студеното време, защото след замръзване почвата ще стане по-рохка. При глинести почви се добавя и пясък.

Друго решение е привличането на дъждовни червеи. За целта е полезно внасянето на угнил мулч, както и поливане с настойка от глухарче (не се препоръчва при отглеждане на зеле и цвекло).

4. Почвата е силно подкиселена

Киселинността се променя в резултат на поливането – ако водата е мека, киселинността се увеличава, но когато е твърда, тя намалява. Киселинността се влияе и от отглежданите култури, както и от начините на торене.

В този случай помага внасянето на дървесна пепел, гасена вар, доломитово брашно или креда. Тук е важно да се отбележи, че някои култури не се развиват добре при непосредствено разкислена почва. Такива капризни растения са: боб, грах, моркови, домати, краставици, тиква, магданоз, целина и др. В този случай е препоръчително почвата да се нормализира поне година по-рано.

5. Почвата е прекалено алкална

Алкалните почви не са често срещано явление – това най-често е резултат от неправилни земеделски практики (ако сте увлечени от непрекъснато разкисляване). Почви с рН над 7,5 затрудняват усвояването на желязо от растенията, което е видно от силно пожълтелите листа.

Лесно решение е мулчирането с торф, листа или кора от иглолистни растения. Прави се през есента или пролетта, но след поникване на растенията.

6. Засоляване на почвата

Популярна народна мъдрост казва, че “недосолено е по-добре от пресолено” – това се отнася и до почвата. Засоляването на почвата се изразява в появата на белезникави следи от сол и се дължи най-често на неправилно подхранване с минерални торове.

Известно е, че солта се разтваря във вода и решението ще дойде след обилно поливане на почвата няколко пъти. Трябва да се получи излишък от вода – до 15 л на квадратен метър, но е важно да не прекаляваме и да превърнем участъка в кална локва.

7. Почвата е покрита с ръждиви петна

Оказва се, че не само металите, но и почвата може да “ръждяса”, както и растенията. Ако водата съдържа големи количества желязо или внасяме с минералното торене, този излишък излиза на повърхността на почвата, а може да се появи между жилките на растенията. Това често се дължи на наличието на патогенни гъбички.

В тези случаи почвата, освободена от растенията, се полива с гореща вода. Може да се използва препарат Фитоспорин М или негов аналог, които потискат действието на патогените. Поливането с дъждовна вода също дава положителен ефект.

Земята съвсем не е мъртва субстанция, която съществува сама по себе си. Всяка шепа от нея е изпълнена от много живи организми, имащи пряко влияние върху реколтата, а правилните и навременни грижи дават своите резултати.

Начини за възстановяване на почвеното плодородие
29930
 

Последни материали
Виж
В язовир във Варненско заловиха нарушител при изваждането на хрилни мрежи
Извадиха поредните 550 метра бракониерски мрежи от бургаско езеро
Техни колеги обаче се отказаха заради субсидията за качествени плодове
Над 600 овощари от Кюстендилско искат обезщетение за измръзнала реколта
За нарушения при съхранение и за продукти без документи за произход
Спряха дейността на 2 обекта в София за търговия с храни на едро
С близо 39 млн. лв. се увеличава бюджетът за екоинвестиции по подмярка 4.2
Приемът ще бъде отворен до 4 юли
Отворен е втори прием по интервенцията за инвестиции в общинска инфраструктура
ДФЗ
Преведени са над 14,2 млн. лв. на 5 915 малки фермери
Свързани материали
Виж
Грешки при пресаждане на краставиците намаляват добива
Практика
Правилно използване на яйчните черупки в градината
Пролетно подхранване на растенията в градината
За здравина и устойчивост
Не допускайте преполиване или пресушаване на разсада!
Практика
Костното брашно е ценен органичен тор – плюсове и минуси
Съвети за градинаря
Сеченето на разсада – постоянна заплаха за ранното зеленчукопроизводство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини