Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
07.10.2020 г.

Сидератите като заместител на оборския тор за картофите

Важно за градинаря
Сидератите като заместител на оборския тор за картофите

pixabay

Оборският тор има своите предимства, но и недостатъци при отглеждането на картофи. Той провокира развитието на болести като фитофтора и гниене, които поради икономическото значение за фермерите трябва да се овладяват навреме. При постоянно използване на оборски тор реколтата се съхранява лошо.

При отглеждане на картофи на едно и също място продължително време почвата обеднява, защото растенията ежегодно извличат едни и същи хранителни вещества, натрупват се личинки на вредители, както и възбудители на различни болести.

За възстановяване плодородието на почвата е важно културите да се редуват и при това правилно, но това не винаги е възможно. Даже да оставим участъка свободен за година – това няма да промени нищо, защото хранителните вещества няма откъде да дойдат. Това налага използването на различни хранителни вещества за торене, за да се получи добра и качествена реколта.

Икономичен и ефективен метод за подхранване на картофените насаждения

Сидератите са култури, които изпълняват различни функции – служат за зелено торене, изпълняват ролята на плуг – разрохкват почвата с кореновата си система; фитосанитари са, защото не позволяват почвата да бъде заета от плевели; подходящи са за подобряване на водния баланс, ползват се като мулч и др.

След прибиране на реколтата – от средата на септември и началото на октомври на участъците, предвидени за отглеждане на картофи, е необходимо да се засеят сидерати. Най-добър вариант е смес от фий и бял синап в съотношение 1:1. Засява се на лехи или непрекъснато, като дълбочината е 2-4 см.

Белият синап подобрява структурата на почвата и я насища с ябълчена и фумарова киселини. Тези органични киселини влияят на киселинния баланс и прекрасно пропъждат телените червеи и други вредители, увреждащи клубените на картофите. Фият е добър с това, че бързо нараства на зелена маса, а принадлежността му към семейството на бобовите култури спомага за насищането на почвата с азот.

Косенето на сидератите се прави след 30-40 дни, когато белият синап започне да цъфти масово. Зелената маса се оставя за 2-3 дни да просъхне и се заравя на дълбочина 20-30 см, като се добавя малко количество органичен тор, който ускорява разлагането на сидерата.

При засаждането на картофите се добавя и една чаша дървесна пепел на 1 квадратен метър, която обогатява почвата с калийи и фосфор, подобрява вкуса на клубените, разкислява почвата и способства за унищожаването на телените червеи.

Преди зимата като сидерат може да се сее още овес, ръж, лен, маслодайна ряпа и др. Пролетният посев на сидерати включва предимно бобови култури, които обогатяват почвата с азот и защитават от колорадски бръмбар, телени червеи и други вредители.

Сидератите като заместител на оборския тор за картофите
12484
 

Последни материали
Виж
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Свързани материали
Виж
За да не получим антиефект
Съвместимост на сидератите със зеленчуците
След прибиране на реколтата
Пет от най-бързите сидерати за есенно зелено торене
Полезно за градинарите
Какво не знаем за ползите от глината в градината?
Нулевата обработка на почвата и сидератите са разумните практики
Високите цени на торовете подтикват фермерите към дългосрочни решения
Местни фермери сравниха значението им с това на Ноевия ковчег
Сидерати спасиха почвата в нивите при наводненията в Северна Америка
Какво да правим със сидератите в късна есен – съвети на специалистите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини