Начало » Новини » Интервю
22.10.2020 г.

Млад фермер се връща към старите дренажи, за да спаси ореховата си градина

Български опит като зелена практика
Млад фермер се връща към старите дренажи, за да спаси ореховата си градина

Снимки: Личен архив

Покрай горещите лета от последните години проблемът с безводието силно се „разгорещи”, затова и фермерите се заеха да преосмислят цялостно бизнеса си, за да решат дали искат да се занимават със земеделие. И ако, да..? То как да се преборят със засушаването - особено в полупланинските и планински региони, където може да се развива единствено овощарство.

„От старите хора знам, че там, където не вирее нито зърно или друга култура, се садят орехи. Затова и земята край село Радуловци до Сливница, където реших да направя орехова градина, се оказа доста подходяща за проекта ми”, разказва за Синор.бг младият собственик Мариян Йорданов, който преди 4-5 години купува 93 декара с намерението да развива земеделие като втора професия.

„Напоителни системи“ ще разполага с 848 млн. лв., за да възстанови 167 обекта на „Напоителни системи“

В началото решението за ореховата градина е провокирано и от европейските субсидии, но след като подпомагането за орехи беше спряно, Мариян не се отказва, въпректи че да гледаш орехова градина в подножието на Вискяр планина, на 700 метра надморска височина не е никак лесна работа. След няколкото поредни лета със суша той осъзнава, че част от дръвчетата трудно ще оцелеят при тези климатични промени. И започва да чете активно за подпочвената влага и начините за нейното запазване.

Според данните на БАН 70% от валежите в България се изпаряват, 10 на сто се оттичат в реките и само 20% остават в почвата. Специално в село Радуловци до края на юни 2020 г. са паднали едва 366 литра на квадратен метър в рамките на една година, като засушаването започнало от края на юли. Отчитайки тези данни, Мариян стига до извода, че годишно водата, които пада в дълбочина в неговия регион е около 37 литра на кв. метър, или 10% - и то само след големите и силни валежи, т.е. 2-3 пъти в годината.

Привлякоха ме старите дренажни системи с камък и реших да ги осъвременя, като използвам дебели найлонови покрития, поставени плътно до корена на дръвчетата, откъм по-високата част на наклона, като отгоре нареждах плътно камъни”, обяснява Йорданов. Тези своеобразни каменни гнезда задържат влагата, изпълнявайки ролята на подземни резервоари. За системата с найлонови покрития фермерът научава от германски медии, където практиката е описана с цели полета, покрити с найлон. След прибиране на реколтата това покритие се маха, за да не се замърсява околната среда. Недостътък на това покритие е, че слънчевите лъчи изгарят найлона и той става неизползваем. Затова и Мариан използва двойни найлонови чували с размер от 0,5 кв. м., които плътно покрива с камъни. В резултат дори слабите дъждове под 1 л. на кв. метър се оказват със стопанско значение. Той изчислява, че „за година се осигуряват 200-350 литра от тези 0,5 кв. м. и то дори в месеците август, септември и октомври, когато е абсолютна суша. „В най-валежните май, юни и юли получавате тези литри директно в коренообитаемия слой, който при малките дървета още е плитък. Найлонът е покрит с камъни, давам му е наклон с издълбаване на лек улей. Камъните пазят найлоните от вятъра и слънцето и най-важното, държат ги изпънати”, обяснява собственикът. Без тази система, дори след обилни валежи почвата в корените на дръвчета е суха като в пустиня, коментира още Мариян.

Цялата площ на ореховата градина е 93 декара с орехи, от които 65 декара са върху стара нива, където дръвчетата се развиват изключително добре, защото почвата е била наторявана. Проблемите са в другата част от градината, която е върху склон, а там засадените орехи почти не се развиват. Независимо от това Мариян поставя найлоните върху всички дръвчета, така че за тези близо 100 декара е осигурил хиляда найлона. В бъдеще смята да ги замени с ламарина, за да се избегне употребата на полиетилен.

Преди да бъдат поставени дренажите, в диаметър от 80 сантиметра около всеки ствол на дръвчетата се окопава дълбоко, така че да се изкоренят тревните туфи и корените на останалите плевели, които биха теглили влага, необходима за орехите. И не само за тях, защото на места в мястото Йорданов е насадил и ябълкови дръвчета, за чието напояване прилага същата система. „Това, че точно на върха на този сливнишки хълм растат „като луди“ ябълки и че калемите са отрупани с „Флорина” и „Грени Смит” и отделно прирастът е огромен, за мен доказва, че мястото е плодовито. Предполагам, че в скалата отдолу има джобове, пълни с вода, от които дърветата пият”, обяснява още Мариян.

Самият Мариян е родом от Самоков, затова и камънистата земя не го плаши.” За мен тя се оказа плюс, защото ако нямаше камъни наоколо, как щях да изградя тези автономни съоръжения”, риторично пита фермерът.

Според него дренажната система е алтернатива за хората без финансови възможности, които трудно биха инвестирали в капково напояване. Затова той смята, че такива автономни системи имат бъдеще. Особено при орехите, защото разстоянието между дърветата е голямо и разходът само за маркучи би бил 10 лв. на дърво за капково напояване. След като успее да отгледа дръвчетата до 5-та или 6-та година, окопавайки около корените, в бъдеще самата сянка на короните ще пази корените от засушаване, смята Мариян. Затова и на този етап той не реже долните клони на дръвчетата, а умишлено ги остава с нисък ствол, така че в горещите лета короната да пази сянка и да осигурява необходимата подпочвена влага.

Технологията с найлоните според Йорданов е изключително ефективна и затова той експериментирал с още 30 ореха, които насадил до река Сливнишка, която минава край мястото. С найлона той предвижда около 20 силни поливки през годината, така че да не се налага да полива от реката. „Тази пролет аз направих една поливка от реката през май и после преминах към улейно-найлоново дъждовно напояване. Когато тези орехи се вкоренят, те ще пият от реката и заливните й тераси”, смята още фермерът. И добавя, че е по-добре да ползва и други стари способи за поливане, като например събирането в различни контейнери на дъждовната вода, с която навремето масово се е поливало. Българинът е свикнал водата да идва по тръба от извор, ВиК, сонда, кладенец и т.н. Тъй като обаче овощните дървета имат голяма площ и стоят на едно и също място, може да се предвиди подобна автономна система.

Мариан се интересува живо и от новата европейска политика за зелената архитектура, която стимулира практики като неговата за алтернативно напояване на градините. „Запознат съм с проекта на зелените практики, които фермерите трябва да спазват на доброволен принцип през следващия програмен период. Затова смятам, че ефективното напояване на културите чрез задържане на влагата и температура на почвата ще се оцени. За ефективното използване на наличните водни ресурси може да се работи в три направления, като третото е „преструктуриране на напоителните системи в ефективни локални системи“. В това отношение аз мисля, че съм го постигнал”, заключава младият фермер.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Млад фермер се връща към старите дренажи, за да спаси ореховата си градина
49306
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Алтернативи
Огромни са ползите от тора, получен от изгорели орехови черупки
Полезни съвети
В какво можем да отглеждаме разсада
Нужен ли е дренаж на стайните растения
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини