Начало » Хоби земеделие » Цветарство
18.10.2017 г.

Нужен ли е дренаж на стайните растения

Ако разговорът засяга стайните растения, то възниква въпросът нужен ли е? Може би е прекрасно да минем без него? Тук отговорът е само един – дренажът е необходим. За да могат вашите растения да растат по-добре и да не страдат от погрешно поливане, трябва задължително да се погрижите за него. Още повече, че това не е никак трудно да се направи. Предназначението на дренажа е да отвежда излишната вода от цветната саксия и да дава възможност на корените на растението да дишат. Без него е много лесно “да залеете” растението. Особено това се отнася за видове, които не обичат обилното поливане и са възприемчиви на гъбични заболявания.

Дренаж от керамзит се продават в специализираните магазини за цветя. Керамзитът се отнася към строителните материали и се използва за изолация. Прави се от глина и затова е хигроскопичен. В зависимост от размера на своята фракция, той се дели на дребен, среден и едър. В цветарството е прието да се използва средната и дребната фракция. При избора трябва да се ръководите от размерите на вашето растение и от диаметъра на отвора на дъното на съда. При по-голям отвор дребният керамзит може да се изсипе, а при прекалено малък отвор може да го запуши.
Най-добре е за големите стайни растения на дъното на саксията да поставите фракция керамзит от среден размер, с диаметър от 10 до 20 мм. Количеството му трябва да представлява една четвърт или една пета от височината на саксията, ако отсъства отвор на дъното за изтичане на водата. Ако има отвор, то е достатъчен и слой от 1 см. След това се добавя пясък и дренажът е готов. Можете да добавите почва и да садите цветето. След засаждането не трябва да забравяте, че почвата не трябва да е до ръба на съда, а на около 2 см по-ниско от него. За да предпазите почвата от пресъхване, отгоре можете да насипете слой ситен керамзит.

Можете да използвате и керамичен дренаж. Той представлява наситнени части от керамични саксии. Това с успех са прилагали нашите баби. Размерът на натрошените части трябва да се съизмерва с размера на саксията. Поставете на дъното една или няколко части, като издадената им страна трябва да е обърната нагоре. След това насипете слой пясък от 0,5 до 5 см в зависимост от височината на саксията. След това добавете и почва и засадете растението. Ако съда има отвор за изтичане на водата, то задължително се погрижете за чинийка. Още повече, че много растения обичат да бъдат поливани по този начин.
Дренажът от пенопласт е удобен с това, че не е нужно да го купувате, него можете да намерите във вид на стара опаковка у дома. Пенопластът не попива вода, но това може да се поправи, ако му добавите хидрогел. Парченцата пенопласт се поставят на дъното, отгоре също така се добавя малък слой пясък и всичко е готово.

При пресаждането на стайните растения старият керамзит е на-добре да се замени, тъй като при контакта с вода той се разрушава. Това обаче не става по-рано от 5-6 години. Керамичният дренаж е желателно да се измие и дезинфекцира в разтвор на калиев перманганат, за съжаление обаче, пенопласта ще трябва да изхвърлите.

Нужен ли е дренаж на стайните растения
8464

Последни материали
Виж
България се въздържа за новите геновни практики
С още 4 държави искаме да има украинска помощ за фермерите през цялата 2024 г.
ДФЗ
Може да затваряте зявленията с подадени фактури за две екосхеми
Съвети към градинаря
Грешки, които често допускаме в есенните грижи за малините
Очаква се прегласуване на член 9
Парламентът е в шах заради новите осигуровки за земеделските производители
„Празника на пелина“ ще се проведе тази събота в село Змейово
Предстоящо
От 17 до 20 януари 2024 г. ще се проведе 16-ият Глобален форум за прехрана и земеделие
Свързани материали
Виж
Български опит като зелена практика
Млад фермер се връща към старите дренажи, за да спаси ореховата си градина
Полезни съвети
В какво можем да отглеждаме разсада
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини