Начало » Новини » Страната
14.10.2020 г.

Почитаме света Петка - закрилницата на България!

Християнски празници
Почитаме света Петка - закрилницата на България!

Снимка: Православието

На 14 октомври християнската църква почита паметта на светицата Параскева, известна като Света Петка - покровителката на българската държава. В народния календар с Петковден се отбелязва краят на земеделската работа – с последната есенна сеитба. Този ден е наричан още Зимен Петковден и в българските вярвания бележи прехода към зимата.

Параскева е родена край Мраморно море, в Одринска Тракия, намиращи се в пределите на Византия. Според житието брат й, който много рано се замонашва, става патриарх Евтимий и около 40 години е митрополит на Мадитос. След смъртта му (ок. 989-996 г., на 80-81 год.), е канонизиран като светец.

Още 10-годишна Параскева чува в храма Христос да казва „Който иска да върви след мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и ме последва!“ и решава да се посвети на вярата. Тя сменя дрехите си с просешки и често раздава свое имущество на бедните.

Заминава за Светите места, посещава Йерусалим и Божи гроб. Следвайки примера на прочутата света Мария Египетска, тя се установява в Йорданската пустиня и живее там много години до старостта си.

Предусещайки смъртта си, се завръща през Константинопол в Епиват. Заселва се при храма „Свети апостоли“, където след 2 години тихо изгасва, водейки усамотен и свят живот. По онова време вече няма нейни живи роднини. Състрадателни граждани погребват монахинята вън от градските стени като чужденка.

За разграничаване от другите светици на име Параскева тя е наричана по свързани с нея топоними Параскева Епиватска (по родното ѝ място) и обобщено Параскева Балканска - с преводни (напр. Петка на български и сръбски) и съставни имена като Параскева/Петка Сръбска (Белградска) / Молдовска (Яшка), Нова или Петка Параскева (Параскева Петка), Майка Параскева.

Пренасят мощите ѝ в Търново през 1230 година, когато е столица на България. От тогава Параскева е наречена Търновска и е почитана като закрилница на града, народа и държавата.

За отношението към света Параскева Търновска като закрилница на българския народ и държава особено силно впечатление прави споменаването ѝ в държавни и международни актове. В известния договор (1347 г.) с Венеция цар Иван Александър се заклева “в името на Бога, света Богородица, в кръста... и в светата Параскева Търновска”.

За разграничаване от другите светици на име Параскева тя е наричана по свързани с нея топоними Параскева Епиватска (по родното ѝ място) и обобщено Параскева Балканска, с преводни (напр. Петка на български и сръбски) и съставни имена като Параскева/Петка Сръбска (Белградска) / Молдовска (Яшка), Нова или Петка Параскева (Параскева Петка), Майка Параскева.

В народните обичаи Света Петка се смята за закрилник на дома и семейството. От Петковден започват сгледите на годежите и сватбите, тъй като в народните разбирания светицата е покровител на раждането и плодовитостта, както при хората, така и при животните.

На този ден се гадае е ако грее слънце, листата на дърветата не са окапали, а овцете се скупчват на едно място, тогава се смята, че зимата ще бъде тежка и снежна.

Дните от Петковден до Димитровден имат митичен смисъл съответстващ на „мръсните погани дни”. Тези дванадесет дни, наричани още "вълче или вампирско погано", в народните обичаи представляват граница между старата и новата година. В тези дни чудати и отвъдни същества бродят по човешките земи и светът е по-опасен.

На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големият, наречен „Света Петка”, се слага на трапезата върху мъжка риза, паничка сол и чаша вино. Къщата се ръси със светена вода, обредният хляб се прекажда и цялото семейство му се покланя три пъти. След това най-възрастната жена вдига хляба високо и благославя с него всички и раздава парченца.

На масата ни на Петковден е хубаво да присъства гювеч с овнешко, курбан чорба, сармички с лозови листа, шкембе, ястия с праз и обредни хлябове.

Имен ден празнуват Параскева, Петко, Пенчо, Петкан, Пеньо, Пенко, Паруш, Петричка, Петрана, Кева.

Почитаме света Петка - закрилницата на България!
9035
 

Последни материали
Виж
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Кои видове риба могат да ви докарат паразити
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Свързани материали
Виж
Честито на имениците
Днес е денят на Света Петка - покровителката на българския народ!
Християнски празници
България отдава почит на Света Петка!
Християнски празници
На 14 октомври почитаме паметта на света Петка Българска
Предстоящо
Празниците на тиквата в Севлиево ще приключат на Петковден
На Петковден трактора да ти е под стрехата
Петковден бележи края на земеделската работа
Християнски празници
На днешния ден се отдава почит на българската светица Света Петка
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини