Начало » Новини » Коментари
08.10.2020 г.

Бизнесът с храни иска законодателство, което да извади България от квалификацията „изоставащ играч”

Кръгла маса
Бизнесът с храни иска законодателство, което да извади България от квалификацията „изоставащ играч”

sinor

От присъединяването на България в Европейския съюз досега страната ни показа силна дисциплинираност при изпълнение на европейското законодателство в областта на земеделието и храните, но това не помогна за развитието на конкурентен бизнес. „Ние сме изоставащ играч в рамките на Европейския съюз, затова е назряло времето всички браншови организации в сектора на храните да заявим мястото си заедно, в постоянен диалог с тези, които подготвят бъдещите политики”. Така изпълнителният директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България инж. Жана Величкова обобщи нагласите на бизнеса от хранителната индустрия по повод прилагането на бъдещата европейска Стратегия „От фермата до трапезата” и нейното адаптиране към регламентите на Общата селскостопанска политика. Според бизнеса при подготовката на Националния стратегически план за развитието на земеделието в България до 2027 година трябва да се приложи „колективен подход, който да бъде съгласуван с изпълнителите на бъдещите политики”.

Изводът беше изведен по време на днешната кръгла маса на тема „Стъпка по стъпка по пътя „От фермата до трапезата”, на която бяха обсъдени възможностите, които произтичат от предложената от Европейската комисия стратегия Farm to Fork Strategy. Организатори на форума бяха Институтът за агростратегии и иновации - EIT Food Hub Bulgaria и Съюзът по хранителна промишленост, с подкрепата на Европейския институт за иновации и технологии в храните /EIT Food/.

Преобладаващата част от изискванията, които са представени в европейската стратегия, се отнасят до фермерите, които произвеждат суровините. Става въпрос не само до изискването за 30-процентно намаление на употребата на торове, но и за 50-процентното намаление в използването на препаратите за растителна защита. Що се отнася до преработвателната индустрия, тези изисквания рефлектират непряко върху компаниите, които пряко зависят от произвежданите суровини. Затова е съществено значение новият стратегически план да се подготвя, отчитайки становищата на всички участници по веригата от фермата до трапезата, поясни и Яна Иванова, изпълнителен директор на сдружение „Храни и напитки България”. Според бизнеса трябва да има диалог, за да се постигне баланс, в резултат на което да се разработят разумни, практични и осъществими мерки.

Представената от Европейската комисия стратегия „От фермата до трапезата” е доста сложна за изпълнение, затова и хората от хранителната индустрия очакват подробни разяснения от Европейската комисия. Препоръките ще бъдат представени на държавите-членки до края на 2020 година, посочи председателят на Института  за агростратегии и иновации Светлана Боянова. И припомни, че държавите членки все още не са приключили с окончателните преговори по Общата селскостопанска политика, тъй като така нареченият „триалог” между Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на министрите на ЕС тепърва ще започне.

Новото за следващия програмен период е, че освен досегашните два инструмента за подкрепа – чрез първия и втория стълб на ОСП, съществува и регламентът за Националните стратегически планове, по който ще се дискутира през ноември. Засега не е ясно дали той ще даде обща рамка, валидна за всички държави, или всяка държава-членка сама ще определя как да адаптира екологичните изисквания, така нареченото позеленяване, в стратегическия си план.

Проблемът идва от там, че новите зелени мерки ще бъдат задължителни за държавите-членки, но няма да са задължителни за самите фермери. Освен това все още не се знае откъде ще дойде финансирането за преработвателната индустрия. По линия на ОСП има само едно направление в подкрепа на преработвателния сектор и това ще бъде отразено в стратегическия план, но няма яснота за бюджета, свързан с изпълнение на стратегията „От фермата до трапезата”.

Бизнесът има потребност от обективна информация по темата. Очакванията са със създаването на Националния съвет по храните, чието първо заседание се проведе миналата седмица, браншовите организации да получат отговори на всички поставени от тях въпроси.

Екатерина Стоилова

Бизнесът с храни иска законодателство, което да извади България от квалификацията „изоставащ играч”
11697
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Спадът при захарта не успя да компенсира скока в цените на растителните масла
Храните в света поскъпнаха за пръв път от 8 месеца през март
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
Пазарът на храни е устойчив от началото на годината
Председателят на ДКСБТ не очаква сериозни повишения на цените около Великден
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини