На 8 октомври в Дома на науката и техниката в София ще се проведе кръгла маса, на която представители от хранителната индустрия и експерти ще дискутират предложената от Еврокомисията Стратегия "От фермата до трапезата" - ключов елемент от Европейския зелен пакт, свързан с развитието на земеделието и преработвателния сектор до 2050 г. Организатори на форума са Съюзът по хранителна промишленост и Институтът за агростратегии и иновации.
Стратегията обхваща цялата продоволствена верига (системата за производство, доставка и потребление на храни) и изгражда рамка за серия от предстоящи законодателни и незаконодателни предложения, с които да бъде реализирана амбицията на ЕС за превръщане на европейските храни – вече доказан еталон за безопасност и качество, и в световен стандарт за устойчивост.
Форумът на 8 октомври е второ събитие в рамките на EIT Food Awareness Day, припомниха от Института за агростратегии и иновации. На него ще бъдат представени и акценти от работата по подготовката на Стратегическия план по новата Обща селскостопанска политика в България.
В рамките на форума ще бъдат обсъдени и темите, свързани с намаляване на хранителните отпадъци, както и мястото на храните в Иновационната стратегия за интелигентна специализация. EIT Food Awareness Day ще представи дейностите и програмите на EIT Food за български стартиращи фирми, предприемачи,
Целта на дискусията е да се повиши информираността на бранша за създадените и предстоящите възможности за подкрепа в прехода към устойчиви хранителни системи; да се почерпят познания от опита на други европейски държави в кръговата трансформация и активно да се включат с мнения и въпроси в обсъжданията и в обобщената визия по темата.
Обект на дискусията ще бъде и взаимодействието между отделните звена в хранителната верига с компетентните власти, ролята на държавните институции във формирането и отстояването на национално отговорни позиции в процеса на обсъждане и приемане на европейските инициативи по Стратегията и за реализирането на ефективни инструменти в подкрепа на индустрията в осъществяването на прехода към устойчиво производство и потребление на храни. В кръглата маса ще вземат участие експерти от компетентните министерства и държавни ведомства, специалисти от научни институти, браншови организации, ръководители на големи фирми, потребителски и работодателски организации и представители на медиите.