Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
02.09.2020 г.

Не подценявайте крушовата дървеница!

За овощарите
Не подценявайте крушовата дървеница!

sinor

В края на лятото и началото на есента вниманието на стопаните на овощни градини се насочва към грижата за прибирането и опазването на плодовете, но трябва да знаят, че още има активни неприятели. Срещу тях след плодобера са необходими съответните мерки. Един от тези неприятели е крушовата дървеница. Специалистите я определят като вида Stephanitis pyri от семейство „Листни дървеници” (Tingitidae).

Това насекомо има две до три поколения годишно в зависимост от климатичните и хранителните условия. Презимува като възрастно под окапалите листа. Най-често дървениците могат да бъдат намерени около основата на стъблото и под старата напукана кора.

Възрастното има плоско и широко тяло с гребеновидна издатина от горната страна. Дължината му е около 4 – 5 мм. Антените са с пет членчета и наподобяват топлийка. Предните крила са ципести, замрежени и се отличават с четири кафяви петна. Ларвата прилича на възрастното, но е белезникава и няма крила. 

През втората половина на пролетта дървениците пропълзяват към дървесната корона където се хранят, смучейки сок от младите листа. При влошена метеорологична обстановка (застудяване и валежи) насекомите могат да се върнат в местата за зимуване.

Оплодените женски снасят яйца от долната страна на листната петура. Яйцата са положени най-често групово около листните жилки. При това е характерен наклонът им спрямо листната тъкан. Мястото, където са разположени яйцата, е покрито с лепкава маса, втвърдяваща се на въздуха. Една развита женска може да снесе над 300 – 350 яйца.

Ларвите на дървеницата се излюпват след около три седмици. Заедно с възрастните те вредят, смучейки сок от долната страна на листата. При по-голям брой на дървениците листната тъкан просветлява от многобройните убождания. Долната повърхност е замърсена от извержения и съблечени ларвни кожички. Поради изтощаване на нападнатите дървета плодовете остават дребни и с влошени качества.

Развитието на ларвите продължава 22 – 23 дни. Възрастните от новото поколение се появяват в началото на юни. Една женска от това поколение може да снесе до 180 яйца. Ларвите се появяват през юли, а възрастните – през август. Храненето може да продължи до късно през есента. При застудяване насекомите временно се укриват в местата за зимуване.

При благоприятни през есента условия може да се развие и трето поколение. Женска от него може да снесе до 200 яйца. То не завършва жизнения цикъл през годината, поради което е считано от специалистите като частично.

Ограничаването на плътността на дървениците и щетите от тяхната жизнена дейност зависят от цялостната растителнозащитна схема. Обследването през втората половина на лятото и началото на есента може да даде представа за нанесени от Steophanitis pyri щети.

Еснното заораване на листата при обработката на почвата влошава условията за презимуване на дървениците. За това допринася и есенното почистване и унищожаване на старата напукана и отделяща се кора, под която се крият вредителите. През вегетацията пръскането с инсектициди, съобразено с развитието на културните растения и съответно на вредителя, също допринася за опазване на овощните дървета. Желателно е изборът на инсектицид от регистрите на БАБХ да стане по съвет на специалист по растителна защита.

Доц. д-р Антоний Стоев, ИПАЗР „Никола Пушкаров“ - София

Не подценявайте крушовата дървеница!
10708
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини