Въвеждат се по-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храни, в производството на които са използвани имитиращи продукти, съдържащи в състава си и мляко. Новите правила са разписани в проект на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерство на земеделието, храните и горите. Бележки и становища се приемат до 19 октомври, включително, съобщиха от министерството на земеделието.
Върху бъдещите етикети на храните, съдържащи палмово масло или други заместите на млякото, задължително трябва да бъде изписано „имитиращ продукт”. В случай, че храната не е опакована предварително, изискването следва да се изпълнява като информацията за вложения имитиращ продукт трябва да бъде налична на мястото на продажбата или предлагането.
Промени има и по отношение на съдържанието на сухо вещество и неговата масленост в саламурените сирена, които вече са съобразени с изискванията на „Кодекс Алиментариус” – това са международно признати стандарти за храни, създадени в защита на здравето на потребителите и осигуряване на честни практики при търговията с храни.
Прецизират се въведените в Наредбата през 2018г. национални мерки за предоставянето на информация за храните по отношение имитиращите продукти, които са насочени към защита правото на информиран избор на потребителите и предотвратяването на измами.
Имитиращите продукти трябва да се предлагат в обектите за търговия с храни, предварително опаковани от производителя, на отделни щандове или на обособени за целта места, различни от тези, на които се предлагат млечните продукти и ясно обозначени с надпис „Имитиращи продукти“.
С прилагането на нормативния акт ще се постигне подобряване качеството на млечните продукти и предоставяне на повече информация на потребителите. Друга цел на наредбата е да се защитят българските производители на сурово мляко и млечни продукти.
Очаква се също заложените в проекта изисквания да допринесат за повишаване търсенето на сурово мляко, чрез стимулиране употребата му при производството на млечни продукти, както и да повишат потребителския интерес към различните видове млечни продукти.