Само 7 от общо 274-те взети проби са показали нерегламентирано влагане на растителни мазнини в сиренето и кашкава, продаван по магазините. Това са показали проверките на агенцията по храните, извършени през през последните 6 месеца, съобщиха от ведомството. Седемте случаи са били на сирене, произведено от четири предприятия, които на практика произвеждат имитиращ вместо млечен продукт.
На нарушителите са съставни актове, като върху тях ще се извършват чести проверки и постоянно наблюдение.
От края на месец май инспекторите са взели 274 проби от млечни продукти от различни търговски обекти - от квартални магазинчета до хипермаркети във всички области на страната. Обхващат и всички млекопреработвателни предприятия.
От обекти за търговия на дребно са взети 205 проби, 41 от складове за търговия с храни, 10 от детски градини, 15 заведения за обществено хранене и 4 от млекопреработвателно предприятие.
За да се анализират максимален брой млечни продукти, на лабораторно изпитване са подложени 136 проби сирене, 75 кашкавал, 24 краве масло, 33 проби кисело мляко, 5 катък и извара и по една прясно мляко и айран.
Изследваните продукти обхващат всички 235 предприятията в страната. От тях 179 произвеждат само млечни продукти, 56 произвеждат и млечни и имитиращи продукти 56.
Получените резултати показват, че четирите предприятия, където са открити несъответстващи млечни продукти, представляват 1,7% от тези 235-те проверени.
Общо са взети 274 проби, от които 7 са били с несъответстващи на млечни мазнини резултати, което представлява 2,6% от всички взети проби. Получените данни сочат, че на пазара в страната не се предлагат масово млечни продукти с вложени немлечни мазнини, а постоянното вземане на проби има дисциплиниращ ефект.