Ден преди началото на учебната година Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна редовните проверки в детските кухни и училищните столови бюфети, както и на всички обекти на територията на училищата, регистрирани по Закона за храните. Инспекторите проверяват произхода и правилното съхранение на суровини и храни, сроковете на съхранение и дали се спазват изискванията за предоставяне на информация за храните на потребителите и правилното им етикетиране, съобщиха от агенцията.
На стриктен контрол е подложено прилагането на Наредба № 8 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани на децата.
Следи се и за спазването на противоепидемичните мерки от персонала, зает с приготвянето и предлагането на храни в обектите за хранене на територията на училищата. Изискванията са разписани в указанията към бизнес операторите, стопанисващи обекти за обществено хранене и обекти за търговия с храни по прилагане на противоепидемичните мерки във връзка с COVID-19.
При установяване на несъответствие ще бъдат предприети съответните наказателни действия. При необходимост и по преценка на проверяващите инспектори ще бъдат вземани проби за лабораторно изпитване, които да се изследват в законно установените лаборатории.
Масовите проверки ще продължат до 30 септември, включително. След тази дата обектите подлежат на редовния официален контрол.