Начало » Новини » Страната
14.09.2020 г.

Държавата ще може да отнема разрешителното на фермерски организации, с които не може да се свърже

Промени в наредба 11
Държавата ще може да отнема разрешителното на фермерски организации, с които не може да се свърже

sinor

Министерството на земеделието предлага промени в Наредба 11 за условията и реда за признаване на организации на производители на плодове и зеленчуци и на техните асоциации и за условията и реда за одобряване и изменение на одобрените оперативни програми. Според тези корекции отпада възможността за временно признаване на групи производители от този сектор, като мотивът е, че към този момент всяка една от тях, сключила до момента договор за финансово подпомагане с фонд „Земеделие“, е изпълнила плановете си за признаване. И на практика те са признати като организации на производителите в нормативно установения срок и са в етап на мониторинг.

През месец май всички подадени заявки за плащане са обработени и е извършено последното плащане на финансовата помощ по схема „Групи производители“, се посочва още в мотивите. Затова и новите поправки ще улеснят подпомагането при новата подкрепа, която се планира за този сектор.

Измененията в наредбата са качени за абсъждане и по тях се приемат предложения до 12 октомври.

С предложените поправки се променя начинъта, по който се изчислява стойността на предлаганата на пазара продукция в случаите на фитосанитарни щети - болести по растенията и нашествия на вредители и загуби, причинени извън отговорността и контрола на организацията на производители.

Одобрението на организациите на производителите вече ще става за четири вместо за три месеца, както досега.

С предложените изменения са допълнени разпоредбите, отнасящи се до оттегляне на признаването на групи и организации на производители. Включена е възможността това да става и когато не може да се установи контакт с организацията на производители или асоциацията на организации на производители на плодове и зеленчуци и да се извърши проверката на място за установяване на съответствието с критериите за признаване.

Прецизирани са условията, при които организациите на производители могат да ползват банкови кредити или друго външно финансиране за набиране на оперативния фонд и за извършване на инвестициите, заложени в оперативната програма. Припомняме, че този фонд се формира от членския внос и от влагане на собствени средства.

Асоциацията на младите фермери, произвеждащи плодове и зеленчуци така и не спечели проект по ПРСР

Новите паправки предвиждат тези организации да могат да увеличават или намаляват размера на оперативния фонд с максимум 25 % от първоначално одобрения размер за целия период на изпълнение на оперативната програма, при условие че докажат, че са спазени общите цели на оперативната програма.

При всяко заявяване на изменение в размера на оперативния фонд фонд „Земеделие“ прави съответните проверки.

Предвидени са правила при сливане на организации на производители на плодове и зеленчуци, както и условия за изпълнение на оперативните програми след сливането в съответствие с изискванията на Делегиран регламент (ЕС) 2017/891.

С предложенoтo допълнениe на Наредба 1 от 2015 г. е включена възможността да бъде отнемано разрешението за признаване на организация на производители, техни асоциации и междубраншови организации на мляко и млечни продукти, когато не може да се установи контакт с тях и да се извърши проверката на място за установяване на съответствието с критериите за признаване.

Подобни промени и в Наредба 12 от 2015 г., където държавата може да оттегля признаването на организации на производители на земеделски продукти, асоциации на организации на производители и междубраншови организации и на групи производители, когато не може да се установи контакт с тях и да се извърши проверката на място за установяване на съответствието с критериите за признаване.

Корекциите в нормативите се налагат и заради епидемията с COVID-19, която се отразява негативно на повечето икономически сектори, като земеделието се оказва сред силно засегнатите сектори, с потенциал за дългосрочни последствия. Сред засегнатите са и земеделските производители от сектор „Плодове и зеленчуци“. Те са уязвими от икономическите смущения и изпитват затруднения с реализацията на продукцията и финансови затруднения и проблеми с паричните потоци. С оглед на безпрецедентния характер на тези обстоятелства е необходимо тези трудности да бъдат облекчени, като се оптимизират процесите и правилата за прилагане на мерките за субсидиране на организациите на производители на плодове и зеленчуци, се посочва в мотивите към новия документ.

Държавата ще може да отнема разрешителното на фермерски организации, с които не може да се свърже
10508
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Овластяват групите производители
Затягат контрола върху незаконното използване на географски означения на продукти
Изменя се максималният размер на допустимите разходи за проекти на МИГ и МИРГ
Фонд „Земеделие”
Групи на животновъди и градинари ще кандидатстват с оперативни програми до 13 октомври
Указания
Най малко една община може да създаде местна инициативна група
Изводи за една неосъществена политика
Родното сдружаване се хвали само с 40 фермерски групи – в другите европейски държави са стотици!
Кандидатствайте до края на 2023 г.
Фермерски групи и кооперации ще получават заеми – с до 90% от инвестицията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини