Начало » Новини » Света
04.09.2020 г.

Еврокомисията отлага новите правила за биофермерите от 2021 г. на 2022 г.

Свръзани са със Зелената сделка
Еврокомисията отлага новите правила за биофермерите от 2021 г. на 2022 г.

sinor

Днес Европейската комисия започна обществени консултации по бъдещия си план за действие в областта на биологично земеделие. Този сектор ще играе важна роля за постигане на европейската амбиция за зелена сделка и за постигане на целите, заложени в Стратегиите за ферма за разклоняване и биологично разнообразие, се посочва в прессъобщението от ЕК.

За Комисията е приоритет да гарантира, че секторът на биологичното земеделие разполага с подходящите инструменти, както и добре функционираща и съгласувана правна рамка, която е от ключово значение за постигане на целта до 2030 година 25% от земеделските земи да бъдат обхванати с биологично земеделие. Въпреки че новият биологичен регламент предоставя солидна основа вторичното законодателство, което все още предстои да бъде прието, трябва да бъде еднакво устойчиво.

По искане на държавите-членки Европейският парламент, трети страни и други заинтересовани страни, днес Еврокомисията предложи да бъде отложено и влизането в сила на новото законодателство за органичните продукти с една година.

Според комисаря по земеделие и развитие на селските райони Януш Войцеховски стратегиите за „Биоразнообразие “ и „Фермата за разклоняване“ поставят амбициозни цели за селскостопанския сектор, за да се гарантира, че той е готов за бъдещите „зелени сделки”.

„Биологичното земеделие ще бъде ключов съюзник в прехода, който водим към по-устойчива хранителна система и по-добра защита на нашето биологично разнообразие. Комисията ще подкрепи биологичния сектор за постигане на целта от 25% на земеделските земи в биологичното земеделие до 2030 г. със съответната политика и правна рамка”, мотивира се еврокомисарят.

Бъдещият план за действие за биологично земеделие, който трябва да бъде приет в началото на 2021 г., ще бъде важен инструмент за бъдещия растеж на сектора. Стратегиите на Комисията „Ферма за разклоняване и биоразнообразие“ включват целта за постигане на 25% от земеделските земи под биологично земеделие до 2030 г. За да помогне за постигането на тази цел, Европейската комисия въвежда и използва ключови инструменти:

* План за действие за биологично земеделие , който ще спомогне за стимулиране на сектора, както на търсене, така и на ниво предлагане. Тя ще бъде организирана около три ключови ъгъла: стимулиране на търсенето на биологични продукти при запазване на доверието на потребителите; увеличаване на площта за биологично земеделие в ЕС; и повишаване на ролята на биологичното производство в борбата срещу изменението на климата и загубата на биологично разнообразие, включително в устойчивото управление на ресурсите.

При днешното обществено обсъждане се очакма да се събере обратна информация за проекта на плана от страна на гражданите, националните органи и заинтересовани страни. Въпросникът ще бъде качен онлайн на страницата на ЕК за период от 12 седмици - до 27 ноември.

* Новото биологично законодателство, което ще отразява променящия се характер на този бързо развиващ се сектор. Новите правила са предназначени да гарантират лоялна конкуренция за фермерите, като същевременно предотвратяват измами и поддържат доверието на потребителите. За да се осигури плавен преход между сегашното и бъдещото законодателство и да се позволи на промишлеността и държавите-членки да бъдат напълно готови да прилагат новите правила, Комисията предложи да се отложи с една година влизането му в сила. Първоначално отлагането бе поискано от държавите-членки, Европейския парламент, трети страни и други заинтересовани страни поради сложността и важността на подготвяното вторично законодателство. В резултат на коронавирусната криза работата по вторичното законодателство се забави. Отлагането ще осигури достатъчно време за необходимите обширни консултации и законодателен контрол.

* Политиката на ЕС за насърчаване на селскостопанските храни , която подкрепя европейския селскостопански сектор, като популяризира неговите качествени характеристики на вътрешния пазар и в трети държави. За 2021 г. Комисията планира да отпусне специфичен бюджет от 40 милиона евро за биологично земеделие съгласно политиката за насърчаване. Този бюджет ще съфинансира промоционални действия и информационни кампании за биологичния сектор на ЕС, повишаване на осведомеността относно неговите качества и насочена към стимулиране на търсенето.

В допълнение към тези ключови инструменти настоящата и бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) ще продължи да подпомага по-нататъшното развитие на биологичното земеделие в ЕС. Например мерките по програмите за развитие на селските райони предлагат подкрепа за земеделските производители, които желаят да преминат към биологично земеделие, както и поддържане на този вид земеделие.

Биологичното земеделие има за цел да произвежда храни, използвайки естествени вещества и процеси, което води до земеделски метод с ограничено въздействие върху околната среда. Той насърчава използването на възобновяеми ресурси, получени от ферми, подобряването на биологичните цикли в системата на земеделие, поддържането на биологичното разнообразие, запазването на регионалните екологични баланси, поддържането и увеличаването на плодородието на почвата и отговорното използване и подходящи грижи за водата.

На 20 май 2020 г. ЕК прие своята стратегия „Ферма за разклоняване и биоразнообразие“. В съответствие с Европейския зелен договор, те предлагат амбициозни действия и ангажименти на ЕС за спиране на загубата на биологично разнообразие в Европа и по света и трансформиране на нашите хранителни системи в глобални стандарти за конкурентна устойчивост, защита на здравето на хората и планетите, както и поминъка на всички участници във веригата на стойността на храните.

Еврокомисията отлага новите правила за биофермерите от 2021 г. на 2022 г.
9891
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Национална биоасоциация - позиция
Все още не е чута думата на биофермерите
От днес до 5 декември
Точен график със семинарите за начеващи биофермери
Питайте служебния министър защо!
Десет дни преди края на Кампанията биофермерите няма как да затворят заявленията си
От 3 до 21 юли ще се приемат заявления за биоземеделие, екология и климат и хуманно отношение
От 3 до 21 юли ще се приемат заявления по интервенциите от втория стълб в Кампания 2023 г.
Фонд „Земеделие”
Биофермерите получиха завишени ставки за Кампания 2022 в размер на 51 млн. лева
Първа част
Биологичното земеделие – добра възможност за дребния фермер
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини