Начало » Важно за фермера » Животновъдство
26.08.2020 г.

Дребномащабният риболов в Черно море се отделя от стопанския

Нормативни промени
Дребномащабният риболов в Черно море се отделя от стопанския

sinor

Дребномащабният риболов в Черно море да се обособи като специфична стопанска дейност. Това предвиждат промени в Закона за рибарството и аквакултурите, публикуван за обществено обсъждане, по който се приемат предложения до 24 септември включително, съобщиха от агроведомството.

С разделянето на двата типа риболовни дейности ще бъде намалена административната тежест за малките рибари, се посочва в мотивите. Предоставя се възможност на лицата, които желаят да извършват дребномащабен риболов с риболовни кораби с обща дължина под 10 метра, да заявят изрично желанието си пред съответния административен орган. Те ще имат право да извършват дейност само с разрешително за дребномащабен риболов, а не както досега с разрешително за стопански риболов и документ за придобито право за усвояване на ресурс от риба и други водни организми.

Проектът предвижда и въвеждане на валиден билет за любителски риболов във водите на Черно море, чрез който да се приложи уеднаквен подход към всички любители риболовци. Това ще доведе до повишаване на събираемостта на данни за този вид риболов.

Ще бъдат въведени нови изисквания и за обозначаването и определянето на зоните за свободен достъп. По този начин ще се гарантира по-доброто управление на рибните ресурси в съответния воден обект. Ще се даде възможност в определена зона от него, лицата, които имат валиден билет за любителски риболов.

Предвидени са разпоредби, които позволяват попълването и изпращането на данните от риболовния дневник по електронен път за кораби с обща дължина под 12 м., включително от такива, извършващи дребномащабен риболов. Така ще се подобри качеството на събираните данни за риболовните дейности на този сегмент от риболовния флот.

Предвиден е механизъм, който да разграничи целта при осъществяването на аквакултури в две насоки - продажба или реализация на клиенти и извършване на платен риболов (риболов със спортно-развлекателни цели).

В Проекта на изменение и допълнение на ЗРА са допълнени забранените уреди, средства, принадлежности и приспособления за извършване на риболов, заради отрицателното въздействие, което оказват върху рибния ресурс. Това са уредите серкме, цапало, рачило и герим.

Съгласно предложените промени размерът на някои санкции за извършени административни нарушения ще бъдат намалени или увеличени, съобразно социално-икономическите условия и тежестта на извършеното административно нарушение.

Дребномащабният риболов в Черно море се отделя от стопанския
10329
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
За риболов без валиден билет и с прекомерен и незаписан улов за деня
Двама бракониери отнесоха 3 акта за нарушения в Пазарджишко
От 15 април 2024 г. влиза в сила забраната за улов на риба
Списък със свободните за риболов водоеми през 2024 г. по области
Зарибиха язовир „Студен Кладенец" с шаранчета
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини